Alticom opent nieuw datacenter in mediatoren Rotterdam

Alticom Datacenters heeft onlangs haar jongste datacenter opgeleverd in de mediatoren in Rotterdam. Jumbo, een specialist in heavy lift shipping en offshore transportation & installation, is de eerste partij die gebruik maakt van het nieuwe, modulaire datacenter op deze opvallende locatie.

De ligging in de buurt van het hoofdkantoor, de 24-uurs toegang, het innovatief en milieuvriendelijk datacenterconcept en kostenbesparing waren voor Jumbo doorslaggevende argumenten in de keuze voor het Alticom Datacenter in Rotterdam. Vanuit het datacenter worden wereldwijd de lokaties van Jumbo voorzien van IT diensten. Een redundant aangelegde darkfiber vormt de verbindingsschakel met het kantoor in Schiedam, waar Jumbo een zogenoemde Disaster Recovery (DR) locatie inricht. Het ontwerp van alle datacenters van Alticom voldoet aan de Tier III eisen. De combinatie van deze factoren maakt dat een uitermate hoge uptime van de IT-apparatuur is gegarandeerd.

De gebruikelijke oplevertermijn van een compleet nieuw datacenter is bij Alticom twee maanden. Floris de Kievit, Salesmanager bij Alticom Datacenters: “De constructie van de toren in Rotterdam bood iets meer uitdaging dan bij onze andere datacenters, zoals die in de torens van Alphen aan den Rijn en Roermond. De aanwezige lift, met schuine achterwand, vroeg om een slimme aanpak. Ook is een verdieping in de toren van Rotterdam iets kleiner dan in andere torens. We moesten de koelingsinstallatie dus net iets anders inrichten. De werkzaamheden duurden uiteindelijk slechts een maand langer. Het resultaat is een high tech, modulair datacenter waarmee we snel en eenvoudig kunnen inspelen op eventuele groei.”

Duurzaamheid kenmerkt het nieuwe datacenter in Rotterdam. Allereerst door het gebruik van direct free air cooling, een energie-efficiënte en kostenbesparende manier van koelen met buitenlucht. Bovendien noteerde onderzoeksorganisatie Hivos in maart van dit jaar een plek in de top 3 van groene datacenters voor Alticom, vanwege het gebruik van 100 procent groene stroom.

Alticom de mediatoren Rotterdam.
Alticom opent datacenter in mediatoren Rotterdam.

Ook in het hergebruik van bestaande objecten schuilt het duurzame karakter van de datacenters. Alticom is eigenaar van 24 mediatorens in Nederland. Het bedrijf maakte enkele jaren geleden de keuze om, naast omroep- en telecomvoorzieningen, datacenters te huisvesten. Een doordachte keus, aangezien veel relevante installaties al aanwezig waren: hoogstaande noodvoorzieningen en no-break faciliteiten, uitgebreide energievoorzieningen en connectiviteit. Ook de ligging boven zeeniveau geeft een extra zekerheid in de continuïteit van het dataverkeer.