Relined sluit samen met partners Greenhouse Datacenters aan

Relined Fiber Network heeft – in een unieke samenwerking tussen regionale, landelijke en internationale partijen – Greenhouse Datacenters in Naaldwijk aangesloten op dark fiber. De beschikbaarheid van dark fiber van Relined in Greenhouse Datacenters levert voordeel op voor alle vijf de betrokken partijen.

Guido Sip, Strategic Account Manager bij Relined: “Relined heeft Greenhouse er als nieuw aangesloten datacenter bij, Greenhouse kreeg er een regionale en landelijke carrier bij, Breedband Delft kan klanten nu lokale, regionale, nationale en internationale netwerkcapaciteit aanbieden en de providers Cogent en WorldStream hebben hun aanbod naar de markt verbreed en zijn daardoor in staat bestaande en nieuwe klanten te laten profiteren van de voordelen van dark fiber. Een fantastisch voorbeeld van een optimale samenwerking!”

Dark fiber-carrier Relined uit Vianen is dé verhuurder van onbelichte glasvezelverbindingen voor de zakelijke markt in Nederland. Het landelijk dekkende netwerk bevindt zich in de hoogspanningsmasten van TenneT en langs de spoordijken van ProRail. In en rondom Amsterdam exploiteert het bedrijf tevens een eigen fijnmazig netwerk waarop vrijwel alle carrierneutrale datacenters zijn aangesloten.

Partner in plaats van concurrent

Guido Sip, Strategic Account Manager bij Relined
Guido Sip, Strategic Account Manager bij Relined.

“Relined is – in tegenstelling tot leveranciers van belichte glasvezel – geen concurrent van zijn eigen klanten en partners”, zegt Sip. “Wij leveren alleen de backbone, de verbinding tot in het datacenter. Elke partij is vrij om te kiezen met welke actieve apparatuur hij de verbindingen en diensten mogelijk maakt. Met die propositie willen we ons marktaandeel, en daarmee de business van onze klanten, long-term laten groeien. Dus speuren we voortdurend de markt af, op zoek naar mogelijke samenwerkingsverbanden die voor alle partijen een ‘win-winsituatie’ opleveren. Samenwerken zit vanaf de start van Relined ingebakken in ons DNA.”

Greenhouse Datacenters

Die focus op samenwerking heeft sinds begin februari 2015 de voordelen van dark fiber binnen het bereik van alle klanten van het in Naaldwijk gevestigde Greenhouse gebracht.

“Wij zijn een regionaal ecologisch datacenter dat dankzij een hoogwaardig profiel een aantal nationale en internationaal opererende providers als klant heeft weten binnen te halen”, zegt Managing Director Wouter van Zwieten. “Voor ISP’s, dat geldt zeker voor de grote spelers, is het belangrijk dat een datacenter over meerdere, gescheiden netwerken beschikt, zodat zij hun klanten naast redundantie een keuze uit verschillende dienstverleners kunnen bieden.”

Cogent Communications en WorldStream

Cogent Communications is een van grootste aanbieders van zakelijke internetconnectiviteit aan ISP’s en hostingpartijen in de VS en Europa”, zegt Global Accountmanager Elte Buringa. “Cogent heeft 50 eigen datacentra, maar wij bieden services vanuit 710 carrierneutrale datacenters in Europa en Noord-Amerika en we hebben daar ook nog eens 2.100 corporate multitenant locaties on-net. Om voorop te blijven lopen in de markt zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe klanten en datacenters waarmee we onze omzet en dekking kunnen uitbreiden. Daarbij moeten we steeds de business case kunnen maken en de uitbreiding moet wel commercieel verantwoord zijn. Dan zoek je naar mogelijke partners waarmee je samen een business case kunt maken.”

Die partner werd onder andere gevonden in WorldStream, een belangrijke Nederlandse ISP met duizenden klanten wereldwijd. “WorldStream was op zoek naar een andere leverancier naast de huidige carriers die al aanwezig waren in Greenhouse”, legt Supervisor Tom van Dijk van WorldStream uit. “Dark fiber van Relined zou daarvoor een goede optie zijn, maar deze was nog niet binnen bij Greenhouse in Naaldwijk. Dus zijn we samen op zoek gegaan naar een oplossing.”

Breedband Delft

Stichting Breedband Delft, een samenwerkingsverband van een aantal instellingen en bedrijven dat een regionaal glasvezelnetwerk in Delft en omgeving exploiteert, kwam in beeld omdat zij beschikken over netwerk op korte afstand van Greenhouse. “Vanuit mijn functie bij Breedband Delft kijk ik naast mijn operationele taken ook vooruit naar toekomstige ontwikkelingen en mogelijkheden”, vertelt Michel Beukers, Coördinator Operaties bij Breedband Delft. “Wie de belangrijke spelers zijn, hoe zou je daar mogelijk mee kunnen samenwerken en welke voordelen zou dat opleveren? Zo zijn een paar jaar geleden de eerste contacten met Relined ontstaan. En hoewel ons netwerk zich vooral in en rond Delft bevindt hebben we ook uitschieters in het netwerk, bijvoorbeeld naar het Westland. Ons aansluitpunt in Naaldwijk bleek op minder dan 200 meter van de locatie van Greenhouse te liggen. In samenwerking met de vier andere partijen kon de business case worden gebouwd waarmee de investeringen in de aansluiting en de apparatuur verantwoord waren.”

Ziet u naar aanleiding van dit concrete voorbeeld van samenwerking ook mogelijkheden voor Dark Fiber in uw organisatie? Neem dan contact op met Relined Fiber Network via E: sales@relined.nl of T: 0347 35 80 10