Tien jaar jong, marktleider en nog steeds goed voor indrukwekkende innovaties

Lodewijk van Klaveren
Lodewijk van Klaveren

Lodewijk van Klaveren, Benelux Manager Channels bij Veeam:

Veeam, de back-up- en replicatiespecialist, viert in 2016 het tienjarig jubileum. Tijdens het gesprek met Benelux Manager Channels Lodewijk van Klaveren kwam deze mijlpaal ter sprake, maar uiteraard stonden de diensten van deze marktleider centraal.

“Bij Veeam is sprake van gestage groei. Het aantal medewerkers in zowel de Benelux als wereldwijd is verder toegenomen tot vijftig respectievelijk ruim 2500”, zegt Van Klaveren. “Dat zegt iets over de kracht van deze private onderneming. We zijn onbetwist marktleider op het gebied van back-up en replicatie voor gevirtualiseerde infrastructuren, eerder dit jaar konden we de 200.000ste betalende klant verwelkomen.”

‘We zijn enorm trots op een NPS (Netto Promotor Score) van 63’De vraag of Veeam de groei realiseert door te blijven focussen op het mkb blijkt een schot in de roos. “Bij Veeam zit de focus op het mkb echt in het DNA. Het waren onze eerste klanten en het is nog steeds een bijzonder belangrijke doelgroep voor ons. Wat we echter in toenemende mate merken is dat grote bedrijven en enterprises voor Veeam kiezen. Dat heeft ertoe geleid dat er in augustus een omvangrijke product launch is aangekondigd om deze marktsegmenten beter te kunnen bedienen. Dat verklaart tevens een deel van de personeelsgroei. We willen elk marktsegment bedienen met mensen die ook echt weten wat zich daar afspeelt”, vertelt Van Klaveren.

Veeam kiest daarbij nadrukkelijk niet voor separate diensten voor elk van de marktsegmenten. De basis is en blijft het vlaggenschip; de Veeam Availability Suite. Die wordt verder uitgebreid en dat is afgelopen zomer aangekondigd met het event “The Next Big Thing Launch” in de VS. Maar voordat Van Klaveren toekomt aan zijn uitleg is er nog de vraag waarom klanten uit die hogere segmenten naar Veeam toekomen.

Hoger segment

“Daar is een aantal verklaringen voor te geven die allemaal aan elkaar te linken zijn”, antwoordt Lodewijk. “Allereerst heeft Veeam heel veel tevreden klanten en partners. We zijn enorm trots op een NPS (Netto Promotor Score) van 63. Dat is een factor twee tot drie hoger dan het gemiddelde in de sector. Een vergelijkbare score zie je bijvoorbeeld bij Apple en Pandora terug. Het mag duidelijk zijn dat dit direct bijdraagt aan het vergroten van vraag, ook vanuit sectoren waar we tot voorheen minder nadrukkelijk aanwezig waren. Een ander punt is dat we door Gartner nu op de best mogelijke plek in het magic quadrant zijn opgenomen: rechts boven, het leader quadrant. Dat is in onze contacten met de enterprise wereld nuttig. Er zijn nog veel meer redenen, maar laat me nog noemen dat in 83 procent van de gevallen een Veeam POC (Proof of Concept) leidt tot een deal. Die conversie score spreekt ook boekdelen.”

The Next Big Thing Launch

Terug naar het event in de VS en wat daar allemaal is aangekondigd. “Om te beginnen, agents. Ons stokpaardje is altijd geweest gevirtualiseerde omgevingen en daar gebruikt Veeam geen agents. We gaan nu ook fysieke omgevingen faciliteren, van laptops en workstations tot en met servers aan toe, en daar heb je wel agents nodig. Het is een uitbreiding van wat we al langer doen. We komen ermee tegemoet aan vragen van partners en klanten. Die willen ons nadrukkelijk als totaaloplossing kunnen aanbieden en gebruiken. Op basis van de agents zullen partners tal van nieuwe proposities voor hun eigen klanten kunnen brengen. Virtueel en fysiek blijven twee aparte omgevingen, maar daarover komt een laag die we de Veeam Availability Console noemen. Dat is de tweede aankondiging die is gedaan. Het is straks het besturingsmechanisme voor het managen van alle virtuele en fysieke workloads.”

Als een trein

“Ik zeg wel eens je moet ons zien als een treintje. Wij brengen pakketjes van station A naar B en de bestemming mag on-premise, off-premise, of welke cloud dan ook zijn. Het treintje zorgt er voor dat je data veilig snel en goed aankomt. Voor de klant moet het niet uitmaken waar zijn data staat. Binnen vijftien minuten heeft hij de beschikking over zijn data.

De afhankelijkheid van bedrijven en organisaties van de IT blijft alleen maar toenemen. Vroeger werd tot 90 procent van alle applicaties en data in ondernemingen als standaard ingeschaald, slechts 10 procent had het label cruciaal, die moest er dus altijd zijn. Die verhouding is verleden tijd, het percentage workloads met het label ‘vital’ neemt alleen maar toe. Je back-up en replicatiebehoefte, en recovery-tijd maakt daar deel van uit. Definiëren volgens regels die gebaseerd zijn op de verouderde 90/10-verhouding is onverantwoord.”

‘De focus op het mkb echt in ons DNA, maar ook grote bedrijven en enterprises kiezen in toenemende mate voor Veeam’


Replicatie

Daarmee is de stap naar de derde bekendmaking gezet. Het is een uitgebreide orchestrator functionaliteit. Bij replicatie komt het nodige kijken: plannen, testen en documenteren. De documentatiemogelijkheden van de orchestrator zijn zo uitgebreid dat organisaties ermee kunnen aantonen compliant te zijn. Dat klinkt als een voorbeeld voor functionaliteit die vooral door enterprises was gevraagd. Menig mkb’er weet inmiddels dat ook hem, voornamelijk door zijn grotere klanten, om iets dergelijks gevraagd kan worden.

Drie aankondigingen in een notendop en er is nog veel meer over te zeggen. Van Klaveren: “We kunnen op elk van de drie verder inzoomen, want er zit nog veel meer in. Als we bijvoorbeeld de Availiability Suite versie 9.5 nemen. Dit is tevens de basis voor gedetailleerde billing. Die billing-functionaliteit is ideaal voor onze cloud-partners, maar ook voor enterprise-omgevingen handig. IT-afdelingen die te maken hebben met interne ABC-calculaties zijn hier enorm mee geholpen. Inschattingen over gebruik en locatie van VMs per kostenpost zijn daarmee verleden tijd.”

Datacenters en providers Het is inderdaad indrukwekkend wat Veeam op basis van een krachtige suite als multi point solution voor de hele markt klaar heeft liggen. À propos, hoe zit het eigenlijk met de datacenters en providers?

“Dat zijn partijen die absoluut deel uit maken van het Veeam ecosysteem en waar we veel aandacht aan besteden. Het Veeam Benelux hosting team wordt verder versterkt, onder andere om meer voor deze groepen te organiseren. Houd er maar rekening mee dat we daar nog wat baanbrekende dingen gaan doen. Net zoals we de afgelopen tien jaar met veel succes voor én met de bedrijven uit die sectoren hebben gedaan”, zo sluit Van Klaveren af.

Veeam