Datacenter Noord-Holland: Aantrekkelijk alternatief

Piet Sleurink, commercieel directeur Datacenter Noord-Holland

Datacenter Noord-Holland is ‘van ondernemers door ondernemers’ en laat netwerkspecialisten, hosters en cloudleveranciers in de regio Alkmaar samenwerken aan betrouwbare huisvesting van data- en ICT-omgevingen van klanten. “Ons datacenter is gebouwd op de groei”, zegt Piet Sleurink.

 

Het datacenter in Alkmaar beschikt over de modernste middelen en technieken en is volledig redundant ingericht, carrier-neutraal, schaalbaar en beschikt over de hoogste beveiligingsstatus. De hoge stroom- en koelcapaciteit en de hoge vloerbelasting maakt het datacenter uitermate geschikt voor high density hosting-oplossingen. “Onze kracht ligt in de fysieke nabijheid bij klanten”, zegt commercieel directeur Piet Sleurink van Datacenter Noord-Holland. “We hebben een uitstekende naam opgebouwd voor colocatie en aanvullende diensten bij onder meer gemeentelijke overheden, zorginstellingen en (internationale) bedrijven. Het Datacenter is hét internetknooppunt van Noord-Holland Noord en is een prima alternatief voor Amsterdam, omdat we gelijkwaardige faciliteiten kunnen bieden maar dan tegen flexibelere voorwaarden en een aantrekkelijkere prijs.

Ons datacenter is gebouwd op groei, het leveren van de hoogste kwaliteit (ISO 9001 en 27001 wordt Q2 2018 afgerond) en we hebben voldoende ruimte voor partijen die op dit moment elders grotere kasten afnemen. Ook kunnen we het migratietraject van a tot z begeleiden.”

Eigen IP-adressen

Een belangrijk verschil met grote (internationale) datacenters is volgens Sleurink dat klanten een volledige oplossing krijgen in plaats van de ‘bouwstenen’ die andere aanbieders hen voorschotelen. “Bij klanten met migratieplannen komen we bijvoorbeeld aarzelingen tegen op het vlak van IP-adressen”, zegt hij. “Deze zijn meestal door de ISP op het datacenter uitgegeven die beschikt over de IP-ranges en dus niet eigendom zijn van klanten. Bij een overstap naar ons datacenter gaan die adressen verloren en moet alles worden omgenummerd. Veel tunnels of domeinnamen verwijzen naar deze IP adressen. Dat probleem lossen we voor hen op door van te voren al om te nummeren naar nieuwe IP-adressen die wel hun eigendom worden en dus nooit meer hoeven te worden gewijzigd. Daarmee halen we een belangrijke drempel voor een overstap weg.”

Meer Flexibiliteit

“We bieden hier dezelfde mogelijkheden en kwaliteit als de bekende datacenters rond Amsterdam, maar met meer flexibiliteit. Een ICT-bedrijf dat een paar servers wil ophangen, hoeft bij ons niet meteen een hele kast af te nemen. Wij bieden ruimte ‘op de groei’, zodat klanten alleen betalen voor wat zij gebruiken. Daarbij krijgen ze hoge beschikbaarheid van stroom, tot 32 Ampère per kast, en snel internet. We zitten hier bovenop een glasvezelknooppunt, waarbij we gescheiden routes naar de diverse knooppunten in Amsterdam gebruiken. Op die manier kunnen we onze klanten ook uitwijkcapaciteit en redundantie bieden met advies en begeleiding van zo’n traject. Vooral voor kleinere partijen met een beperkte IT-staf is dat een uitkomst.”

24/7 beschikbaarheid

De 24/7 beschikbaarheid van het data- center is volgens Sleurink vandaag de dag essentieel. Storingen, hoe kort ook, kunnen enorme (financiële) gevolgen hebben en daarom moeten stroom, temperatuur en luchtvochtigheid optimaal geregeld zijn om de apparatuur ononderbroken beschikbaar te houden. Datacenter Noord-Holland volgt daarvoor de bekende TIER3-norm. “Servers van klanten staan hier veiliger dan op klantlocaties en in het beste klimaat voor de apparatuur”, zegt de commercieel directeur. “We garanderen continue stroomvoorziening en hebben daarvoor alle essentiële componenten dubbel uitgevoerd.

