Humor-as-a-Service

stijngrove

Door: Stijn Grove

Virtueel datacenter, hybride cloud, colocatie, IaaS, PaaS, SaaS… Nergens is de hoeveelheid afkortingen en dubbele namen zo groot als in de IT-wereld. En ook nergens anders is het zo onduidelijk waar je het over hebt. Helemaal voor de buitenstaanders die door de vele XaaS-bomen het bos niet meer zien. Los van de rare afkortingen is een duidelijke indeling zeer gewenst. Een duidelijk model van de verschillende lagen van outsourcing. De industrie zou er goed aan doen deze duidelijkheid te scheppen en onderling afspraken te maken in welke groep deze diensten vallen. Want voordat je over virtuele diensten gaat praten, is het handig om de basis goed en stevig te hebben staan, zodat je elkaar begrijpt.

 

Cloud OSI

Bij netwerken is er zo’n duidelijk model: Het OSI-model. Van de fysieke laag tot aan de applicatielaag is in een duidelijk schema van zeven stappen alles te plaatsen. In de geest van dit model zou ook een standaard vastgelegd moeten worden voor datacenters, waar alles in is gehuisvest, tot en met de cloudapplicaties. Pogingen zijn hiervoor gemaakt en men spreekt dan over de volgende lagen:

 • Facility – De fysieke locatie waar de cloud gehost is.
 • Netwerk – Het fysieke en virtuele netwerk nodig voor de communicatie tussen de systemen.
 • Compute en Storage – De ‘servercomponenten’, zoals CPU en disk-storage.
 • Hypervisor – De virtualisatielaag gebruikt om de virtuele machines (VM’s) te beheren.
 • VM’s – Software die een computer nabootst waar het OS in draait.
 • Besturingssysteem – Linux of Windows.
 • Solution Stack – De programmeertaal gebruikt om applicaties te maken.
 • Application – Software gemaakt met de Solution Stack om de functies uit te voeren.
 • Interface – De wijze waarop gebruikers of andere systemen werken met de applicatie, de GUI, de API of beide.

XaaS

Rond dit model is ook het XaaS-offensief beter te plaatsen:

 • IaaS, Infrastructure-as-a-Service, van het datacenter tot en met de Hypervisor,
 • PaaS, Platform-as-a-Service, van het datacenter tot en met de Solution Stack en
 • SaaS, Software-as-a-Service, van het datacenter tot en met de Interface.

Hybrid

En ook het hybride stuk:

 • Hybrid Colo, een mix van eigen systemen met een (private) cloudservice van een provider.
 • Hybrid Cloud, een mix van een private cloud en een open cloud.

Mijn naam is…

Afgelopen 1 april, net voor Pasen, kondigde cloudprovider Parentix aan dat haar technische platformen (Platform-as-a-Service) en de hierop uitgerolde hostingdiensten (Hosting-as-a-Service) gingen fuseren. En er werd een nieuwe merknaam gelanceerd: ‘Scalable PaaS/HaaS’. Typisch gevalletje Humor-as-a-Service…

Stijn Grove is Directeur Dutch Datacenter Association

[Deze column is eerder gepubliceerd in ChannelConnect nr. 2-2015]