Smart Datacenter Services (SDS) een van de specialiteiten van SPIE Nederland

‘Ook voor middelgrote spelers kan het een interessant model zijn’

Als we meer willen weten over het onderhoud en beheer van datacenters in Nederland is er een partij die geraadpleegd moet worden en dat is SPIE. Voor deze editie van het Datacenter en Cloud Dossier spraken we met Kees Verlaan, Directeur Mission Critical onderdeel van SPIE Nederland en Tomas de Swaaf, Manager SHEQ, Marketing & Communicatie, over de achtergrond van SPIE, recente projecten en trends.


Kees Verlaan, SPIE
Kees Verlaan

Tomas de Swaaf, SPIE
Tomas de Swaaf

Verlaan, net als De Swaaf al jaren werkzaam voor SPIE, begon het gesprek met een opsomming: “SPIE Nederland is een dochteronderneming van de SPIE Groep, dé onafhankelijke Europese leider in multitechnische dienstverlening op de gebieden van energie en communicatie. SPIE Nederland begeleidt zijn klanten in het ontwerp, de uitvoering, de exploitatie en het onderhoud van netwerksystemen en energie-, infrastructurele-, industriële- en gebouwinstallaties. Datacenters zijn daardoor een logisch onderdeel van de dienstverlening van SPIE in Nederland.”


“We vertegenwoordigen zoals je hoort een behoorlijk grote onderneming”, vult De Swaaf aan. “In Nederland, en zeker in de regio Rotterdam, kennen velen ons vanuit de industrie. We zijn een top 3-speler. Die omvang komt deels door autonome groei, maar vooral door overnames, zoals KPN IS&P services in 2013 en de Numac groep in 2015. We realiseren ons echter dat onze naamsbekendheid, specifiek in de datacenter sector, nog beter kan.”

‘Er is een mate van eigenzinnigheid die we koesteren’Wie denkt dat de bescheiden bekendheid van SPIE in deze sector komt door een dito trackrecord heeft het overigens mis. Een blik op de website levert enkele mooie en actuele klantcases op, waarover ook uitgebreid is gesproken. Maar zoals gebruikelijk in deze sector, niet elke klant stelt publiciteit op prijs. Het aantal gedetailleerde referenties blijft daarom beperkt.

Kunnen jullie uitleggen wat jullie precies doen voor datacenters?

“Als ik zeg het ontwerpen, bouwen en beheren van datacenters, zijn dat vrij brede begrippen. Wij zijn niet de bouwers van het fysieke gebouw en ICTbeheer van de klantservers in een datacenter valt ook buiten onze scope”, zegt Verlaan. Maar laat me twee cases in Nederland beschrijven waar onze skills uit naar voren komen.”

“De eerste is het in 2015 geopende KPN datacenter in Eindhoven. Daar zijn KPN en SPIE gezamenlijk opgetreden, een partnership dus. Door te kiezen voor innige samenwerking, in plaats van het vergeven van de opdracht en meer op afstand te controleren, hebben we beiden dicht op de bal gezeten. Dat heeft geleid tot een ontwerp en inrichting die in het klassieke opdrachtgever-opdrachtnemermodel minder waarschijnlijk was geweest. Het project is daarbij binnen budget en op tijd opgeleverd. Dat zegt het nodige over hoe effectief onze werkwijze is.”

Op dat punt vult De Swaaf het betoog aan: “Het is binnen budget en op tijd opgeleverd zonder concessies te doen aan de veiligheid van de installaties en de mensen. Zoals we al aangaven, een groot deel van onze business is gerelateerd aan de energiesector en de industrie, de eisen die daar gelden zijn integraal onderdeel van onze cultuur. Veilig en goed werken zit echt in DNA van dit bedrijf. Richting de datacenters is dat een onderscheidende eigenschap en uiteraard betekent dat, dat al onze collega’s en onderaannemers over de juiste certificeringen en vaardigheden beschikken.”

Daarmee is de stap naar de tweede case gezet. Colt, mondiale aanbieder van datacenter diensten heeft het beheer voor de Nederlandse locaties voor vijf jaar overgedragen aan SPIE. Verlaan: “Wat denk ik het belangrijkste is, is dat het hier niet gaat om een traditioneel beheers- of onderhoudscontract. Dit is een overeenkomst waarbij we uiteindelijk de stap willen maken naar condition based maintenance. Dat zegt nog al wat over het vertrouwen dat Colt in ons heeft.”

‘Het klassieke voorbeeld van een bestek letterlijk opvolgen, is dat je een auto oplevert zonder stuur’“Cloud en daarmee pay-for-use en flexibiliteit wordt of is de regel. Bij beheer en onderhoud zie je dat nu ook doorsijpelen. SPIE weet daar goed op in te spelen met dit soort contracten. Nieuw misschien voor de datacenters, maar elders komt dat al vaker voor”, aldus De Swaaf, die vervolgens uitlegt dat complementair aan de overeenkomst met Colt ook een deal voor hands & eyes op de werkvloer is. “Dat betekent dat onze mensen niet uitsluitend remote opereren, maar ook daadwerkelijk in de ruimte present zijn. Zij kunnen desgewenst een server fysiek resetten of inhuizen. Door onze aanwezigheid op de werkvloer doen wij kennis op die wij kunnen gebruiken voor de optimalisatie van die dienstverlening, en daar profiteren onze klanten vervolgens weer van. Daardoor zijn we ook in staat mogelijke bronnen van verstoring eerder te signaleren.”

KPN en Colt – is dat het soort datacenters waar jullie op focussen?

“Colt en KPN vertegenwoordigen slechts een deel van ons klantenbestand in Nederland. We zijn al vele jaren aanwezig in bijvoorbeeld de financiële sector, de zorg en delen van de Nederlandse overheid”, zegt Verlaan. Ook dat zijn partijen die voor het datacenter beheer vertrouwen op SPIE.”

Wat maakt SPIE een goede partner?

“Voor al onze bedrijfsonderdelen dus ook de unit Mission Critical zijn dat in iedere geval de hoge mate van flexibiliteit en grote slagkracht. Daarnaast is er de kunde en ervaring een bestek op elk punt te kunnen invullen. Tenslotte is er een mate van eigenzinnigheid die we koesteren. Het klassieke voorbeeld van een bestek letterlijk opvolgen, is dat je een auto oplevert zonder stuur. De eis was immers een voertuig aangedreven door een verbrandingsmotor met 4 wielen. Bij SPIE zullen wij die fout niet maken. Wij durven met partijen te discussiëren over alternatieven.” Hier moet je wel voorzichtig mee zijn want je wilt niemand beschadigen, ieder heeft zo zijn ‘point of view’.

Nederlandse markt interessant

Onderdeel van een internationaal bedrijf met klanten van het formaat banken, KPN en Colt. Dan rijst de vraag: Is de Nederlandse markt met zoveel regionale spelers interessant genoeg voor SPIE? “Ja, absoluut! Het Nederlandse datacenter landschap vind ik juist zeer interessant, net als de groeiambitie. Dat we grote partijen bedienen, gaat al jaar in jaar uit samen met onze focus op middelgrote projecten als het gaat om bouw of beheer. Onderhoud volgens onze methodiek: Smart Datacenter Services klinkt misschien nu nog als iets dat vooral de grotere exploitanten aanspreekt, maar vergis je niet. Ook voor middelgrote spelers kan het een interessant model zijn. We leggen het de partijen graag uit.”

SPIE

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2016]