Volledig geautomatiseerde beveiliging bij BIT

Slimme cameratoepassing van Axis Communications

Al tien jaar lang maakt colocatie-leverancier en ISP BIT gebruik van Axis-camera’s voor de beveiliging van zijn datacenters. Hiervoor werd de beveiligingsprocedure geautomatiseerd, kentekenplaatherkenning geïmplementeerd op basis van de AXIS Q1765-LE en de beveiligingsoplossing volledig met de ICT geïntegreerd.

Zoals bij vrijwel iedere groeiende leverancier van colocatie, internet-verbindingen, managed hosting en outsourcing moet de capaciteit bij BIT uit Ede altijd worden uitgebreid. Het bijplaatsen van meer camera’s ligt voor de hand, maar BIT zag het ook als een uitgelezen kans zijn surveillance-omgeving te moderniseren. “Toen wij tien jaar geleden op deze locatie begonnen, wilden we direct zelfstandige toegang tot het datacenter mogelijk maken”, zegt Teun Vink, Security Manager bij BIT. “Voor die tijd moesten medewerkers klanten begeleiden. Vooral ‘s nachts kostte dat veel geld. Bovendien werd de nachtrust van de BIT-medewerkers dusdanig verstoord, dat ze daar overdag op het werk last van hadden.”

Kentekenplaatherkenning

Bij de bouw, tien jaar terug, zijn meteen vijftig IP-camera’s in gebruik genomen. “Dat was voor ons een noodzakelijk onderdeel van die zelfstandige toegang”, zegt Vink. “Bij alle uitbreidingen van hetdatacenter zijn sindsdien steeds meer camera’s geplaatst.” Sinds een half jaar is de kentekenplaatherkenning toegevoegd, samen met acht extra camera’s.

Het resultaat is een volledig geautomatiseerde omgeving. Vier Axis-camera’s lezen bij de toegangshekken van het BIT-terrein de kentekenplaat van bezoekende auto’s. Overige hoog hangende op pre-sets aangestuurde camera’s controleren of een klant zich op de portal heeft aangemeld. De camera zoomt automatisch in als iemand zich bij het toegangshek meldt, zodat een medewerker van BIT deze kan identificeren. En binnen wordt automatisch een foto van de klant genomen.

kentekenplaatherkenning

‘De nachtrust van de BIT-medewerkers werd dusdanig verstoord, dat ze daar overdag op het werk last van hadden’

Weg met het bliepertje

Dit volledige camerasysteem is geïntegreerd met het centrale IT-systeem van BIT. “We hebben een portal gebouwd waarop klanten kunnen inloggen wanneer ze aanwezig denken te zijn”, zegt Vink. “De inschakelbewaking doen we met ons eigen monitoringsysteem. De rest is aan de klant, die zich op het aangegeven tijdstip bij de poort kan melden.” Voorheen ging dat, zoals Vink het noemt, via een ‘bliepertje’ of pasje langs een paal. “Een kenteken kun je namaken of manipuleren”, merkt Vink op. “We vroegen ons af hoe we dat makkelijker konden maken, zonder in te boeten aan veiligheid. Ook hier bood het camerasysteem, en de kentekenplaatherkenning in het bijzonder, uitkomst. De camera’s die op de kentekenplaat zijn gericht, werken direct samen met de camera’s die zien wat er op en om het terrein gebeurt. Slimmigheidjes in het systeem houden bij of de auto buiten of binnen is. In het laatste geval kan een ander met dezelfde kentekenplaat niet
op het terrein komen”, verzekert Vink.

De methode waarmee je controleert of alle camera’s werken, is volgens Vink essentieel. “Dat geldt ook voor de Wet bescherming persoonsgegevens”, zegt hij. “We mogen opnames niet te lang bewaren. Dankzij de camera-managementsoftware AXIS Camera Station worden ze automatisch opgeruimd.” Ook meldt het systeem proactief dat een camera inactief of gemanipuleerd is. “Alles zien we in onze eigen workflow”, zegt Vink. “Ons beveiligingssysteem is nu helemaal geautomatiseerd. Er komt geen mensenhand meer aan te pas, ondanks de circa duizend gebruikers.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2016]

Axis