IT-bedrijven verhogen Europese activiteit door Brexit

Hoewel geen sprake zal zijn van een exodus, zal Brexit wel zorgen voor snellere besluitvorming als het gaat om het betrekken van nieuwe colo-locaties op het Europese continent. Een project om een datacenter in bijvoorbeeld Amsterdam te betrekken wordt in een jaar uitgevoerd in plaats van in drie jaar.

Dat zegt Adam Levine, Chief Commercial Officer van DATA4 Group, een colocatieleverancier met datacenters in Frankrijk, Luxemburg en Italië. Tijdens zijn brunch briefing op DCD Zettastructure in Londen ging Levine in op de consequenties die GDPR en Brexit hebben op zijn klanten.

Lange rij voor een sessie over GDPR en Brexit van Data4

Zo ziet DATA4 dat veel klanten met een aanwezigheid in Groot-Brittannië informeren naar de mogelijkheden in Europa. “We zien een bubbel vormen van bedrijven die door de onzekerheid weg willen”, vertelt Levine aan een volledige gevulde zaal. “In ons geval is Parijs heel populair, ook omdat Frankrijk door president Macron vriendelijker is geworden voor het zakenleven.”

Geen exodus

Dat wil volgens Levine niet zeggen dat bedrijven ook daadwerkelijk uit Groot-Brittannië vertrekken. Meestal versnellen ze hun besluit om ook in een Europees datacenter te zitten en proberen zulke projecten zo snel mogelijk af te ronden.

De belangrijkste reden hiervoor is dat Europese datacenters vanaf komend jaar compliant moeten zijn met GDPR. Door Brexit is het onduidelijk of Britse datacenters volledig aan de eisen van de verordening gaan voldoen. Daarbij verwacht Levine dat het Verenigd Koninkrijk de eisen van GDPR gaat kopiëren, maar dat bedrijven door de onzekerheid moeten uitgaan van het moeilijkste scenario. “Ze zullen hoe dan ook moeten voldoen aan GDPR, dus willen ze zekerheid.”

Levine ziet verder dat grote organisaties zich goed aanpassen aan GDPR, maar dat vooral kleinere bedrijven nog niet aan de regels kunnen voldoen. “We hebben het dan ook over 185 pagina’s aan wetgeving met heel veel ambiguiteit”, stelt Levine.