‘Nieuwe uitdagingen voor regionale IX-en’

De Nederlandse markt voor internet-exchanges kent een duidelijke verdeling: het door KPN ingelijfde NL-IX verzorgt de peering op regionaal niveau terwijl AMS-IX die rol landelijk op zich neemt en de op- en afrit vormt naar het buitenland. De peeringfunctie van de andere regionale internet-exchanges is daarmee achterhaald, zo is de stellige mening van Bix Jacobse, die aan de basis stond van de Groningen Internet Exchange (GN-IX) en later de Rotterdam Internet Exchange (R-iX). “We moeten in de regio op een hoger niveau naar slimme toepassingen gaan kijken.”

Bix Jacobse kwam zo’n vijftien jaar geleden als bedrijfseconoom in aanraking met de wereld van internet, peering en datacenters. Nog altijd vertelt Jacobse vol passie over die beginperiode. “Het Amerikaanse Tyco rolde toen een wereldwijd netwerk van glasvezelkabels uit.” Het Duitse Hamburg moest in Europa het landingspunt worden, maar na een succesvolle politieke interventie door de toenmalige Commissaris van de Koningin Hans Alders en de Groningse wethouder Koen Schuiling besloten de Amerikanen om ‘eerder af te buigen, naar de Eemshaven’.

Jacobse werd gevraagd om, zoals hij het zelf zegt, vanuit GN-IX ‘waarde toe te voegen aan de glasvezelkabel’, zodat de regio Groningen er meer profijt van zou hebben. “Een van de ideeën was om als vooruitgeschoven post te fungeren van de AMS-IX. Dat zou het vliegwiel zijn voor peering in Groningen. Voor die tijd was dat echter nog een stap te ver.” De telco’s – die destijds nog flinke marges hadden op de verbindingen – stonden een open verbinding tussen Groningen en Amsterdam in de weg. “We hebben het toen omgedraaid: we hebben het knooppunt bij het Rekencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen opgezet en zijn toen veel positieve lawaai gaan maken, ‘kom op, de infrastructuur ligt er nu, gebruik ’m!’ Met als resultaat dat studenten massaal bij ons kwamen met leuke ideeën.” Via ‘Groningen Internet Valley’ werden vervolgens zo’n 150 startende bedrijfjes in het zadel geholpen.

Nieuwe ontwikkelingen

Toen in 2007 het project ‘Glazen-Maas’ van start ging – met als doel om een glasvezelnetwerk uit te rollen in Rotterdam en omstreken – werd Jacobse gevraagd om het succes van Groningen in de Maasstad te evenaren. Het resultaat werd de Rotterdam Internet Exchange (R-iX) met daarnaast – geheel naar Gronings voorbeeld – ook ‘Rotterdam Internet Valley’ voor startende ondernemers.

“Er is een fundament gelegd waarop we kunnen voortborduren”, constateert Jacobse tevreden. Volgens de internetondernemer moet het bij dat ‘voortborduren’ wel over een andere boeg worden gegooid. “De oorspronkelijke functie waarvoor de R-iX en GN-IX zijn opricht – het bieden van peering op regionaal niveau – is inmiddels achterhaald. Op dat gebied zijn we overvleugeld door de NL-ix, die sinds de overname door KPN in 2011 veel ‘dieper in het land’ zit.”

Op de vraag wat dan de nieuwe functie van de R-iX en de GN-IX moet worden, heeft Jacobse het antwoord al paraat. “Met het Internet of Things, Big Data en smart cities staan we aan de vooravond van geheel nieuwe ontwikkelingen. Dat biedt grote kansen voor zowel Groningen als Rotterdam. Daarvoor moeten we wel op een hoger niveau naar slimme toepassingen kijken. Wij kunnen bijvoorbeeld de bouwstenen leveren voor innovatieve concepten zoals smart cities, smart industries en smart harbours. Maar het is wel aan de overheid om daar beleid voor te ontwikkelen.”