NL-ix als centraal knooppunt in Europa

De Neutral Internet Exchange (NL-ix) is ‘de’ pan-Europese internet-exchange en met 450 aangesloten leden de vijfde grootste exchange ter wereld. NL-ix is aanwezig in meer dan zeventig carrierneutrale datacenters in zeven landen en biedt daarmee een wereldwijd, unieke ‘wide area’ gedistribueerde internet-exchange en een mainport naar Europa. Partijen vanuit de hele wereld, maar ook lokale partijen, zijn in heel Europa aangesloten en wisselen hun onderlinge verkeer uit over NL-ix.

Door Jasper Lankhorst

De oorsprong van NL-ix is in Nederland, waar ook historisch de kern van het netwerk ligt met dekking in meer dan 55 neutrale datacenters. In de markt verschuift IT-infrastructuur steeds meer van eigen klantlocaties naar neutrale datacenters en naar de cloud. Connectiviteit binnen deze datacenters en cloudinfrastructuur vormt precies de kracht van het NL-ix-concept, waarbij partijen in neutrale datacenters aansluiten op het NL-ix-netwerk om zo efficiënt en betaalbaar verkeer uit te wisselen met andere leden, klanten of leveranciers. Dit kan publiek in de vorm van ‘peering’, of privaat in de vorm van dedicated en secure datatransport over het platform.

Meer landen

Steeds meer partijen in steeds meer landen krijgen via NL-ix lokaal toegang tot netwerken in andere landen.
Steeds meer partijen in steeds meer landen krijgen via NL-ix lokaal toegang tot netwerken in andere landen.

NL-ix is aanwezig in neutrale datacenters in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Zwitserland, en zal, naast doorlopende groei naar nieuwe neutrale datacenters in die landen, begin 2015 verder uitbreiden naar Oostenrijk, Tsjechië, Polen en later ook naar Italië, Denemarken en Zweden.

Steeds meer partijen in meer landen krijgen op deze manier lokaal toegang tot netwerken in andere landen, wat zal leiden tot een forse groei van het onderlinge verkeer op de internet-exchange. In november 2014 piekte NL-ix voor het eerst naar 700 Gbps, en de verwachting is dat voor het einde van 2014 de 1 Tbit/s zal worden overschreden.

 

Jasper Lankhorst is Commercial Director van NL-ix.

 


Voor meer informatie over NL-ix kunt u contact opnemen via:

Web: www.nl-ix.net

Email: info@nl-ix.net

Tel: 070-3120710