maincubes: Data kent geen landsgrenzen meer

Oliver Menzel, CEO van maincubes

Het Duitse maincubes is sinds de overname van een datacenter van Interoute in 2016 duidelijk aanwezig in Nederland. Het bedrijf wil echter meer zijn dan alleen een datacenter bij de AMS-IX. Een speciale verbinding met het datacenter in Frankfurt moet klanten ook de voordelen bieden van beide locaties. “Zo kunnen klanten hun business uitbreiden”, zegt Oliver Menzel.

 

Met de vervagende grenzen voor data- centers in het achterhoofd, was het een kwestie van tijd dat ‘de concurrent’ ook bij Amsterdam zou rondkijken voor een geschikte locatie. Dat is precies wat het in 2012 in Frankfurt opgerichte maincubes in 2016 heeft gedaan. De aanbieder van hypermoderne en vooral zeer robuuste datacenters heeft met de koop van Capronilaan 2 Amsterdam van Interoute een faciliteit in handen met een vloeroppervlak van iets minder dan 1.000 vierkante meter. Het centrum is uit te breiden tot meer dan 4.500 vierkante meter. “De planning en bouw van een nieuwe generatie datacenters vormt deel van onze strategie. Maincubes heeft een internationale strategie”, zegt CEO Oliver Menzel van de datacenteraanbieder. “Om onze doelen te bewerkstelligen, bouwen we niet alleen nieuwe faciliteiten maar nemen we ook bestaande datacenters over.”

‘Datacenterbeheerders zijn meer dan verhuurders van ICT-ruimte’

Dat wil niet zeggen dat het bedrijf de overgenomen datacenters laat zoals ze zijn. De datacenteraanbieder heeft grotere plannen die al goeddeels in gang zijn gezet. In oktober van 2017 komt het nieuwe datacenter bij Frankfurt online. De modernisering van AMS01 moet tegen het einde van Q1 2018 voltooid zijn. “Dataverwerking kent in de tijden van internet en cloud geen landsgrenzen”, zegt Menzel. “Amsterdam is een van de belangrijkste economische centra van Europa en dat was een reden waarom we in 2016 de stap met dit datacenter hebben gezet.” Daarbij heeft maincubes zich aangesloten bij meerdere brancheverenigingen en laat het bedrijf van zich horen in de Nederlandse markt.

AMS-IX

De verbinding met AMS-IX was een van de redenen voor maincubes om in te stappen. “We kunnen daarmee een veilige en directe verbinding met belangrijke diensten als Microsoft Azure of Amazon Web Services (AWS) leggen. Daarnaast spraken het uitstekende technische potentieel van het datacenter en vooral het zeer goed opgeleide en ervaren personeel voor zich.” Toch zag maincubes dat het datacenter aan verbetering toe was. Daarom is eigenlijk direct begonnen met de modernisering van de faciliteit. De capaciteit van AMS01 wordt daarmee verhoogd naar ongeveer 4,7 MW voor kritische IT-infrastructuur.

De verbouwing van AMS01 kost rond de 10 miljoen euro en wordt uitgevoerd door SPIE. “Als eerste moeten we de energieefficiency significant verbeteren, zodat de 4.500 vierkante meter efficiënter kan worden aangewend. Een groot deel van de modernisering is reeds afgerond of in gang gezet. Een groot deel is ingegeven door de operationele praktijk”, aldus de CEO.

Een andere belangrijk aspect is de vloerbelasting, waarbij het ook gaat om hoeveel Watt per vierkante meter beschikbaar is voor ICT-componenten. “We hebben het vermogen met 800 Watt verhoogd naar 1,5 Kilowatt per vierkante meter”, zegt Menzel. “Dat betekent dat klanten voor dezelfde ICT minder vloerruimte hoeven te huren of meer ICT op gehuurde vloerruimte kwijt kunnen. De schalingspotentie ligt op 1.900 racks in alle richtingen. Bovendien zijn ook de toegangs- en securitysystemen opgewaardeerd naar de meest geavanceerde beschikbare systemen.”

Security

Voor de hele onderneming en voor alle Europese datacenters, zet maincubes sterk in op het thema security als kwaliteitscriterium. “We hebben een ‘Secure Exchange’-platform uitgebouwd om securitydiensten voor eindklanten en cloudproviders ter beschikking te stellen. Dit platform beheren we samen met partners, zoals voor telecomsecurity. We hebben daar lokale en regionale partners voor die het systeem met speciale diensten verrijken. Die hebben we ook in Amsterdam.” Naast veiligheid moet AMS01 ook stabiliteit gaan bieden. Hiervoor wil het bedrijf 100 procent uptime kunnen garanderen en dat zelfs vastleggen in de SLA’s. Dit door de best practices van de nieuwe ‘ZeroOutage’-standaard te gebruiken.

Verbinding Frankfurt

Maar de kers op de taart is, volgens CEO Menzel, de directe verbinding die AMS01 gaat krijgen met FRA01, het splinternieuwe datacenter van maincubes bij Frankfurt. Via een beveiligde verbinding krijgen klanten toegang tot alle diensten in dat datacenter, waaronder een directe verbinding met DE-CIX. Omgekeerd kunnen klanten uit Frankfurt de diensten in Amsterdam gebruiken. Verbindingen met belangrijke cloudleveranciers als Azure of AWS zijn ook mogelijk, net als de clouddiensten van DataLogistIX. “Zowel middelgrote ondernemingen als startups krijgen binnen dit ecosysteem nieuwe mogelijkheden om hun business uit te breiden en hun klanten veilige en efficiënte diensten aan te bieden”, zegt Menzel.

Bovendien is het efficiënt, omdat maincubes niet twee keer het wiel hoeft uit te vinden. “Al deze diensten hoeven niet per se binnen alle ecosystemen en alle locaties te worden uitgebouwd. Deze dienstverlening is vooral relevant voor organisaties actief in nieuwe markten als Industrie 4.0, Internet of Things, finance, health en media. Beheerders van datacenters moeten meer zijn dan verhuurders van ICT-ruimten. Zij moeten de economische ontwikkelingen bij zijn klanten begrijpen en in staat zijn hun horizon te verbreden.”

‘Bedrijven moeten zich concentreren op hun prestaties’

Maincubes creëert op deze manier een netwerk van datacenters die vlakbij de kloppende harten van het Europese internet staan. Het gaat echter verder, want door deze harten met elkaar te verbinden, is de keuzevrijheid voor klanten niet langer gebonden aan hun eigen locatie. ”Datacenters moeten deze ontwikkeling met technologie en vooral diensten ondersteunen en spelen daarbij een bepalende rol. Bedrijven moeten zich daarom concentreren op de prestaties van diensten die hun constant veranderende doelen actief onderschrijven”, zo besluit CEO Menzel van maincubes.

ChannelConnect-Maincubes-Contactinformatie

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2017]

Lees het artikel hier in PDF