Vapor IO brengt open source managementplatform

De Amerikaanse startup Vapor IO heeft een open source beheerplatform voor servers en racks uitgebracht. Open Data Center Runtime Environment (OpenDCRE) moet een alternatief vormen voor Intelligent Platform Management Interface (IPMI). Volgens de ontwikkelaars voldoet het 17-jaar oude IPMI niet langer omdat beheer steeds meer van afstand moet gebeuren. Bovendien worden datacenters steeds variabeler, met vaak verschillende bedrijfseigen technologieën onder één dak. Dat betekent volgens de oprichters van Vapor dat het automatiseren van datacentertaken uitdagender is dan het zou moeten zijn. BMC’s, out of band beheerde switches en extra bekabeling zouden uitiendelijk overbodig moeten worden.

OpenStack-oprichter

De technologie heeft al de nodige aandacht opgeëist. Vapor, dat mede is opgericht door Cole Crawford van OpenStack, heeft al partnerschappen afgesloten met Future Facilities en Romonet. Beide bedrijven bieden analytic tools voor datacenters. OpenDCRE gaat worden gedemonstreerd op de Cloudline-servers van HP, dat is gebouwd op hardware van Foxconn.

“Datacenters blijken niet minder dan problematisch”, aldus Crawford in het persbericht. “Dit komt vooral door de ondermaatse integratie van systemen, legacy software en hardware en de ongecoördineerde aanpak die de branche hanteert bij het uitbouwen van datacenteromgevingen. Het is met de beweging van ICT-afdelingen naar edge computing van groot belang dat we onze infrastructuur als een geheel beheren en opereren zonder dat het uitmaakt waar of hoeveel data centers betrokken zijn bij de ondersteuning van de workloads. Dit is een grote uitdaging, en we zijn dan ook opgetogen dat we de ondersteuning hebben van partners als Future Facilities en Romonet.”

Vapor Chambers

Vapor IO doet wel vaker van zich spreken in de datacenterwereld. Volgens Data Center Knowledge heeft het bedrijf al eerder voorgesteld om racks in cilindervorm aan te bieden, een oplossing die volgens het bedrijf vooral bruikbaar is in kleinere ruimtes en om clouds voor Internet of Things te bieden. Deze zogenaamde Vapor Chambers zouden het benodigde vloeroppervlak drastisch verkleinen.