Fujitsu: Hyperconverged infrastructuur wendbaar maken

Fujitsu Enterprise Service Catalog Manager beheert hyperconverged omgevingen

Veel traditionele dienstverleners zitten met de vraag: zetten we in op clouddiensten of kiezen we voor de trend van hyperconverged infrastructuur? Niemand wil te veel risico nemen. Dat hoeft ook niet, zolang je de voordelen van de cloud in het achterhoofd houdt, stelt Fujitsu.

 

Dat de mogelijkheden met ICT vrijwel onbeperkt zijn, is ondertussen bekend én opwindend. Nieuwe architecturen maken alles eenvoudiger, sneller en meer flexibel. Ze komen ook nog eens beschikbaar voor een steeds breder klantenpubliek. De hyperconverged infrastructuur is daar een goed voorbeeld van. Hyperconvergence draait om servers die met elkaar verbonden zijn en waartussen alle opgeslagen data volledig zichtbaar zijn. Dit bespaart ruimte en daarmee kosten, omdat bedrijven geen externe storage meer hoeven te installeren. Het is beter beheersbaar en schaalbaar. Hyperconverged infrastructuren reduceren de complexiteit, zorgen voor een verkorting van de projectduur en verlagen het risico tijdens de installatie.

‘Resellers zijn bang klanten te verliezen aan de public cloud’

Pure hyperconverged infrastructuren worden helaas niet standaard geleverd met een on-demand beheerportal waarmee alle benodigde informatie ook meteen beschikbaar komt. Bovendien wordt vergeten om een pay-per-use-model te implementeren. Met andere woorden, het ontbreekt aan cloud management. Iets dat de klanten van vandaag wel willen.

Dienstverlening

Een hyperconverged infrastructuur kan uiteraard op meerdere manieren naar een volledige cloudstack worden vertaald. Maar niet alle cloudmanagementplatformen sluiten goed aan op de hyperconverged infrastructuur waarvoor bedrijven hebben gekozen. Daar komen de licentiekosten nog eens bij. En ondersteunt de cloudmanagement-oplossing hybride clouds wel goed? Soms willen eindgebruikers hun diensten overal vandaan kunnen halen, of dat nou on-premise of off-premise is. Dit zijn dingen waar veel organisaties tegenaan lopen als ze hun hyperconverged infrastructuur willen omvormen tot een volledige cloudoplossing.

Oplossing Fujitsu

Fujitsu heeft hiervoor een oplossing bedacht, de Fujitsu Enterprise Service Catalog Manager. Het is een zelf-service portaal voor meerdere organisaties waarbij de uitstraling helemaal aan de eigen huisstijl kan worden aangepast. De provisioning van ICT-services, SaaS of IaaS, is volledig geautomatiseerd. Dat maakt het eenvoudiger in het gebruik, terwijl het overzicht en de controle intact blijft. Maar heeft de traditionele infrastructuur-reseller hier iets aan? Bedenk dat steeds meer resellers bang zijn om klanten te verliezen aan de public cloud. Maar door de geleverde hyperconverged infrastructuur uit te breiden met de Fujitsu Enterprise Service Catalog Manager, kunnen ze functioneel hetzelfde bieden als een cloudoplossing. Daarnaast krijgen ze toegang tot een nieuw verdienmodel omdat de beheersoftware over zijn eigen marktplaats beschikt.

Fujitsu gaat dus verder dan het leveren van een geïntegreerd systeem onder het PRIMEFLEX-merk, waarbij het niet uitmaakt welke virtualisatietechnologie de voorkeur geniet. Deze systemen zijn namelijk ook uit te breiden tot een volledige cloudstack. Met andere woorden: Met Fujitsu Enterprise Cloud Service Manager wordt uw hyperconverged oplossing een cloudomgeving.

Hyperconverged infrastructuur

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2017]

Lees het artikel hier in PDF