Datacenters zetten nieuw overnamerecord

Wereldwijd is in 2017 meer geld omgegaan in overnames in de datacenterbranche dan in 2015 en 2016 samen. In totaal gaat het om $20 miljard waarbij bijna iedere week wel een overname werd afgesloten, zo schrijft Synergy Research Group in een rapport.

Daar komt bovenop dat er nog 2,6 miljard aan overnames op de rol zitten waar al wel een akkoord is maar die nog niet zijn gesloten. In totaal komt het volgens Synergy Research Group neer op gemiddeld bijna een grote overname per week.

Telecity

De grootste transactie afgelopen jaar was de overname van DuPont Fabros door Digital Realty, met een waarde van $7,6 miljard. Vier andere overnames van Equinix, Cyxtera, Peak 10 en Digital Bridge waren meer dan een miljard dollar waard. In totaal ging het om 48 transacties, terwijl 2015 en 2016 samen tot niet meer dan 45 deals kwamen met slechts drie met een waarde van meer dan een miljard dollar. Toen was de overname van TelecityGroup door Equinix de grootste, met $3,8 miljard.

Twee leiders

Digital Realty en Equinix zijn vanaf 2015 tot en met 2017 verreweg de grootste investeerders. Samen gaven de twee organisaties $19 miljard uit om andere datacenterpartijen over te nemen. De overname van Metronode door Equinix is hierin nog niet meegenomen. Digital Realty heeft zich vooral op de VS en Europa gericht, terwijl Equinix wereldwijd actief is geweest.

Volgens John Dinsdale, hoofdanalist en Research Director bij Synergy, laat de overnamewoede vooral zien dat het bedrijfsleven meer op zoek is naar IT-dienstverlening en minder naar eigen datacenters. “Deze verschuiving zorgt voor een grote groei van outsourcing, via clouddiensten, colocatie of de verkoop en terugleasen van datacenters.” Hij verwacht dat de overnamewoede verder zal toenemen in de komende vijf jaar.