‘Kracht ligt in fysieke nabijheid bij klanten’

Het klimaat in het datacenter wordt constant gehouden door een geavanceerde installatie die schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid minimaliseert. Onze koeloplossingen zorgen voor een drastische verlaging van het energieverbruik en dus de colocatiekosten. Een datacenter managementsysteem zorgt ervoor dat de systemen voor stroomvoorziening en koeling goed samenwerken. Daarnaast werken we met partners samen en bieden we ook aanvullende diensten zoals (veilige) privé-netwerken, BGP-oplossingen, werken in de cloud en online backup. Verder zijn klanten altijd snel online, waar zij zich ook bevinden, op kantoor of onderweg. We bewaken de bedrijfskritieke applicaties van klanten met geavanceerde tools voor netwerkbewaking en –rapportage. En naast de teams voor dagelijkse ondersteuning, kunnen wij bij calamiteiten op ieder moment van de dag taken op de locaties van klanten verrichten.”

Milieu zeer belangrijk

Bij de inrichting van het datacenter heeft Datacenter Noord-Holland gekozen voor energiezuinige technieken, legt Sleurink uit. “We volgen de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid nauwlettend en spelen daar snel op in. We streven er voortdurend naar onze CO2-voetafdruk gelijk te houden of verder te verkleinen. We krijgen energie onder meer van afvalverwerker HVC in Alkmaar. Deze groene elektriciteit komt uit afval, sloophout, wind en zon.”

Veiligheid voor alles

In het datacenter wordt 24 uur per dag gewaakt voor de veiligheid van de systemen. “Beveiliging van de data van onze klanten staat bij ons op de eerste plaats. Het datacenter en de kantoren zijn zwaar beveiligd tegen alle mogelijke risico’s met de strengste voorzorgs- en tegenmaatregelen. Het gebouw en het terrein eromheen staan dag en nacht onder cameratoezicht. Ook is er een strenge toegangscontrole, die voorkomt dat
ongenode bezoekers het gebouw binnenkomen. “Toegang tot het datacenter is alleen mogelijk op basis van een persoonlijke pas in combinatie met een vingerscan (biometrie). Zonder deze autorisatie krijgt niemand toegang tot de servers van klanten.” Uiteraard beschikt het pand over een branddetectie- en automatisch brandblussysteem. Het resultaat is een minimaal risico en maximale uptime voor (bedrijfskritische) applicaties. Al onze beveiligingssystemen worden periodiek gecontroleerd en zijn volledig gecertificeerd. Daarnaast staat ons 24-uurs beveiligingsteam steeds in direct contact met Spyke Security voor een volledige bescherming van het datacenter.”

Optimale keuzevrijheid

Of het nu gaat om enkele kasten en racks, een eigen afgeschermde ruimte, migratieadvies of –dienstverlening, Datacenter Noord-Holland heeft het in huis. De racks zijn carrier-neutraal en geschikt voor hardware van toonaangevende leveranciers. Alle kabels en aansluitingen tussen de rackspace van de klanten en die van de connectivity provider zijn beheerd dus kan Sleurink veilige verbindingen garanderen. “Racks worden afgestemd op de behoeften van klanten en zijn voorzien van dubbele stroomvoorziening. Ook zorgen we voor alle interne dataverbindingen, inclusief registratie en beheer. Daarnaast beschikt ons datacenter over een ‘MeetMe-Room’, waar telecombedrijven hun diensten aanbieden. In deze ruimte kunnen klanten diverse aansluitingen voor hun IT-infrastructuur gebruiken, zoals directe glasvezel, UTP, IP Transit, Waves en Dark Fibers. Partijen die op zoek zijn naar een kwalitatief én betaalbaar alternatief voor ‘Amsterdam’ zijn bij ons helemaal aan het goede adres”, zo besluit Sleurink.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2017]

Lees het artikel hier in PDF