Matty Bakkeren van Intel: ‘De recepten voor cloud liggen er’

“Nog maar een paar jaar geleden was de cloud nog helemaal niet zo hot”, zo constateert Matty Bakkeren, Chief Architect EMEA Solution Providers bij Intel. Die tijden zijn inmiddels wel veranderd. Cloudcomputing is uitgegroeid tot een ‘enorme business opportunity’ voor alle partners binnen het ecosysteem van Intel, zo signaleert Bakkeren. “Dan is het wel cruciaal dat je als partner mee kan gaan in die ontwikkelingen en aan kan haken bij de laatste innovaties in cloudcomputing.”

In de beleving van Bakkeren zijn er twee soorten clouds. “Je hebt wat ik noem de ‘mooie cloud’, die de gebruiker een onbegrensde capaciteit, flexibiliteit en schaalbaarheid biedt. Dat is het mooie cloudverhaal dat voor elke klant aantrekkelijk is.” De cloudproviders en de leveranciers van clouds hebben te maken met de andere kant van het cloudverhaal. “Diegenen die de clouds bouwen en beheren hebben te maken met de uitdaging dat ze steeds meer capaciteit moeten onderbrengen op steeds minder ruimte, en moeten zorgdragen voor een robuuste beveiliging en betrouwbare performance en SLA’s.”

Voor partners die voor exact deze uitdaging staan, heeft Bakkeren een duidelijk advies: “Ga mee in de standaard, en verlies je niet in proprietary toepassingen.” Een advies dat overigens ook een-op-een toepasbaar is op andere ontwikkelingen zoals het Internet-of-Things (IoT) dat volgens Bakkeren nu een enorme vlucht neemt. “Je kunt geen markt opnoemen, of er is wel een zinvolle toepassing te bedenken.” De voorbeelden die Bakkeren aanhaalt, variëren dan ook van autostoelen die voelen wie er plaatsneemt tot aan sensoren in winkelwagentjes die het signaleren als iemand met een notenalergie een pot pindakaas in het wagentje zet. “Maar om het IoT echt te laten werken, heb je wel een standaard nodig.”

Ecosystemen bewegen

Matty Bakkeren, Chief Architect EMEA Solution Providers bij Intel.
Matty Bakkeren, Chief Architect EMEA Solution Providers bij Intel.

Bij het zetten van een standaard ligt er volgens Bakkeren een belangrijke rol weggelegd voor Intel dat door zijn omvang ‘ecosystemen in een bepaalde richting kan bewegen’. Zo haalt de Chief Architect EMEA een drietal initiatieven aan die Intel heeft geïnitieerd om op het gebied van cloudcomputing te komen tot standaarden. Op de eerste plaats is dat de Open Data Center Alliance die zich – door spelers bij elkaar te brengen – inzet voor open standaarden voor cloudcomputing die het eenvoudiger moeten maken om clouds onderling te verbinden. “Dit is zeg maar de G7 voor de cloud.”

Een andere initiatief dat Bakkeren aanhaalt, is ‘Intel Cloud Builders’. Dit initiatief is erop gericht om het bouwen, verbeteren en bedienen van een cloudinfrastructuur eenvoudiger te maken. Daarvoor biedt Intel Cloud Builders ondernemingen, hosters, telco’s en serviceproviders een groot aantal ‘referentie-architecturen’ die zijn ingebracht door partijen zoals Acer, Microsoft en Red Hat.

Het derde initiatief waaraan Bakkeren refereert, is het ‘Powered by Intel Cloud Technology’-programma dat als het ware een ‘Intel Inside’-sticker plakt op het cloudaanbod van providers die gebruikmaken van Intel-technologie. “Dan weet je als klant dat bijvoorbeeld het stukje security – dat vaak wordt vergeten – al is ingebakken en dat de provider heeft nagedacht over zaken als performance en connectiviteit”, aldus Bakkeren.

Cloudrecepten

“Samen met de partners binnen ons ecosysteem bieden we hapklare blokken voor het inrichten van cloudinfrastructuren. Doe daar iets mee!”, zo luidt de oproep van Bakkeren richting bijvoorbeeld resellers die cloudoplossingen bouwen voor hun klanten. “Het is niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden. De recepten liggen gewoon klaar.”

Deze bijdrage is eerder verschenen in het speciale magazine t.b.v. het Copaco Cloud Event 2015 op 8 oktober a.s. in Cinemec in Ede.