Focus op netwerken en netwerksecurity betaalt zich uit

Patrick Casteels en Koert Martens van Kappa Data:

De Belgische distributeur Kappa Data blijft flink aan de weg timmeren. Ze hebben net hun meest succesvolle boekjaar in hun achttienjarige bestaan achter de rug, en het aantal merken dat ze bieden groeit gestaag. Dat dankt het bedrijf vooral aan de focus op netwerken en netwerksecurity, zo vertellen managing partner Patrick Casteels en presales manager Koert Martens.

Patrick Casteels, KappadataHet is in de markt voor datacenteroplossingen verleidelijk om dienstverlening constant te verbreden. Naast netwerken ook maar storage gaan aanbieden, misschien? VoIP toevoegen aan het portfolio? Toch is het geen keuze die Kappa Data heeft gemaakt. “Wij leggen ons vooral toe op de security van datacenters”, zegt Patrick Casteels. “Dan moet je vooral denken aan twee onderdelen: Publieke Datacenters, dus voor clouddiensten als Microsoft Azure of Amazon, en de private datacenters. En natuurlijk alles dat daar tussenin zit.” Zeker in de publieke datacenters zijn er nog heel wat uitdagingen op securitygebied, zo voegt hij eraan toe. “We zien resellers en klanten servers en toepassingen in Azure duwen, maar ze vergeten de security wel eens. Daar willen we de komende jaren op groeien.”

Hoge drempels

Het is een opvallende constatering, want juist de laatste jaren wordt veel gezegd en geschreven over databeveiliging. Helaas valt het volgens Koert Martens in de praktijk tegen hoeveel aandacht het bedrijfsleven heeft op dit gebied. Daar zijn volgens hem twee belangrijke verklaringen voor. “Een applicatie kan met Azure heel snel worden toegevoegd aan de omgeving”, begint hij. “In vijf minuten heb je een nieuwe server of toepassing beschikbaar. Maar een Web Application Firewall bijplaatsen, of een echte NextGen Firewall, dat wordt vaak stiefmoederlijk behandeld.” De reden daarvoor is volgens hem dat de drempel redelijk hoog ligt. “Microsoft Azure heeft een atypische netwerk setup in vergelijking met conventionelere omgevingen. Zo moet je een ‘One-Armed NextGen Firewall’ implementeren. Deze kennis en ervaring is nog lang niet bij iedereen gekend.”

“Ook speelt mee dat veel resellers van Azure uit de softwarewereld komen”, voegt Casteels eraan toe. “Die hebben minder ervaring met securityvraagstukken.” Om al die redenen vervult Kappa Data de rol van raadgever, en doet dat met verve. Met amper dertig mensen in dienst haalt de distributeur een omzet van twintig miljoen euro.

‘Een echte NextGen Firewall bijplaatsen wordt vaak stiefmoederlijk behandeld’


Barracuda

“Daarvoor hebben we natuurlijk goede producten nodig, en onze belangrijkste partner hiervan is Barracuda”, zegt Casteels. “Zij zijn de eerste geprefereerde partner op het gebied van Azure voor zowel de Web Application Firewall als de NextGen Firewall. Hun flexibele architectuur kan eenvoudig worden geïmplementeerd in de Azure-omgeving, en ze lossen naast securityvraagstukken ook connectiviteitsuitdagingen op.”

In dat alles blijft Kappa Data zich aanpassen aan de behoefte van haar partners. Hun technische kennis houden ze dan ook niet voor zich. “We hebben als enige een gecertificeerd Barracuda-opleidingscentrum in Nederland”, zegt Martens. “We zijn een sterk technologisch gedreven bedrijf. En we zijn er effectief voor onze klanten.”

Een belangrijk aspect blijft natuurlijk het uitdragen van de noodzaak van security. Dat is niet altijd eenvoudig of goedkoop. “Als value added distributeur begeleiden wij onze klanten door het securityproces heen en geven we duidelijk aan dat security een kostprijs heeft”, zegt Casteels. “Maar de kosten zijn veel hoger als het grondig fout gaat.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2016]

kappadata