Ecoracks: Immersed Computing innovatie datacenters

Lizette van Broekhoven, directeur van Ecoracks

Nederlandse datacenters staan wereldwijd bekend om de inzet van innovatieve technologie. Immersed Computing van cleantech startup Asperitas uit Haarlem is zo’n innovatie en is door datacenter Ecoracks als een van de eerste in Nederland geïmplementeerd.

 

Immersed Computing is als een concept ontwikkeld door de Haarlemse cleantech startup Asperitas en is ideaal voor extreem efficiënte en duurzame datacenters. De basis van Immersed Computing is een methode van koelen die bekend staat als total liquid cooling waarbij IT-hardware wordt ondergedompeld in vloeistof. De technologie is specifiek zeer geschikt voor datacenters, cloud providers en klanten met high density- eisen en daar is Ecoracks uit Eindhoven er eentje van. Het levert klanten van Ecoracks met name duurzaamheid, efficiëntie en flexibiliteit op. Bijzonder aan de technologie is het gebruik van natuurlijk convectie waardoor de benodigde facilitaire infrastructuur en koelinstallaties worden geminimaliseerd, legt directeur Lizette van Broekhoven van Ecoracks uit.

‘Immersed Computing ideaal voor datacenters’

“De eerste Immersed Computing oplossing van Asperitas heet AIC24 en is een gesloten en plug & play module waar de ondersteunende infrastructuur zoveel mogelijk in is geïntegreerd. Wij zijn het eerste datacenter in Nederland dat haar klanten de kans geeft hun data op deze manier op te slaan. Om dit verder uit te rollen bouwen we momenteel aan een nieuwe hal.”

Immersed computing

Klantperspectief

Asperitas heeft Immersed Computing gedurende twee jaar ontwikkeld met een breed ecosysteem aan partners. Voor de baanbrekende technologie heeft het bedrijf vanuit de internationale datacenterindustrie veel erkenning ontvangen. Zo zijn er nominaties voor diverse awards waaronder ‘Best Energy Solution 2017’ van Datacloud en ‘Datacentre Facilities Innovation of the Year’ van Datacentre Solutions. “Ecoracks is helemaal voorbereid op de inzet van Immersed Computing in onze datacenters en daarin werken we nauw samen met Asperitas”, aldus Lizette. “Dit doen we vanuit het perspectief van onze klanten. Daarom werken we continu aan innovatie en willen nieuwe technologie waar nodig toepassen als dat voor klanten van toegevoegde waarde is.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2017]

Lees het artikel hier in PDF