Datacenterbouwer Remtech is nu ook specialist in renovatie

Veel bedrijven zullen Remtech Nederland vooral kennen van het room-in-roomconcept: de ModuSec- en ModuTec-productlijnen. Het bedrijf heeft zijn scope de laatste jaren echter flink verbreed. Van verkoper en bouwer van room-in-roomoplossingen heeft het zich ontwikkeld tot een algemene bouwkundige dienstverlener voor de IT. Directeur Bas van Asten legt uit hoe dat zo gekomen is.

Door Dick Schievels

Bas van Asten startte met Remtech in 2003. Hij was betrokken bij een project dat een ‘room-in-room’-product nodig had. Zo kwam Van Asten uit bij Remtech in Engeland dat zo’n product maakte. Hij ging erheen en richtte bij terugkomst Remtech Nederland op. Eerst alleen actief in de Benelux ontwikkelde het bedrijf zich tot Europees hoofdkantoor dat, op de Scandinavische landen na, nu actief is over heel het Europese continent en af en toe zelfs daarbuiten.

Room-in-room

Opbouw van een room-in-room.
Opbouw van een room-in-room.

Remtech bekwaamde zich de eerste jaren van zijn bestaan voornamelijk in het neerzetten van room-in-room. Het room-in-roomconcept bestaat uit producten die op maat gemaakt en als bouwpakket kant-en-klaar uit de Remtech-fabriek in Birmingham komen. Het is een modulair pakket waarmee je in een bestaand pand of in nieuwbouw, maar ook gewoon in de buitenlucht, een box neer kunt zetten die je kunt inrichten als datacenter. “Wij doen alleen het bouwkundige gedeelte”, zegt Van Asten. “Dus wij bouwen die ruimte en zorgen voor kabeldoorvoeren en dat soort zaken. Daarna zijn er allerlei andere partijen die de verdere inrichting tot computerruimte voor hun rekening nemen, dat wil zeggen het installatiewerk op gebied van onder meer stroomvoorziening, koeling en airconditioning.”

Tot het bouwkundige deel behoren zaken als het aanleggen van al of niet verhoogde vloeren, waterdichte plafondsystemen, overdrukluiken en ventilatieroosters. “We hebben jarenlang dat room-in-roomconcept uitgerold, het zogeheten ModuSec-product. Die ModuSec-box is brandwerend én waterdicht, want er is maar één ding erger dan brand, en dat is de brandweer. Die eigenschappen maken dat je het concept niet alleen voor binnen maar ook zonder veel aanpassingen voor buiten kunt gebruiken. Men wil vaak een ander kleurtje, maar dat is eigenlijk het enige verschil met de binnentoepassing.”

De rooms zijn beschikbaar in elke gewenste afmeting. De panelen kunnen zes meter vrij overspannen. Op het moment dat de ruimte in lengte en breedte die zes meter overschrijdt, past Remtech een staalconstructie toe om het plafond te dragen. Dat kan in theorie onbeperkt worden herhaald. Maar in de praktijk bestrijkt de gemiddelde room-in-room zo’n 100 tot 200 vierkante meter. Naast de ModuSec-productlijn, die extreem brandwerend is, heeft Remtech speciaal voor de Nederlandse markt de ModuTec-productlijn bedacht. Het verschil met ModuSec is het niveau van bescherming. ModuSec biedt een hoogwaardige bescherming tegen brand, geschikt voor de dataroom zelf. ModuTec daarentegen beschermt op een lager niveau, vaak toegepast voor de bijkomende technische ruimtes die niet zo’n hele hoge bescherming nodig hebben.

