‘IBM beschouwt tape als mainstream dataopslagmedium voor de komende tien jaar’

Omdat de datavolumes exponentieel blijven toenemen door 5G, IoT en applicaties voor zelfrijdende auto’s zal de magnetische tape de komende tien jaar het belangrijkste opslagmedium blijven, ook al omdat de opslagcapaciteit ervan met 30 procent per jaar toeneemt tegenover 10 procent capaciteitsgroei voor harddiskopslag.

Dat vertelde IBM’s CTO voor Greater China, Dong Xie, tijdens een IBM Forum in Taipei. Magneetbanden worden, na een ontwikkeling van 50 tot 60 jaar, alom toegepast om data op te slaan, voornamelijk omdat ze niet alleen goekoper zijn dan harddisks, maar ook kunnen bogen op een langere levensduur met een bewaarduur van 30 tot 50 jaar.
Datacenters gebruiken ze vooral voor backup doeleinden, aldus Xie, die eraan toevoegde dat in de toekomst nieuwe opslag architecturen zullen worden ontwikkeld die tegemoet komen aan de verschillende gebruiksscenario’s voor koude en warme data, zoals gemengd gebruik van flash, tape en FLAPE (flash plus tape).

Volgens bronnen uit de industrie wordt 70 tot 80 procent van de data nog steeds opgeslagen op tape, al neemt het gebruik van harddisks wel toe. Met die ontwikkeling in het achterhoofd is IBM het Linear Tape Open (LTO) initiatief gestart, in samenwerking met HP en Seagate, en is de pleitbezorger voor magneetbandtechnologie, die nu is aanbeland op niveau LTO-8.
IBM en Sony zijn gaan samenwerken om het dichtheidsrecord voor tape te breken met de opslag van 201 miljard bits aan ongecomprimeerde data op een vierkante inch.

Volgens een schatting van Seagate zal het wereldwijde datavolume binnen de komende acht jaar toenemen van 33ZB in 2017 tot 175ZB in 2025, een toename van 500 procent.

Bron: Digitimes