NETGEAR: Grote infrastructuren voor kleine bedrijven

Eric Lindeman, senior sales engineer van NETGEAR

Mkb-bedrijven hebben steeds vaker behoefte aan dezelfde mogelijkheden die grote bedrijven al sinds jaar en dag hebben. “Naast switches brengen we ook steeds meer andere datacentertechnieken naar dit marktsegment”, zegt Eric Lindeman van NETGEAR.

 

Het is geen uitzondering meer dat eindgebruikers twee of zelfs drie clients met zich meedragen die met een draadloos netwerk moeten worden verbonden. Naast laptops, zijn dat vaak smartphones en andere mobiele apparaten. Omdat clients nauwelijks meer met bekabeling aan netwerken worden verbonden, heeft dit voor deze netwerken grote
gevolgen, stelt senior sales engineer Eric Lindeman van NETGEAR. “Het verschil in gebruikersbeleving tussen een wired en een Wifi-omgeving is het meest voelbaar bij eindgebruikers. Wifi is immers een shared resource. Veel clients op het netwerk zorgt voor traagheid en stroperigheid en dat komt niet door de clients. 80 procent van de clients zijn fatsoenlijke high-end telefoons. De bottleneck zit in de switch, in de uplink.”

‘De switch is vaak de bottleneck’


Dat de switch zich vaak als de bottleneck manifesteert, heeft ook te maken met de ontwikkeling van draadloze standaarden. Door AC Wave II is de doorvoersnelheid flink verbeterd. Maar de switches moeten volgens Lindeman wel meekomen. “Dan moet je dus al naar multi-gig, bijvoorbeeld 2,5 gigabit, om de data naar de kern van het netwerk te krijgen. En juist dat soort switches waren ook voor de grotere mkb-bedrijven niet haalbaar.”

Leaf-Spine

Om deze switches ook voor mkb- bedrijven beschikbaar te maken, zet NETGEAR niet alleen betaalbare multi- gig-switches op de markt, maar gebruikt de leverancier ook andere, van het datacenter afgekeken, technieken. “De implementatie kan moeilijk zijn omdat je hele nieuwe switches moet gaan configureren. Je kunt 10Gb-switches gebruiken, maar de beschikbaarheid wordt slechter naarmate de omgeving gecompliceerder wordt”, aldus Lindeman. Daarom maakt NETGEAR Leaf-Spine Stacking mogelijk. Dit is een methode om meerdere switches aan elkaar te koppelen. De M4300-serie van de leverancier is sinds een jaar beschikbaar en maakt het mogelijk om gigabit-switches te stacken over een 10Gb-omgeving.

Eén stack bestaat uit een aantal switches welke zich gedragen als één logische switch. Hierdoor is dit geheel te beheren met slechts één IP-nummer. Mooi voorbeeld is dat het definiëren van een VLAN slechts eenmaal hoeft te gebeuren. Het is bovendien bijzonder schaalbaar en redundant”, volgens de senior sales engineer. De switches vormen immers een ring waardoor het netwerk blijft doorwerken als er een switch uitvalt. Tijdens bedrijf kunnen binnen stacking-grenzen ook switches worden toegevoegd (schaalbaarheid). “Het grote voordeel van deze NETGEAR-technologie is dat je zowel een stack master als secondary master hebt. Valt de master uit, dan neemt de secondary master het over. Hierbij verlies je hooguit een ethernet-pakket, maar dat is voor het gemiddelde protocol geen probleem”, aldus Lindeman. Zo druppelt leaf-spine, samen met andere datacentertechieken als non-blocking-infrastructuren en koper-glashybride bekabeling, dus door in de interne infrastructuren van kleinere bedrijven.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2017]

Lees het artikel hier in PDF