IT-Ernity: Met OpenStack kun je alles bouwen

Chris de Jongh, CEO van IT-Ernity Group

Als Nederlandse hostingprovider moet je het nét even anders doen om op te vallen tussen de grote Amerikaanse partijen in de public cloud-markt. CloudVPS draait haar clouddiensten volledig op OpenStack. “Het platform is onlangs vernieuwd en gebruikt de allernieuwste technologie”, aldus CEO Chris de Jongh.

 

CloudVPS bestaat sinds 2006 en is in 2014 overgenomen door de IT-Ernity Group. Sinds de overname kan het bedrijf naast private, public en hybrid cloud ook aanvullende diensten als managed hosting en managed connectivity bieden. VPS- en clouddiensten op basis van OpenStack zijn echter de hoofdactiviteit van het bedrijf. “Drie jaar geleden zijn we als eerste in Nederland begonnen met OpenStack als technologie voor onze public cloud. Dat was echt pionieren”, vertelt Chris de Jongh van de IT-Ernity Group.

“Er is veel ontwikkeld om het OpenStack-platform als public cloud, inclusief een eigen ontwikkeld webbased dashboard, te kunnen aanbieden. Maar in 2016 hebben we besloten een nieuw OpenStack-platform te bouwen”, vertelt De Jongh. “Daar zijn we driekwart jaar mee bezig geweest en hebben er flink in geïnvesteerd. We hebben ook onze kennis en ons OpenStack-team verder uitgebreid.” Het resultaat daarvan is het nieuwe OpenStack-platform van CloudVPS dat in juli dit jaar is geïntroduceerd. “Met dit nieuwe OpenStack-aanbod nemen we een enorme voorsprong op het gebied van technologie en nieuwe features die we bieden. Verder heb ben we een enorme netwerkcapaciteit toegevoegd zodat de klant zich over beschikbaarheid en performance geen zorgen hoeft te maken. Ik ben heel benieuwd hoe de markt ons daarin gaat volgen.”

OpenStack en Lego

OpenStack is voor ontwikkelaars als een Legodoos, legt De Jongh uit. “Zonder veel gedoe kun je er heel veel diensten mee bouwen. OpenStack heeft allerlei bouwblokken waar softwareontwikkelaars van alles mee kunnen maken.” Het nieuwe CloudVPS OpenStack-platform is gebaseerd op Mitaka, dat is de codenaam van de allernieuwste versie van OpenStack. “Deze versie hebben we ‘gesourced’ bij Mirantis. Voorheen gebruikten we altijd de Open Source-release, maar nu werken we met het Mirantis Cloud Platform omdat zij een aantal toevoegingen hebben gedaan die het voor ons gemakkelijker maakt om het platform te beheren en continu te innoveren. Bovendien krijgen we ondersteuning bij Mirantis. Het platform gebruikt verder de allernieuwste server-, storage- en networking-apparatuur van Dell EMC. Hiermee hebben we met Openstack een volledig software-defined data center (SDDC) gerealiseerd.

Waarom OpenStack?

De keuze voor OpenStack is destijds heel bewust gemaakt, zegt De Jongh. “OpenStack is een omgeving waar je als ontwikkelaar of bedrijf heel veel diensten op kunt aanbieden. Een VPS is een kant-enklare omgeving en wordt bovendien voor je geconfigureerd. Wij hebben als provider op de achtergrond al gezorgd dat het werkt. Het biedt klanten dus meer gebruiksgemak. Met OpenStack daarentegen kun je alles schaalbaar opbouwen, volledig software-defined.” Omdat het werken met dit nieuwe OpenStack-platform wellicht wat educatie vergt, geeft CloudVPS ook workshops voor technische mensen. “Kiezen voor OpenStack van CloudVPS geeft een technologie die alles heeft wat je als ontwikkelaar of bedrijf kan wensen als je applicaties in de cloud wilt zetten.”

CloudVPS en GDPR

De keuze voor een public cloud aanbieder van Nederlandse bodem biedt zijn voordelen, denkt De Jongh. Zeker met het oog op de komende Europese privacy- en dataregels verenigd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), beter bekend als GDPR. “Daarnaast zijn er klanten die bewust voor CloudVPS kiezen omdat de data in Nederland staat. Dat is doorgaans een belangrijk argument”, stelt De Jongh. “We zien ook dat er steeds meer vanuit de ketenaansprakelijkheid wordt gedacht. Klanten willen graag zien hoe de aansprakelijkheid volgens de nieuwe richtlijnen is geregeld. Daarom hebben wij een Security & Compliance team en een security officer die zich hiermee bezighouden. Zij overleggen met klanten en die aansprakelijkheid wordt in een contract vastgelegd. Dat zijn heel belangrijke gesprekken en die voeren we bijna dagelijks.”

‘Complexiteit is voor veel bedrijven een behoorlijke drempel’

Datacenterkeuze

De servers van CloudVPS staan in de datacenters van Equinix. Ook dat is een bewuste keuze. “We zaten altijd al bij Equinix, maar we zijn ook onderdeel geworden van hun wereldwijde Cloud Exchange. Dat betekent dat je overal ter wereld via een low-latency verbinding toegang kunt krijgen tot onze OpenStack cloud. Dat opent deuren om zaken te doen met meer Europees georiënteerde bedrijven.”

CloudVPS heeft nu ongeveer 20.000 servers actief voor Nederlandse klanten. Een aanzienlijk deel van de klanten komt overigens ook uit België en Frankrijk omdat de provider een van de eerste was met clouddiensten, zegt De Jongh. “We hebben klanten verspreid over de hele markt en richten ons op zowel kleine als ook grote bedrijven en organisaties. Een groot deel van onze klanten zijn SaaS-bedrijven en dat aantal groeit nog sterk. Verder bedienen we veel ICT-resellers en mediabedrijven.”

Verschillen

Het is druk op de cloudmarkt, maar CloudVPS zegt niet bewust te willen concurreren met Amazon of Microsoft Azure. “Dan zouden we een veel te grote broek aantrekken. Dat zijn heel grote organisaties met enorme budgetten om te vernieuwen en dat soort budgetten hebben wij uiteraard niet.” Punten waar CloudVPS, aldus De Jongh, duidelijk hoger scoort dan Amazon, Azure en Google zijn een volledig open omgeving zonder vendor lock-in, unlimited traffic en ondersteuning. “Als klanten ons voor support bellen, krijgen ze een cloud engineer aan de telefoon. Die kan hen dus onmiddellijk helpen. Bovendien hebben we een expertteam dat kan ondersteunen in het overkomen van complexiteit van de omgeving ”, aldus De Jongh. “En complexiteit blijkt in de praktijk vooral voor kleine bedrijven een behoorlijke drempel”. Om deze verder te verlagen, hebben wij een team van solution architecten die klanten helpt de transitie naar de cloud te maken.

Tot slot is onze stelregel dat we dataverbruik niet doorberekenen zolang het binnen de perken blijft. Dat voorkomt onverwachte kosten en maakt dat veel klanten daarom voor ons kiezen.”

contactgegevens

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2017]

Lees het artikel hier in PDF