GDPR en intelligente datacenters worden cruciaal in 2018

Zoals ieder jaar kijken de drie grote IT-analystenfirma’s (Forrester, Gartner en IDC) in hun glazen bol en doen ze hun voorspellingen voor het komende jaar.

In de voorspellingen voor dit jaar is een grote rol weggelegd voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR), die op 25 mei van kracht wordt. Mede daardoor, maar ook door de verdere opmars van de edge en IoT, kunnen we volgens de analisten enkele dingen verwachten die de komende tijd worden doorgezet. We zetten een aantal van deze voorspellingen op een rijtje.

Forrester

Volgens Forrester wordt 2018 een afrekenjaar. De markt -Forrester richt zich vooral op het commerciële aspect – zal vooral gunstig zijn voor bedrijven die de markt agressief betreden, ondanks dat het economisch allemaal redelijk gezapig is voorlopig. In een vrij kritisch rapport schrijft Forrester dat maar liefst 20 procent van de managers zullen falen bij het doorvoeren van digitale transformaties, waarmee ze hun bedrijf te grabbel gooien. 60 procent is zich ervan bewust achter te lopen met digitale transformatie.

Pessimistisch is Forrester ook als het gaat om GDPR. De analisten schatten dat maar liefst 80 procent van alle bedrijven niet op tijd gereed zal zijn om te voldoen aan de richtlijn. Maar liefst de helft daarvan doet dat bewust niet omdat het risico van hoge boetes niet opweegt tegen de kosten. De andere helft weet niet eens dat ze niet compliant zijn.

Gartner

Voor Gartner betekent GDPR vooral dat bedrijven veel bewuster omgaan met de locatiestrategie van hun data. Ze zullen meer tijd kwijt zijn met het plannen van hun geo-specifieke diensten, waarbij de nadruk vooral gaat liggen op het opzetten van een internationaal partnernetwerk.

Edge computing zal het komende jaar de weg inslaan van de Intelligent Edge, oftewel edge-oplossingen die precies weet welke processen zij over moeten nemen van het centrale IT-netwerk van organisaties, cloud of datacenters, en welke juist niet.

Op het operationele vlak verwacht Gartner dat Datacenter-as-a-Service (DCaaS) een opkomst gaat maken, terwijl de adoptie van Cloud geleidelijk door zal gaan. Tot slot zal capaciteitsoptimalisatie belangrijker worden dan ooit tevoren, waar Gartner voorheen zag dat de nadruk vooral op beschikbaarheid ligt. Ook de controle over de infrastructuur moet volgens het bedrijf worden uitgebreid.

IDC

De voorspellingen van IDC gaan vooral over de verdere modernisering van het datacenter. Tegen 2020 is 55 procent van alle organisaties gedwongen om een moderniseringsslag uit te voeren vanwege steeds zwaardere applicaties en andere workloads. Die workloads moeten strakker in de hand worden gehouden, en dat wordt een uitdaging omdat 70 procent van de organisaties problemen gaat krijgen bij het aanschaffen van de juisted oplossingen en diensten.

Datacenters zullen het komende jaar alleen maar modulairder worden opgezet, om zo meer dichtheid en efficiency te bewerkstelligen. Ook IDC voorziet initiële problemen met GDPR, maar verwacht dat dit ‘nadeel’ tegen 2021 omgezet is in een voordeel omdat de controle over gegevens verregaand is geautomatiseerd. Ten slotte zal Software Defined Edge zorgen voor meer flexibiliteit, waarbij de komende twee jaar de helft van de organisaties de overstap zal hebben gemaakt van traditionele datacenters naar software defined datacenters.