Schneider Electric: IT Expert for Partners biedt meerwaarde voor zowel de klant als de reseller

Loek WildenDatacenter Lifecycle Consultant bij Schneider Electric

“Het lijkt wel of jullie het thema van dit nummer specifiek op de actualiteit binnen Schneider Electric hebben afgestemd: digitale transformatie en digitale services zitten op een of andere manier wel verweven in alle presentaties die we momenteel geven”, zegt Loek Wilden. “Tot voorkort werd er vooral over gepraat, maar het dringt nu echt door tot de dagelijkse realiteit en praktijk. Waar we het vroeger met telefoonlijntjes moesten doen om apparaten op afstand uit te lezen hebben die lijntjes plaatsgemaakt voor IP-oplossingen die real-time monitoring, remediation en data collection mogelijk maken op basis waarvan volwassen services kunnen worden ontwikkeld en aangeboden.

De mogelijkheden zijn er, maar hoe zit het met de adoptie ervan door channelpartners? Ervaren ze die extra kansen als lastig of worden ze enthousiast omarmd? Loek Wilden, Datacenter Lifecycle Consultant bij Schneider Electric: “We zien allebei: ze zien de voordelen, maar het is ook lastig om het daadwerkelijk in te zetten. De transformatie vertaal je niet even gauw in je verdienmodel, je zult nieuwe toegevoegde waarden moeten ontwikkelen waar je ook een prijskaartje aan kunt hangen, anders heb je er weinig aan. Managed dienstverlening vereist bijvoorbeeld dat je al je verschillende diensten vanuit één dashboard wilt kunnen zien en managen en dat geeft soms de nodige integratie-uitdagingen. Maar daarbij ondersteunen we onze partners door regelmatig nieuwe tools voor dienstverlening te ontwikkelen en beschikbaar te stellen, en ze daarmee te helpen om extra recurring omzet te genereren.”

Nieuwe services

Loek Wilden

Wilden vervolgt: “Recent hebben we een aantal nieuwe diensten gelanceerd, waarvan EcoStruxure IT Expert for Partners de laatste is. Deze is recent aangekondigd tijdens het Canalys- event, dat van 9 tot 11 oktober in Barcelona plaatsvond en waarvan Schneider een van de Gold-sponsors was. IT Expert is een monitoringtool voor datacenteromgevingen, schaalbaar van heel klein tot enterpriseniveau. Het is geënt op de ondersteunende kritische infrastructuur van het netwerk, zoals noodstroom, koeling, omgevingssensoren en dergelijke, en is zo opgezet dat je de functionaliteit ervan ook kunt meenemen in andere pakketten. Iets langer geleden hebben we ook al SmartConnect geïntroduceerd, een cloudgebaseerde monitoringtool voor de kleinere UPS’en in ons portfolio. Onze UPS’en van 750 tot 3000 VA zijn nu voorzien van een extra poortje, waardoor ze via een cloudportal te beheren zijn. Hier is deels sprake van een overlap qua functionaliteit via een netwerkkaart, maar dan zonder de kosten daarvan.“

‘IDC beschouwt de EcoStruxure family als transformatieplatform dat de manier waarop datacenters worden gemonitord en beheerd fundamenteel verandert’

24/7 monitoringservice met gelaagde opbouw

“IT Expert is opgebouwd in lagen”, verduidelijkt Wilden. ”In principe kun je deze cloudgebaseerde tool als eindgebruiker ook zelf inzetten om je devices te monitoren. Maar je kunt het ook samen met een partner doen, die je dan de rechten geeft om mee te kijken. Wil je daar nog een extra schil overheen zetten, dan kun je ook de supportafdeling van Schneider mee laten kijken, die dan gebruikmaakt van de ook recent gelanceerde dienst EcoStruxure Asset Advisor. Zo kunnen we een stukje proactief beheer bieden. Zo kunnen Schneider en de channelpartner de eindklant 24/7-monitoring service aanbieden: tijdens kantooruren doe je het zelf, daarna neemt de support van Schneider de taken over. We bieden voldoende flexibiliteit om voor specifieke situaties altijd een passende oplossing samen te stellen.”

Bredere adoptie van het servicemodel

De ontwikkeling van een ecosysteem voor het delen van expertise vindt niet alleen in de IT-sector plaats. Wilden: “Je ziet het ook snel opkomen in de andere takken van sport waarin we actief zijn, zoals gebouwmanagement of elektrische infrastructuren. Waar het voor IT een natuurlijke ontwikkeling is, is het voor die andere sectoren best wel disruptief. IT wordt ook daar steeds breder ingezet. Waar je vroeger te maken had met allerlei fysieke contacten en grote schakelborden voor het bewaken van systemen, gebeurt dat nu met sensoren die signalen doorgeven aan een app. IT’ers praten vanzelfsprekend over cloud, en zo komt dat ook ter sprake in allerlei andere sectoren. Neem de beschikbaarheid van steeds meer data: waar je vroeger alleen je eigen data kon gebruiken voor het finetunen van je systemen heb je nu ook allerlei vergelijkingsdata van andere partijen ter beschikking waardoor een optimalisatieslag nóg beter wordt.”

Groei drijft op kennisoverdracht

Om als IT-dienstverlener of gespecialiseerde installateur het beste uit al die vernieuwingen te kunnen halen, zowel voor jezelf als voor je eindgebruikers, is het verwerven en bijhouden van de meest recente kennis absoluut een vereiste, vindt Wilden: “Niet alleen om het best mogelijke advies te kunnen geven, maar ook om alles te weten rondom de operatie van geïnstalleerde apparatuur. Want met meer data om de zaak te optimaliseren zal je als partner ook moeten leren om dwarsverbanden te leggen.”

Wilden vervolgt: “Remote monitoring en de inzet van management-tooling was al een sterk groeiende markt, maar nu zijn er ook extra mogelijkheden, die naast het regelen van zaken op een eigen platform, ook mogelijkheden in de cloud bieden. Zo hebben we voor het ontwikkelen van IT Expert gebruikgemaakt van de kennis uit StruxureWare Datacenter Expert, onze bestaande on-premise-tool, om voor de cloud een geheel nieuwe variant te maken. Een variant die ook rekening houdt met alle ontwikkelingen aan de ‘edge’ zoals de groeiende inzet van IoT-oplossingen en die de status van systemen veel meer visueel maakt dan hiervoor.”

Portal naar meer waarde

“Uiteraard moet de apparatuur communicatiefunctionaliteit hebben die nodig is om mee te kunnen draaien onder IT Expert. In het netwerk komt een gateway die de informatie van alle apparaten verzamelt en vervolgens de geaggregeerde data versleuteld naar de cloud transporteert. In dat netwerk kunnen overigens ook apparaten van andere fabrikanten zitten, IT Expert is vendor-neutraal. Datzelfde geldt ook voor het portal waarmee onze partners werken. Dat kunnen we zo inrichten dat hij in één platform de data van meerdere klanten kan zien, nadat de klant daarvoor toestemming heeft gegeven. Door slim om te gaan met de data die de partner vervolgens binnenkrijgt kan hij direct reageren op alerts, maar ook proactief advies geven om de infrastructuur te optimaliseren. Op die manier stellen we onze partners in staat om waarde te blijven toevoegen aan hun dienstenaanbod en de band met hun klanten nóg steviger aan te halen.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Security Dossier 2018 van ChannelConnect]

Lees het artikel hier in PDF