Expansie

Wat maakt het room-in-roomconcept nu zo uniek? “De snelle implementatie”, antwoordt Van Asten zonder enige aarzeling. “Je bent altijd afhankelijk van de bestaande situatie, maar normaal gesproken kunnen we heel strak tegen de bestaande bouw aan zo’n room-in-room neerzetten.” Dat neerzetten duurt in de regel niet langer dan een week. Dus in één week is een bedrijf helemaal klaar wat betreft zijn bouwkundige uitdagingen. Zo’n IT-ruimte vereist meer bescherming dan standaardbouw kan bieden. De standaardbouwkundige omgeving moet voldoen aan het Bouwbesluit. Maar daarin staan slechts de minimum eisen waaraan de bouw moet voldoen. En IT-ruimtes zijn kritische bedrijfsonderdelen die extra beschermd en beveiligd moeten worden.

Remtech Nederland heeft in de loop der jaren ook steeds meer de grenzen van Europa opgezocht. Met betrokkenheid bij projecten in Rusland en Oman werden die grenzen zelfs overschreden. “In 2007 – het jaar waarin Wim Stoltenborg onze gelederen kwam versterken (sinds 2011 mede-eigenaar) – hebben we een eerste datacenter gebouwd voor een bank in Jekaterinenburg. Daarna volgden nog drie projecten in Rusland en binnenkort gaan we weer twee grote datacenters neerzetten in Zelenograd.” Zelenograd is het Silicon Valley van Rusland en ligt zo’n dertig kilometer van Moskou vandaan. Het is Remtechs grootste opdracht ooit. Er zijn al zeven trailers met materiaal naartoe en binnenkort wordt gestart met de bouw. Het ene datacenter is 27 bij 12, en 6 meter hoog, met over het hele oppervlak een speciaal plafond erin. Het tweede is 27 bij 6, en eveneens 6 meter hoog. “Die ruimtes moeten zo hoog zijn, omdat ze gebruik gaan maken van vrije koeling, koeling met gewone buitenlucht. Je hebt daarbij grote kanalen nodig omdat je met langzame snelheid gaat koelen.”

In Oman heeft Remtech ook een datacenter buiten gebouwd. Dit keer in de woestijn. “Het enige verschil met de standaardoplossing is dat er een dak overheen is gezet. Maar ook dat hebben we meegeleverd. Dat datacenter hebben we met behulp van lokale mensen in anderhalve week gebouwd. En om te testen of het ding wel geheel waterdicht was, heeft de opdrachtgever er een tankwagenlading water overheen gestort. Want in Oman is het wel heel heet, maar er kunnen ook hele zware regenbuien vallen. Dus waterdichtheid was heel belangrijk en voor waterdichtheid ben je afhankelijk van de mensen die het datacenter in elkaar zetten. Als die het kitwerk niet goed uitvoeren, wordt het nooit waterdicht.”

Nieuwe business

Van verkoper en bouwer van room-in-room heeft Remtech Nederland zich de laatste jaren ontwikkeld tot een algemene, bouwkundige dienstverlener voor de IT. “De omslag kwam begin 2010”, vertelt Van Asten. “Dat was voor ons het begin van de crisis. Nieuwbouw was even niet meer aan de orde. Bedrijven hielden de vinger op de knip. Daarnaast neemt de fysieke omvang van IT-omgevingen tegenwoordig af. De rekenkracht neemt toe, dus in omvang groeit het datacenter niet meer. Daardoor kunnen bedrijven hun bestaande datacenter veel langer blijven gebruiken. Daarom zijn we ons ook gaan toeleggen op het renoveren van bestaande ruimtes en daar krijgen we het steeds drukker mee.”

Dat vereist weer een geheel andere expertise, stelt Van Asten. Maar Remtech heeft daar de mensen speciaal voor opgeleid. “We kunnen heel snel tijdelijke stofwanden bouwen, we beschikken over speciale afzuigapparatuur en luchtwassers.” Er is ook een speciaal protocol ontwikkeld dat precies aangeeft hoe er in een draaiend datacenter gewerkt moet worden. Remtech Nederland biedt zijn opdrachtgevers door deze uitbreiding van zijn services tevens de mogelijkheid van ‘one stop shopping’. “Die hebben nu geen twintig partijen meer nodig om allerlei bouwkundige zaken op te lossen, want wij kunnen op dat vlak nu letterlijk alles oppakken.”

Dick Schievels is freelance journalist.