The Green Bay: Megagroen datacenter project

Gerben Ouwens, CCO van The Green Bay

The Green Bay maakt een vliegende start: er zijn al meerdere klanten aan boord. Momenteel wordt hard gewerkt aan het unieke ontwerp van het datacenter en de bouw start in het eerste kwartaal van 2018.

 

 

The Green Bay in Zeeland is een project met een gedurfde strategie. Groen is het unique selling point. Natuurlijk, de term ‘groen!’ doet het als marketingkreet altijd goed. Ieder bedrijf wil zo verantwoord mogelijk bezig zijn en dat uitdragen naar de buitenwereld. Maar ondanks dat datacenters hier al langer op inspelen, geniet groen vaak nog niet de absolute prioriteit. Voorop staan begrijpelijk zaken als continuïteit en betaalbaarheid. Toch denkt CCO Gerben Ouwens bij The Green Bay dat het zwaartepunt binnen redelijk afzienbare tijd gaat veranderen. “Wij denken dat de overheid verder gaat doorpakken en dan zal duurzaamheid steeds meer een onderscheidende factor zijn”, zegt hij. “Je ziet dat mensen in hun privéleven steeds bewuster zijn van duurzaamheid. Ze zetten zonnepanelen op hun dak en kopen elektrische auto’s. Het zou gek zijn als ze dat niet doortrekken naar hun professionele leven.” Dat is precies ook het uitgangspunt dat The Green Bay heeft gekozen voor hun groene datacenter bij Vlissingen. Een belangrijk aspect is volgens Ouwens dat geen dieselgeneratoren worden ingezet voor noodstroom. In plaats daarvan zet The Green Bay samen met de netbeheerder in de regio een grote batterij-backup in voor net balancing. “We zitten op een plek met de hoogste beschikbaarheid van het elektriciteitsnet”, zegt Ouwens. “Maar het is best een uitdaging, want in theorie kun je met dieselgeneratoren oneindig blijven draaien, zolang je maar vrachtwagens met brandstof laat aanrukken. De capaciteit van batterijen is eindig, maar gezien de hoge beschikbaarheid van het net is dit ruim voldoende. We moeten onze klanten ervan overtuigen dat het meer dan genoeg is.”

De helft van de capaciteit is verkocht, en de investering komt dit najaar nog rond.

Vergroening van ‘zwart’ gebied

De gekozen locatie zorgt echter voor extra zekerheid. “We doen absoluut geen concessie aan de beschikbaarheid” De faciliteit wordt gebouwd in industriegebied Het Sloe waar fabrieken en energiecentrales staan. “We bouwen naast een groot energieschakelveld”, zegt Ouwens “groene stroom is hier oneindig beschikbaar. De wind- en zonneparken worden hierop aangesloten”. Als het om de kosten gaat, hoeft The Green Bay hoe dan ook geen moeite te doen om het uit te leggen. De efficiëntie houdt de operationele kosten hoe dan ook laag. Juist door zich te vestigen in een dergelijk ‘zwart’ gebied draagt het datacenter bij aan het ecologischer maken van het gebied. De faciliteit van 22MW haalt echter meer uit de kast om de bijna ongelooflijke PUE-waarde onder de 1.1 te bereiken. Primair wordt gekoeld met zeewater dat naar een warmtewisselaar wordt gepompt waarmee de faciliteit wordt gekoeld en onder het datacenter komt een bassin waar reservecapaciteit aan koelwater is opgeslagen.. “We hebben berekend dat we op erg warme dagen en op momenten dat de zeewaterpompen in onderhoud zijn nog enkele condensors als backup nodig hebben.”, vertelt Ouwens. “Maar feitelijk kan alles met zeewater.” In totaal gaat The Green Bay plaats bieden aan ruim 4.000 racks. Met dit plan is het team achter The Green Bay een jaar geleden serieus van start gegaan. Behalve Ouwens bestaat het team uit CEO en CTO Gerrit Godwaldt, CFO Edwin de Groote en CPO Jorrit Willems. Godwaldt heeft een telecomachtergrond en heeft als zelfstandige datacenters helpen opzetten voor de overheid. Ouwens en De Groote hebben een verleden bij IBM. Willems is een inkoopspecialist die over de contracten gaat en de contacten met partners en de overheid verzorgt. Verschillende teamleden hebben samen ervaring met grote datacenter projecten voor overheden en financiële instellingen.

‘We doen geen concessies aan beschikbaarheid of kosten’

Investering

“De helft is verkocht en de investering krijgen we dit najaar rond”, zegt Ouwens. “Tot het einde van het jaar maken we het gedetailleerde design. De bouw gaat in het eerste kwartaal van 2018 van start.” Tijdens het gehele traject werkt The Green Bay samen met gerenommeerde partners. “Enkele grote bouwbedrijven staan achter het project en kunnen dit bouwen”, vertelt Ouwens. “We hebben het in de markt getoetst. Het is een steekhoudend plan.”

Dat geldt uiteindelijk ook voor de uitbreidbaarheid van het datacenter. Er is genoeg grond en energie beschikbaar om een tweede faciliteit te bouwen. “We kunnen de stroomaansluitingen ook delen”, zegt Ouwens. Daar bovenop zijn er nog twee kleinere locaties waar eventueel kan worden uitgebreid. Dan blijft nog één kwestie over: de connectiviteit. De tijden dat je per se in de Randstad moet zitten om goed verbonden te zijn, liggen achter ons, zo bevestigt The Green Bay maar weer. “We leggen een dubbele DWDM-ring aan, één van Delta en één van KPN. Die wordt afgemaakt met vijf connecties in Amsterdam zodat we connecties maken met alle carriers in de wereld, fysiek zitten we in Zeeland, maar logisch in Amsterdam”, legt Ouwens uit.

Genoeg optimisme dus bij The Green Bay. Nu is het alleen nog zaak dat de bewustwording in het bedrijfsleven doorzet. “Het verbaast me dat wij als nieuwe speler in de markt zo ver voor lopen op dit punt”, zegt Ouwens. “De kostenbesparing zou voor bedrijven genoeg reden moeten zijn om er zo naar te kijken. Maar veel bedrijven hebben nog heel veel ICT in-house staan. Dat biedt de slechtst mogelijke PUE die je maar kunt bedenken.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2017]

Lees het artikel hier in PDF