DataCenter Fryslân: We zijn een regionaal knooppunt

Arnoud Annema, marketing- en salesmanager DataCenter Fryslân

Datacenters staan niet alleen in Amsterdam. Ook in de regio zijn ze er volop, zoals DataCenter Fryslân. “We hebben niet alleen regionale, maar ook nationale en internationale klanten”, zegt Arnoud Annema.

 

 

Het is al bijna tien jaar geleden dat Leeuwarden zijn eerste datacenter kreeg. In 2008 opende DataCenter Fryslân de deuren van DCF1. Een ruimte waarvan in de loop der jaren de eerste 225 vierkante meter behoorlijk vol is geraakt. “We zijn een familiebedrijf en een regionaal digitaal knooppunt”, vertelt marketing en salesmanager Arnoud Annema van
DataCenter Fryslân. “We doen dat met de beide voeten in de lokale grond. Klanten zijn vooral regionaal, maar we hebben ook enkele nationale en internationale klanten.”

Twin datacenter

Door de groei van het aantal klanten, was er enkele jaren geleden behoefte aan uitbreiding. “De kans deed zich voor om het datacenter van de voormalige Friesland Bank over te nemen. Het gebouw, met ook een oppervlak van 400 vierkante meter, staat op zo’n twee kilometer van onze eerste locatie. Het bood een goede mogelijkheid voor klanten, die hun data op twee datacenterlocaties willen opslaan.” DataCenter Fryslân timmert sinds de opening van het tweede datacenter (DCF2) aan de weg met het twin datacenter-concept. “Klanten willen graag een backup van hun gegevens op een andere locatie. Soms komen er wel vragen over de veiligheid, omdat de locaties relatief dicht bij elkaar liggen. Regionale en provinciale overheidsinstellingen hebben voorafgaand aan hun keuze voor ons twin datacenter-concept een risico- analyse gedaan. Daarin zijn alle mogelijke risico’s zorgvuldig gewogen. Met als resultaat dat zij hebben besloten alle data in onze beide datacenters neer te zetten. De datacenters zitten op een van elkaar gescheiden middenspanningsring en zijn verbonden met een redundante glasvezelring.”

Zonnepanelen

Het goed neerzetten van het twin datacenter-concept doet DataCenter Fryslân niet alleen. “Wij leveren de grondlaag, maar voor een goede redundantie moet de infrastructuur, die de system integrators leveren, ook op orde zijn. We hechten dus aan een goede samenwerking.”

‘We willen graag onze restwarmte inzetten in de regio’

Samenwerking is er ook met bedrijven op het industrieterrein waar DataCenter Fryslân is gevestigd. “Ons afvalproduct is warmte. We willen die restwarmte graag inzetten. De lokale initiatieven gaan we toetsen op haalbaarheid. Het blijft echter net zolang op ons netvlies staan tot dat we ons afvalproduct goed hebben ingezet.” DCF2 wordt volgend jaar verbouwd. De gevelbeplating aan de buitenkant vraagt namelijk enige aandacht. “In alle eerlijkheid, dat ziet er nu even niet uit,” bekent Annema. “Wij willen twee vliegen in een klap slaan. Ons plan is om het hele pand, zowel het dak als de wanden met zonnepanelen te bekleden. Het is een mooie oplossing. Desondanks zullen we met het oppervlak slechts in twee á drie procent van onze energiebehoefte kunnen voorzien. De rest van onze energiebehoefte blijven we uiteraard groen inkopen.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2017]

Lees het artikel hier in PDF