Elke verdieping een autonoom datacenter

Alticom exploiteert 24 datacenters in Nederland die zijn ondergebracht in de karakteristieke mediatorens die door het hele land staan opgesteld. De fijnmazigheid van dit aanbod is uniek. Geografisch gezien zal een klant nooit meer dan dertig tot veertig kilometer van een datacenter verwijderd zijn. Deze fijnmazigheid leidt ertoe dat Alticom de juiste partner is voor bedrijven en instellingen die data op één of meerdere locaties onderbrengen om zo te voldoen aan de eisen voor business continuity of graag werken met een twin datacenter.

Door Rashid Niamat

Een belangrijke reden om voor Alticom te kiezen is de mogelijkheid te besparen op energiekosten. Omdat de datacenters in torens zijn ondergebracht, kan voor de koeling bijna altijd worden volstaan met free-air cooling. Dit leidt tot een aanzienlijke besparing op de kosten. Robin Verlangen, verantwoordelijk voor marketing en sales bij Alticom, legt uit: “Een van de vuistregels voor het stroomverbruik in datacenters is dat koelen evenveel energie kost als nodig is voor de servers. Bij free-air cooling kan tot 98 procent worden bespaard op de kosten van koeling en daardoor is de totale energierekening van de klant tot wel vijftig procent lager.” Free-air cooling is zo effectief dat Alticom in 2013 slechts 26 uur gebruik heeft gemaakt van mechanische koeling.

De 24 zendmasten van Alticom.
De 24 zendmasten van Alticom.

Het is niet alleen het grote aantal datacenterlocaties en de slimme koeling waarmee Alticom zich onderscheidt van de concurrentie. De architectuur van de torens maakt een modulaire opbouw van de datacenters mogelijk. Elke verdieping is een autonoom datacenter waarbij desgewenst zowel fysieke toegang, stroom, koeling als connectiviteit volledig gescheiden zijn van de overige vloeren. Een eigen verdieping huren in een van de mediatorens van Alticom is al mogelijk vanaf acht racks. Elke nieuw opgeleverde vloer biedt daarbij de mogelijkheid de nieuwste technieken toe te passen. Met deze benadering kan Alticom permanent inspelen op de wensen van klanten die steeds vaker een eigen afgescheiden en optimaal beveiligde ruimte verlangen, maar dat wel in combinatie met een hoge mate van flexibiliteit. Verlangen: “Deze manier van werken vatten we samen met het begrip Smart save uw data. Daar zijn we trots op en daarom maakt het ook integraal deel uit van onze corporate statement.”

Trackrecord

Of het nu gaat om het voldoen aan de hoogste eisen voor veiligheid en beschikbaarheid of het slim inrichten van een dedicated datacenter vloer, bij Alticom staan specialisten klaar om veeleisende klantgroepen, zoals overheden, verzekeraars, mediabedrijven, zorginstellingen en onderwijs, te voorzien van de gewenste oplossingen. Verlangen: “Alticom geldt als een bescheiden partij die weinig de publiciteit opzoekt, maar daarbij kan bogen op een uniek trackrecord. Onze focus ligt op slimme en langetermijnoplossingen voor het totale datamanagementvraagstuk van de klant. Dat die focus succesvol is, blijkt uit het feit dat Alticom sinds 2007, het jaar dat het zelfstandig werd, geen churn kent. Ook in dat opzicht is er sprake van een bedrijf met bijzondere, zo niet ongeëvenaarde, prestaties.”

Rashid Niamat is freelance journalist.