Arista: Datacenters hart van applicaties en data

John Peach, Technical director EMEA van Arista

Arista Networks levert netwerk switches en software voor in de datacentersector, maar ook aan de mediawereld. Datacenters worden steeds belangrijker. “Het datacenter wordt de core”, aldus John Peach in een openhartig gesprek.

 

 

Het bedrijf Arista Networks uit Californië is een vooraanstaande leverancier van netwerkswitches en software. Voor die producten is in de mediawereld steeds meer belangstelling, weet ook technical director EMEA John Peach. “Dit marktsegment groeit snel vanwege de enorme hoeveelheid realtime content die deze bedrijven op steeds hogere resoluties maken en bewerken. Traditionele technologie kan dit niet volgen.”

Ook in de datacentersector is Arista erg bekend en de groei van het aantal uitgerolde producten in dit marktsegment vertoont een sterk stijgende lijn. Om te begrijpen wat het bedrijf zo’n sterke speler in de datacentersector maakt, is het nodig te begrijpen wat daar de veranderingen zijn. “Het datacenter wordt steeds belangrijker. Ik zeg dat het de core wordt”, denkt Peach. “De meeste waarde zoals data en applicaties staat daar.”

Als voorbeeld noemt hij smartphones. Deze devices met thin applications benaderen veel grotere toepassingen en data ergens in de cloud, het datacenter dus. Hiertoe is naast connectiviteit van device naar het datacenter ook de connectiviteit binnen het datacenter
belangrijk. En die connectiviteit is onmogelijk zonder switches en routers.

Custom versus merchant silicon

Arista heeft vanaf de start in 2004 een eigenzinnige kijk op switching. Het beredeneert vanuit open software en merchant silicon. Die combinatie levert switches op die op twee punten afwijken van switches met eigen hardware (custom silicon) en gesloten proprietary software. “Het eerste verschil is dat de levenscyclus van custom silicon meer dan vijf jaar is”, zegt Peach. “Dit heeft alles te maken met de geringe aantallen en de lange terugverdientijd. Daarom kunnen vendors die hardware aanbieden op basis van eigen silicon minder snel nieuwe producten lanceren. Merchant silicon ontwikkelt zich ongeveer net zo snel als x86-CPU’s, biedt schaalvoordelen en betere economics. Dit maakt het mogelijk om vooraan in de technologiecurve te blijven en producten te bouwen die passen bij verschillende applicaties in plaats van ‘one size fits all’. Denk aan zware datatoepassingen, zoals video waarvoor buffering belangrijk is. Of geoptimaliseerde switches voor lage latency bij transacties”, legt Peach uit.

Rol van software

Het tweede verschil is de rol van de software. Arista’s netwerkbesturings- systeem EOS draait, net als een typische server, op een puur open Linux distributie. EOS maakt daardoor automation op allerlei niveaus mogelijk. Dit is de reden dat Arista’s grootste datacenter klant 250.000 servers heeft verbonden via switches van Arista. “Een zeer geautomatiseerde omgeving kan worden beheerd met 90 procent minder inspanning zodat tijd en mensen kunnen worden vrijgemaakt om zich te richten op toekomstige ontwikkeling in plaats van onderhoud.”

EOS zorgt ervoor dat datacenters meer kunnen doen met minder middelen. Zij kunnen ook sneller reageren op de eisen van klanten en betere serviceniveaus bieden. “Het zijn slimme producten met grote impact op kosten, operates en meer flexibiliteit”, zegt Peach. “Dat verklaart onze snelle groei. Het gaat niet om het aanpakken van een relatief klein netwerkgebied maar om het complete pakket in het grotere geheel.”

Arista

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2017]

Lees het artikel hier in PDF