Blijft de internetsnelheid groeien in Nederland?

Akamai

We klagen in Nederland wel eens over traag internet, maar mondiaal gezien behoort Nederland wat betreft internetsnelheid al jaren tot de top. Volgens de meest recente uitgave van het State of the Internet Report van Akamai, over het derde kwartaal van 2015, staat Nederland op dit moment op de zesde plaats met een gemiddelde internetsnelheid van 15,6 Mbit/seconde.

Hoewel vooral het gat met Zuid-Korea, dat met een snelheid van 20,5 Mbit/seconde op eenzame hoogte op de eerste plaats staat, nog altijd vrij groot is, heeft Nederland het gat in de afgelopen periode wel weten te verkleinen. Dat komt niet alleen omdat onze gemiddelde internetsnelheid in het derde kwartaal van 2015 licht steeg, maar ook omdat de gemiddelde snelheid in het Aziatische land met meer dan 10 procent daalde. Ten opzichte van het derde kwartaal in 2014 ging de snelheid in Nederland zelfs met 12 procent omhoog, terwijl de snelheid in Zuid-Korea met bijna 20 procent daalde.

De gestage groei van de gemiddelde snelheid lijkt in deze ranglijst een echte kracht van ons land. We zijn wat betreft de toename van de gemiddelde snelheid zelden koploper, maar door de groei in constant tempo weten we elk kwartaal weer onze plek in de top 10 veilig te stellen. Maar hoe komt het eigenlijk dat de internetsnelheid ook in het afgelopen jaar nog is gestegen, vrijwel iedereen heeft immers al jaren een aansluiting op het kabel- en/of dsl-netwerk, en mogen we verwachten dat de gemiddelde snelheid ook in de nabije toekomst zal blijven toenemen?

Om een antwoord te geven op het eerste deel van de vraag nemen we de Telecommonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) erbij. In de meest recente uitgave van dit rapport, eveneens over het derde kwartaal van 2015, staan alle cijfers die we nodig hebben om te zien wat er in de afgelopen kwartalen zoal is veranderd op de telecommarkt in Nederland en kunnen we dus een beter beeld krijgen van de oorzaken van de groei van de gemiddelde internetsnelheid in Nederland.

De eerste en misschien wel belangrijkste ontwikkeling is de groei van het aandeel van glasvezel. Glasvezelinternet is op dit moment de snelste vorm van internet waarmee doorgaans abonnementen met snelheden tot 500 Mbit/seconde kunnen worden afgesloten. Uit het rapport blijkt dat het aantal glasvezelabonnementen in Nederland in het afgelopen jaar met ruim 35 procent is toegenomen en inmiddels hebben zo’n 840.000 huishoudens glasvezelinternet. Verder blijkt ook dat bijna 95 procent van de glasvezelabonnementen een minimale snelheid heeft van 30 Mbit/seconde, ruim boven het Nederlands gemiddelde dus.

Het is echter niet alleen glasvezelinternet dat voor een hogere gemiddelde internetsnelheid zorgt, ook kabelproviders hebben hun snelheden in het afgelopen jaar verhoogd. Waar een aanzienlijk deel van de kabelgebruikers in 2014 nog een abonnement met een snelheid tussen de 10 en 30 Mbit/seconde had, heeft zo’n 95 procent van alle kabelgebruikers sinds begin 2015 een abonnement met een minimale snelheid van 30 Mbit/seconde en ook zij zitten daarmee ruim boven de gemiddelde internetsnelheid in Nederland.

Dat de gemiddelde internetsnelheid in Nederland lager ligt, is waarschijnlijk vooral toe te schrijven aan DSL-internet dat in Nederland een marktaandeel van ruim 40 procent heeft. DSL-internet maakt gebruik van de telefoonlijn en is wat trager dan kabel- en glasvezelinternet. Hoewel de snelheid het gemiddelde DSL-abonnement volgens de Telecommonitor in het afgelopen jaar wel licht is gestegen, is deze stijging erg klein en heeft nog altijd ruim 35 procent van de consumenten met een DSL-abonnement een snelheid lager dan 10 Mbit/seconde. Doordat de snelheid van DSL-internet bovendien afhankelijk is van de afstand tot de centrale, is het moeilijk voor providers om de snelheden te verhogen.

Toch hoeft dat niet te betekenen dat er einde zal komen aan de groei van onze gemiddelde internetsnelheid. Kabelproviders zullen proberen zo lang mogelijk te concurreren met het technisch superieure glasvezel en het glasvezelnetwerk zal blijven groeien en dus meer consumenten trekken. Daarnaast is het marktaandeel van DSL in het afgelopen jaar al licht gedaald en met het oog op de huidige ontwikkelingen lijkt de kans groot dat deze daling zal doorzetten. Voor het verlies van onze notering in de top 10 hoeven we dan ook niet erg bang te zijn, ook in de toekomst zal de gemiddelde snelheid blijven toenemen.