Smartdc – Performance Datacenters in Rotterdam heropend

Enkele weken geleden openden de deuren van de geheel verbouwde Smartdc – Performance Datacenters, gesitueerd in de historische Van Nelle Fabriek, en naar eigen zeggen het grootste datacenter in de regio. De openingsspeech van MD en oprichter Richard Boogaard was gepast en aangenaam Rotterdams bondig. Het lint werd doorgeknipt door de wethouder werkgelegenheid en economie bij gemeente Rotterdam, Maarten Struijvenberg. Daarna kregen de ruim 175 gasten een rondleiding door het geheel verbouwde datacenter, waarbij Richard Boogaard en marketing manager Donny Semeleer van i3D.net, alle mogelijke vragen beantwoordden.

In vergelijking met de oude situatie is de entree nu aan de voorzijde gesitueerd. De nieuwe receptie, de vergaderruimtes en de pantry komen erg open en gastvrij over als je ze vergelijkt met de veelal grijze en grauwe ruimtes van een gemiddeld datacenter. Het 3.500 m2 tellende datacenter maakt gebruik van koeling via airsocks, dus koel buiten de racks en warm in de sluis. Het vloeroppervlak is verdeeld in 40 suites, die allemaal afgesloten zijn met biometrische beveiliging. Er zijn nieuwe stroom- en noodstroomvoorzieningen geplaatst, geleverd door Schneider Electric. Alles wordt strak gepresenteerd achter glas en is dus veilig voor onbevoegden.

De PUE zit net onder de 1.03 en zou volgens Boogaard nog wel lager kunnen zijn, maar omdat de fabriek als cultureel monument op de Wereld Erfgoedlijst staat, moet het datacenter voldoen aan de richtlijnen van de Unesco, die verplicht stelt dat de noodstroom generatoren inpandig moeten zijn. Alle infrastructuur is vanzelfsprekend redundant uitgevoerd. Ook qua connectiviteit heeft Smartdc de zaken goed voor elkaar: er zijn twaalf carriers en alle grote POP’s zijn vertegenwoordigd. De feestelijke opening werd afgesloten met een receptie en een BBQ voor de gasten. «

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 4-2018]

Lees het artikel hier in PDF