NL-ix brengt network-monitoringtool uit

NL-ix introduceert de Network Health Monitor, bedoeld om de automatisering van zijn datacenter-, cloud- en connectiviteitsdiensten te ondersteunen. De tool voor netwerkmonitoring biedt gebruikers aan de hand van kleurcoderingen een indicatie van de status van netwerken die de belangrijkste grootstedelijke gebieden van Europa met elkaar verbinden.
Hiervoor wordt gebruikgemaakt van verzamelde point-to-pointdata die om de vijf minuten wordt ververst.

MetroNID

De functionaliteit is gebaseerd op MetroNID-voorzieningen die zijn geïnstalleerd binnen alle belangrijke nodes van het Europese metronetwerk van NL-ix. Deze pingen elkaar elke 5 seconden. De resulterende data wordt verzameld in het Network Operations Centre van NL-ix en vervolgens weergegeven op een kaart van Europa. Gebruikers krijgen daarop een overzicht te zien van de Round Trip Delays (RTD’s) voor de laatste vijf minuten met groene (gezond), gele (grensgeval) en rode (actie vereist) statuscodes die worden afgezet tegen de berekende ITU-T Y, 1731 ETH-DM gebaseerde Round Trip Delays. De Network Health Monitor stelt hen daarnaast in staat om in real time te zien of er sprake is van onregelmatigheden en waar die zich voordoen. Beheerders en technici kunnen de latency voor een specifieke stad aflezen en verstoringen isoleren en daar actie op ondernemen.

“We bieden 9 ms van Amsterdam naar Parijs, 6 ms van Amsterdam naar Frankfurt en 35 ms van Marseille naar Stockholm. En dat kunnen we nu met harde data ondersteunen”, zegt Jan Paul Dekker, de CTO van NL-ix. “Dit sluit aan op onze doelstelling om onze systemen en processen voor klanten open te stellen en hen meer informatie, meer automatisering en meer grip te bieden. Het is ook een belangrijke stap in ons onophoudelijke streven om onze RTD’s verder te verbeteren. Hiermee gaan we een dialoog met onze klanten aan over de gebieden waar verdere verbetering nodig is.”

De nieuwe tool is beschikbaar via www.nl-ix.net