Intelligent en Sentia: Geen ‘Supercloud’, maar redundantie

Bij de meeste fusies wordt de synergie aangegrepen om te kunnen besparen op de technische infrastructuur. Maar bij het samengaan van enterprise-hoster Sentia met het Belgische Intelligent speelt dat geen rol. Juist door de technische infrastructuren te combineren ontstaat meer capaciteit en daarmee meer redundantie voor de klant, zo zeggen Ian Zein (Managing Director Enterprise Solutions van Intelligent NV en oprichter van Sentia) en Jonas Dhaenens (CEO van de Intelligent groep).
Toen de twee bedrijven deze maand bekend maakten samen te gaan, was synergie een van de sleutelwoorden. Het merk dat Intelligent reeds in Nederland voert, Unitt, gaat op in Sentia, daarmee het enige merk voor complexe hostingoplossingen voor de enterprise. Maar, zo zegt Dhaenens, voor Sentia zelf zal er weinig veranderen. Unitt is “in Nederland gefocust op managed Amazon Web Services hosting”, zo legt Dhaenens uit.” Zij gaan uiteindelijk onder de brand van Sentia varen, maar dus specifiek op AWS-hosting. We gaan het streamlinen naar de brand van Sentia.”

Synergie

Het is in die zin dus geen synergie dat ‘onnodige’ infrastructuur gaat worden opgedoekt, zo voegt Dhaenens eraan toe. De merken van Intelligent in België (zoals Combell, Register en Stone IS) en Sentia in Nederland (Jitscale en PaasPlaza, die beide onder het Sentia-merk komen te vallen, en ReasonNet) bedienen hun eigen niche, respectievelijk meer MKB en Enterprise. Die twee markten worden nu voor beide bedrijven gecombineerd. “Het is een groeiverhaal, en niet zozeer een kostensynergieverhaal”, verzekert Dhaenens.

Eén cloud voor België en Nederland

Volgens Zein komt het erop neer dat beide infrastructuren, in Nederland en België, deel gaan uitmaken van een cloud-omgeving. “Aan de intelligent-kant was er al veel cloud infrastructuur, zowel voor grotere klanten als de mkb-klanten binnen Combell”, zegt hij. “Wat we nu aan het doen zijn, is een ontwerp maken voor de toekomstige Sentia-cloud, en die zal in beide landen wel gelijk zijn, én in beide landen gestationeerd zijn. Voor sommige klanten is dat nog steeds belangrijk voor de compliance. Onafhankelijk van elkaar hebben we al heel veel dezelfde keuzes gemaakt, waardoor de beide clouds weinig verschillen. In de toekomst zijn ze nog gelijker.”

Dat wil volgens Dhaenens echter niet zeggen dat het een enkel groot netwerk gaat worden met een resulterende single point of failure. “Je mag nooit één volledige supercloud bouwen”, waarschuwt hij. “We willen zoveel mogelijk redundantie erin stoppen.”

Rampen

Omdat de nieuwe organisatie in twee landen actief zal zijn, moet er wel heel veel gebeuren willen klanten last krijgen van wanneer de Nederlandse dijken doorbreken. “We hebben klanten die hier extreme eisen stellen”, zegt Zein over de uitwijkmogelijkheden. “Dat kunnen wij nu gaan bieden. Als heel Nederland onder water valt, dan kunnen wij zeggen: wij kunnen het bieden vanuit Amsterdam én Zaventem. Er moet heel veel gebeuren willen beide gebieden niet meer bestaan. We kunnen ons voorstellen dat dit ook in andere Europese landen gaat gebeuren. Meer points of presence dus.”