Vertiv: Edge computing staat op doorbreken

Guido Neijmeijer, Country Manager Benelux, Vertiv

Edge computing helpt de afstand van datacenters tot eindgebruikers te verkleinen. Niet alleen aanbieders van clouddiensten zien hiervan de noodzaak, ook leveranciers spelen er steeds meer op in. “Klanten eisen hetzelfde van hun ‘edge-datacenter’ als van hun gewone datacenter”, zegt Guido Neijmeijer van Vertiv.

 

Netwerken worden weliswaar steeds sneller, maar nog steeds kunnen ze niet altijd mee met de eisen die cloudapplicaties aan de infrastructuur stellen. Het moet allemaal realtime en vertragingen zijn een regelrechte dealbreaker. Daarom proberen steeds meer cloudaanbieders de fysieke afstand tussen diensten en de klanten zoveel mogelijk te verkleinen en de grote spelers lopen daarin voorop.

Dat is waar edge computing in het spel komt. Oorspronkelijk gaat het hierbij om een compute-model waarbij zoveel mogelijk processorkracht van clients wordt aangewend. Via peer-to-peer wordt ondervangen dat deze apparaten niet altijd aan staan. In de context van datacenters is edge computing het concept van de bouw van compacte, gespecialiseerde faciliteiten die de centrale, groot opgezette traditionele datacenters ondersteunen. Organisaties willen dit soort datacenters steeds vaker ook zelf opzetten om specifieke applicaties te kunnen draaien. Videoconferencingsystemen die haperen, raken bijvoorbeeld meteen hun toegevoegde waarde kwijt en dan zijn dergelijke extra centra voor rekenkracht meer dan nodig.

Edge computing bestaat als term dus al een tijdje, maar pas nu dringt de trend echt door tot de datacentermarkt. “Het is makkelijk om verdwaald te raken in die constant nieuwe ontwikkelingen en terminologie”, geeft country manager Benelux Guido Neijmeijer van Vertiv toe. “Soms mis je daardoor de technologieën die echt impact hebben op de business.” Edge valt volgens Neijmeijer in deze categorie, terwijl bedrijven als Vertiv daar al langer op anticiperen.

‘Edge computing is nieuwe categorie in datacentermarkt’

Ze moeten ook wel, want edge is van grote invloed op de manier waarop datacenters moeten worden ingericht. “Eigenlijk is het allemaal heel logisch. We creëren meer data aan de randen van het netwerk, dus hebben we daar meer infrastructuur nodig.” Meer nog dan voor traditionele datacenters geldt voor edge-faciliteiten dat ruimte van groot belang is. “Het is gewoon niet meer logisch om jezelf helemaal afhankelijk te maken van een centraal datacenter die soms vele kilometers verderop ligt”, aldus de country manager.

Drie strategieën

De complexiteit zit ‘m vooral in het ondersteunen van gedistribueerde modellen. Daarvoor moet je ICT kunnen ondersteunen in ruimtes die daar op het eerste gezicht niet altijd even geschikt voor zijn. Ook is de kennis niet altijd aanwezig. De complexiteit kan funest zijn. Dat maakt het ook voor leveranciers een uitdaging, omdat zij niet zomaar met een generiek portfolio van producten aan kunnen komen zetten. “Het is geen nieuwe technologie. Het is een hele nieuwe categorie in de datacentermarkt”, aldus Neijmeijer. De oplossingen zijn daardoor erg divers en moeten faciliteiten kunnen ondersteunen van 1 MW, maar ook enkele racks die in achterkamertjes zijn weggestopt en misschien een kiloWatt verbruiken. Een edge-opstelling in de bezemkast van een winkel verschilt enorm van een opstelling in een fabriek. “We hebben daarom drie strategieën om edge computing voor klanten te vereenvoudigen. We ondersteunen onze partners om te beginnen in de volledige lifecycle. Eindklanten hoeven zich dus niet zelf met complexiteit bezig te houden.” Zo biedt Vertiv een Power Assurance Packagedienst aan die niet alleen de installatie van een UPS bestrijkt, maar ook on-site ondersteuning en een garantie van vijf jaar voor onderdelen en arbeid. Daar bovenop zitten de optionele Vertiv LIFE Services, waarbij het bedrijf 24/7 remote monitoring en data-analyse biedt om de beschikbaarheid van de apparatuur te maximaliseren.

‘We hebben meer infrastructuur nodig aan de rand van het netwerk’

De tweede strategie is het bieden van vooraf geïntegreerde, compacte systemen. Zo biedt Vertiv sinds het voorjaar de Vertiv SmartCabinet op de Europese markt. “Het snel uitrollen en inrichten van installaties om te voldoen aan de groeiende vraag, is momenteel een steeds groter wordend probleem. Met de SmartCabinet biedt Vertiv daarom ‘een simpel, slim systeem met koeling, stroomdistributie, monitoring, infrastructuurbeheer en een efficiënte Liebert UPS’.

De derde component die de leverancier voor edge-systemen levert, zijn oplossingen voor remote visibility en toegangscontrole van buiten. Daarmee kunnen de systemen op afstand worden beheerd en blijft het overzicht behouden, aldus Neijmeijer. In die laatste categorie past de introductie van de Avocent ACS800, een seriële console voor bewaking op afstand en beheer van Internet of Things-connectiviteit. “De console biedt de mogelijkheid om locaties aan de rand van het netwerk op afstand te verbinden met bewakingssensoren, USB-apparaten en andere gebouwbeheersystemen zoals geautomatiseerde transfer switches en HVAC-systemen”, zegt de country manager Benelux van Vertiv.

Partners

ChannelConnect-Vertiv-Guido-Neijmeijer
Guido Neijmeijer

Zoals eerder genoemd spelen partners bij Vertiv een belangrijke rol. Zij kunnen immers een goed deel van de complexiteit bij klanten uit handen nemen. Maar ook de verkoop van de vooraf geïntegreerde apparatuur is een onderdeel waar de partners een belangrijke rol gaan spelen. Klanten, zo herhaalt Neijmeijer, eisen namelijk in toenemende mate hetzelfde van hun ‘edge-datacenter’ als van hun gewone datacenter. Zaken als beschikbaarheid en betrouwbaarheid zijn van groot belang.

De verantwoordelijk manager die dat allemaal vorm geeft in Nederland is Peter Branbergen. De strategic channel manager IT Solution Benelux is actief sinds februari van dit jaar. Hij heeft de strategie volgens Neijmeijer gestroomlijnd, waarbij de nadruk ligt op de mogelijkheid om apparatuur centraal te bestellen. Met een compleet nieuw partner-portaal en -programma wordt de nadruk gelegd op selectieve uitbreiding van het verkoopkanaal. Daarbij staat het partnership en de exclusiviteit centraal waarbij aandacht en focus op projecten het uitgangspunt is. “Het fundament lag er al, maar de details zijn nu ook allemaal ingekleurd”, zegt Neijmeijer.

ChannelConnect-Vertiv-Contactinformatie

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2017]

Lees het artikel hier in PDF