‘Er ontstaat ruimte voor customized servers’

WD, een onderdeel van Western Digital, introduceerde in september van dit jaar een serie harde schrijven die speciaal is ontwikkeld voor de archivering van ‘koude data’. “Met de ‘WD Archive edition’ komen we tegemoet aan de toenemende vraag naar flexibiliteit in het datacenter”, stelt Barber Brinkman (foto), Sr. Sales Manager bij WD. “We bieden een oplossing voor System Integrators die voor specifieke toepassingen hun eigen servers willen bouwen.”

De meeste servers in datacenters zijn nog altijd afkomstig van grootmachten zoals HP, Dell en IBM. “Maar in plaats van kant-en-klare oplossingen vragen klanten in het datacentersegment steeds vaker om servers die voor een specifieke toepassing op maat worden samengesteld”, signaleert Barber Brinkman. “Als ik in datacenters rondloop, zie ik dat er steeds meer ruimte ontstaat voor zogenaamde ‘customized’ servers. Een fabrikant als SuperMicro speelt uitstekend in op deze groeiende behoefte aan flexibiliteit.”

“De flexibele samenwerking die WD heeft met systeemintegratiespecialisten en de distributeurs van bijvoorbeeld SuperMicro heeft ertoe geleid dat de vraag naar specifieke hardware met ongeveer vijftien procent is gegroeid”, vervolgt Brinkman. WD vult deze toenemende vraag onder andere in met de WD Re (Raid edition)-schijven waarmee WD volgens Brinkman in Nederland de grootste leverancier is van harde schijven voor datacenters. Daarnaast biedt WD de ‘Archive edition’ (Ae)-schijven die zijn ontwikkeld voor de allergrootste (cloud-) datacenters.

Opslag koude data

De Ae-schijven zijn speciaal bedoeld voor de archivering van de zogenaamde ‘koude data’ die in datacenters zo’n zeventig tot tachtig procent van de totale gegevensopslag uitmaken. Deze data worden maar heel zelden bekeken, gebruikt of gewijzigd. Dat betekent ook dat de snelheid waarmee data toegankelijk moeten zijn bij koude data lager mag liggen dan bij warme data.

Met name door de lagere eisen die worden gesteld aan de snelheid was tape in het verleden het meest voor de hand liggende medium voor de opslag van koude data. “Tape is natuurlijk super stabiel en in prijs per gigabyte zeker nog goedkoper dan harde schijven”, zo onderkent ook Brinkman, “maar wel erg langzaam in het lezen van data. Wanneer je oude, lang bewaarde data toch even snel te voorschijn wilt halen, werkt dat niet met tape. Daarom heeft WD op verzoek van haar grote datacenterklanten de Ae-drive ontwikkeld en nu ook beschikbaar gesteld voor een bredere doelgroep. IT-afdelingen kunnen met de Ae-schijven enorme verbeteringen doorvoeren in de ‘time to archive’ en de ‘time to retrieve’ van koude archiefdata.”

Projecten in de Benelux

De WD Ae-reeks biedt een SATA 6 Gbps-interface en een opslagcapaciteit vanaf 5.3 TB. Rond februari zal de capaciteit liggen op 6.1-6.3 TB. Deze capaciteit kan middels ‘Progressive Capacity’ elk kwartaal stapsgewijs worden uitgebreid. WD Ae harde schijven worden in speciale pakketten van twintig verkocht en zijn vanaf eind 2014 verkrijgbaar voor projecten in de Benelux. Deze projecten kunnen in overleg met Barber Brinkman (barber.brinkman@wdc.com) van WD worden opgestart.