De digitale infrastructuur is van onschatbare waarde voor de toekomst

Job Witteman, CEO van AMS-IX

AMS-IX bestaat al 22 jaar. In de afgelopen 2,5 jaar is de capaciteit verdubbeld, wordt op piekmomenten bijna meer dan 5 Terabits per seconde aan internetverkeer verwerkt en zijn er meer dan 800 IP-netwerken aangesloten op het platform, waarmee het de grootste Internet Exchange ter wereld is. Job Witteman, CEO van AMS-IX, verklaart de onschatbare waarde van de Nederlandse digitale infrastructuur.
job-witteman
“Allereerst heeft onze digitale infrastructuur een enorme aantrekkingskracht op bedrijven die op zoek zijn naar een vestigingsplaats”, vertelt Witteman. “Bedrijven zoals Uber, Netflix en gamingproducenten hebben voor Amsterdam gekozen als Europese vestigingsplaats. De komst van dit soort bedrijven zorgt voor het ontstaan van een volledig ecosysteem rondom AMSIX, waar ook de datacenters en andere typen digitale bedrijven deel van uitmaken. Dit heeft ook een positieve weerslag op bijvoorbeeld de werkgelegenheid. De Nederlandse digitale infrastructuur neemt inmiddels een plek in tussen mainports als de haven van Rotterdam en Schiphol.”

Bij AMS-IX ziet Witteman al duidelijke resultaten van de aantrekkingskracht die we in Nederland hebben. “In het eerste half jaar van 2016 was maar liefst 90 procent van de nieuw aangesloten partijen afkomstig uit het buitenland. Dit bevestigt hoe belangrijk wij zijn voor internationale partijen.”ams-ix-platform

Waardevol model Dat Witteman de rol als mainport serieus neemt, blijkt ook uit zijn visie op internationale groei. “Sinds onze oprichting hanteren we een neutraal en onafhankelijk model. Dat we dit model nog steeds toepassen bewijst hoe sterk wij zijn in Amsterdam, Nederland én de rest van de wereld. Mede daarom exporteren we ons product. Op deze manier ervaren buitenlandse partijen die sterkte van ons model. De buitenlandse internet exchanges zorgen daarnaast voor betere interconnectiviteit in hun regio’s, wat weer goed is voor de digitale economie als geheel. Onze kansen liggen meer dan ooit in het doorgroeien in het buitenland en het delen van de kennis die we hebben opgebouwd.”

De Nederlandse digitale infrastructuur neemt een plek in tussen mainports als de haven van Rotterdam en Schiphol

Internet blijft groeien

De groei van organisaties in de digitale infrastructuur van Nederland heeft sterk te maken met de constante groei van internet. De verdubbeling van aangesloten capaciteit (meer dan 20 Tb/s in totaal) en de pieken in het internetverkeer bevestigen deze relatie. De Cisco Networking Index voorziet dat de groei in West-Europa door blijft zetten met een toename aan videoverkeer en het aantal apparaten met een IP-aansluiting. “Onze digitale infrastructuur moet hierin mee kunnen blijven groeien en haar waarde kunnen blijven tonen.”

ams-ix