Drie argumenten voor intelligente stroomdistributie

Ronald van Ee, Raritan
Ronald van Ee, Raritan

Ronald van Ee, Country Manager Benelux van Raritan

Zoals zoveel professionals die naast technologische verantwoordelijkheden ook een scherp oog moeten houden op het budget, letten datacenterbeheerders bij de aanschaf van apparatuur scherp op de kosten. De keuze voor een niet-intelligente (en dus goedkopere) PDU is dan snel gemaakt. Maar op termijn kan dat verkeerd uitpakken.


En dan gaat het niet eens alleen om de kosten op lange termijn, maar om de exploitatie van het datacenter. “Eigenlijk is de centrale vraag: waar wordt de datacenterbeheerder mee wakker?”, stelt Ronald van Ee, Country Manager BeNeLux voor Raritan. “Hij moet ervoor zorgen dat het datacenter op en top draait, binnen het budget en binnen de technologische mogelijkheden.”

Toen Raritan in 2007 als een van de eersten met intelligente PDU’s op de markt kwam, hadden early adopters van de technologie al de uitdaging om “24/7 beschikbaarheid, gedetailleerd inzicht in datacenter stroomverbruik en real-time capaciteitsplanning” te realiseren. Dit om te anticiperen op de te verwachte exponentiële groei in rekenkracht en vereiste verlaging van stroomkosten. Deze behoeften blijken nu nog steeds voor bijna ieder datacenter te gelden.

‘Volgens recent onderzoek kost downtime gemiddeld 7908 dollar per minuut’


Reliability

Het eerste punt dat Van Ee noemt, is dat intelligente PDU’s de betrouwbaarheid van de omgeving ten goede komen. Met meer informatie en automatische reacties op gebeurtenissen wordt het risico op downtime immers kleiner. “Omgevingsveranderingen als temperatuur en luchtvochtigheid hebben directe impact op het stroomverbruik”, zegt Van Ee. “Nauwe integratie met omgevingssensoren is nodig om te kunnen reageren op veranderingen.”

Volgens Van Ee is het datacenter op het gebied van reliability een complexe variant van het kinderspelletje ‘ezeltje strek je’, waarbij de spelers om de beurt gewichtjes aan een speelgoedezeltje hangen totdat deze steigert. “Zonder data van intelligente PDU’s plaatst een datacenterbeheerder servers vrijwel blind bij.” Als het dan misgaat, zijn de gevolgen groot. “Volgens recent onderzoek kost downtime gemiddeld 7908 dollar per minuut. Begrijpelijk dat datacenter- beheerders té voorzichtig worden en hun omgeving niet optimaal benutten.”

Efficiency

Dat is meteen waar de efficiency om de hoek komt kijken, want datacenterbeheerders moeten alles uit hun ICTinfrastructuren kunnen halen wat erin zit. Slimme PDU’s geven inzicht in het stroomverbruik van de servers, wat bij uitbreidingsvraagstukken cruciale informatie oplevert. “Het gebeurt bijvoorbeeld dat een engineer nieuw budget voor bijvoorbeeld rackspace aanvraagt terwijl dat helemaal niet nodig is”, noemt Van Ee.
Een ander element dat een belangrijke rol speelt, is verantwoord ondernemen en uitstootbeperking. “Zo hangt er op Abu Dhabi International Airport een billboard met de slogan ‘turn it off.’ Zelfs in energierijke landen zijn ze ermee bezig.”

Directe stroomkosten

Het laatste punt dat Van Ee noemt, is waar veel discussies binnen datacenters over gaan: hoe beperk ik de stroomkosten? Logisch, want de capaciteitsbehoefte neemt toe. Dankzij intelligente stroomdistributie wordt de relatie tussen de rekencapaciteit en het stroomverbruik inzichtelijk. Business-cases zijn dan snel gemaakt. “Een ROI-case bij Cisco had als uitkomst dat ze per geïnvesteerde PDU een besparing van ruim vijfhonderd dollar wisten te realiseren, met een terugverdientijd van twee jaar.”

Ook voor kleinere Nederlandse partijen zijn deze argumenten relevant. “Nederlandse organisaties zijn vergeleken met die in het buitenland erg efficiënt”, zegt hij. “Dat voordeel moet behouden blijven, en intelligente PDU’s kunnen daar een belangrijke rol in spelen.”

Raritan
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2016]