‘Broedplaats voor ICT-activiteiten in het Friese’

De geschiedenis van DataCenter Fryslân gaat terug tot het begin van deze eeuw. Toen ontstond een initiatief vanuit onder andere het Medisch Centrum Leeuwarden voor een glasvezelring rond Leeuwarden. Om een glasvezelring zinvol te kunnen exploiteren, is een vaste locatie nodig. Die basis staat nu bekend als DataCenter Fryslân.

Door Rashid Niamat

DataCenter Fryslân zou meer worden dan alleen een knooppunt voor infrastructuur. Het moest, in de woorden van Arnoud Annema, manager marketing & sales bij DataCenter Fryslân, onderdeel worden van ‘de broedplaats voor alle ICT-activiteiten in het Friese’. Ook Friesland kreeg echter vanaf 2002 te maken met het leeglopen van de internetzeepbel; het meest zichtbaar was dat op de locatie waar het toenmalige datacenter was gevestigd, in Crystalic, de glazen piramide van Leeuwarden. Het leeglopen van de zeepbel zorgde ervoor dat de beoogde medegebruikers van dat gebouw er nooit zijn gekomen. Dit heeft er mede toe geleid dat men sinds 2008 gebruikmaakt van een nieuw gebouw, het huidige DataCenter Fryslân.

Tweede locatie

Met een oppervlak van vierhonderd vierkante meter is het datacenter niet bijzonder groot, maar het voldoet uitstekend aan de eisen van stabiele groei en dito omzetontwikkeling. Anno 2013 kwamen de grenzen echter in zicht. Annema: “Het datacenter zat op een haar en snaar na vol, dus we moesten gaan kijken naar alternatieven: uitbouw van de bestaande ruimte of een andere locatie. Met de aankoop van het datacenter van de Friesland Bank hebben we nu een tweede locatie waarmee de oppervlakte is verdubbeld.”

Hiermee kan DataCenter Fryslân aan twee eisen van de klanten voldoen: er komt meer ruimte beschikbaar en het toenemend aantal vragen over continuïteit en beschikbaarheid kunnen positief worden beantwoord. Annema: “Klanten zien in dat data en applicaties verspreiden over twee locaties gewoon beter is.” Maar aan die klantwens is een tariefstelling verbonden waardoor het exploiteren van twee ver uiteenliggende locaties onrealiseerbaar is. DataCenter Fryslân heeft daarom voor een praktische en toch heel betrouwbare oplossing gekozen. De twee locaties zijn voorzien van een dubbele en gescheiden glasvezelring en elk staat op een eigen 10 kV-ring. Men biedt zo een twin datacenter in eigen beheer op een schaal die aansluit op de behoefte van de meeste klanten uit de regio.

Familiebedrijf met ambities

Team DataCenter Fryslân.
Team DataCenter Fryslân.

De link van DataCenter Fryslân met de regio komt veelvuldig terug. Vanaf het eerste plan tot huidige uitbreiding, bij alles is duidelijk dat het bedrijf een sterk binding heeft met de regio. Annema: “Wij zijn ons bewust van onze maatschappelijk regionale verantwoording en vervullen daar ook een actieve rol.” Die houding kenmerkt een bedrijf dat in de basis een familiebedrijf is en oog heeft voor de belangen van alle stakeholders, waartoe zowel personeel als de klanten worden gerekend. DataCenter Fryslân bedient naast overheden, onderwijs en zorg een gemêleerd gezelschap van klanten, waaronder hosters en (inter-) nationaal opererende bedrijven die in de Friese hoofdstad het hoofdkantoor dan wel veel klanten hebben.

Mede door de focus op stakeholders en de noordelijke regio komt het bedrijf eerder bescheiden dan ambitieus over. Toch heeft DataCenter Fryslân wel terdege ambities. Dat blijkt vooral uit het twin datacenter, waarbij sprake is van het gefaseerd uitbreiden op basis van stijgende klantvraag. Op die manier wil men bestaande en nieuwe klanten goed geprijsde en betrouwbare oplossingen voor storage, SaaS-applicaties en overige hosting services blijven bieden en dus een herkenbaar stabiele betrouwbare partner blijven.

Rashid Niamat is freelance journalist.