Schneider Electric: Wij leveren belangrijke bouwstenen, de partner realiseert de oplossing

SCHNEIDER ELECTRIC: ONZICHTBARE MAAR ONMISBARE SCHAKEL IN IT

Schneider Electric is een van de grootste leveranciers ter wereld van oplossingen voor energiemanagement, datacenterbeheer, klimaatbeheersing en gebouwmanagement. De meeste oplossingen en apparatuur blijven buiten het zicht van de gebruikers, maar zijn daarom niet minder essentieel voor het betrouwbaar functioneren van IT- en andere systemen.

 

Aan het woord is Loek Wilden, Data Center Life Cycle Consultant bij Schneider Electric: “Als pionier in energie- en gebouwmanagement passen we al jaren IoT-oplossingen toe, ook op en rond de moderne werkplek. Denk aan energiebesparing, maar ook het toenemend gebruik van edge computing. Energie- en gebouwmanagementoplossingen krijgen steeds meer tractie omdat bedrijven en gebouweigenaren moeten voldoen aan nieuwe wettelijke normen op het gebied van energiebesparing. Die gelden niet alleen voor nieuwbouwprojecten, maar ook bij de renovatie van bestaande gebouwen. Basisvoorwaarden voor energiebesparing zijn een goede isolatie, moderne verlichting en luchtbehandeling. Maar even zo belangrijk is ook een mentaliteitsverandering om ramen niet onnodig open te laten staan of het licht zomaar te laten branden. IoT-sensoren die zaken als temperatuur en bewegingen in de gaten houden kunnen helpen om de gestelde besparingsdoelen ook daadwerkelijk te halen en een pand duurzaam te houden en steeds duurzamer te maken.”

Loek Wilden

Workplace Advisor

Schneider Electric heeft daarvoor diverse oplossingen in huis, waaronder een tool die gebruikers helpt om hun steentje bij te dragen aan energiebesparing. “Dat is Workplace Advisor”, zegt Wilden. “Het systeem houdt de bezettingsgraad van een gebouw in de gaten. Welke ruimtes zijn in gebruik, waar zitten de gebruikers in een kantoortuin, met andere woorden: waar moet worden verwarmd, waar moet verlichting branden et cetera. Gebruikers kunnen met een appje op hun telefoon een profiel aanmaken, waarin ze hun voorkeuren kunnen instellen, waarna Workplace Advisor die toepast op de werkplek, dan wel in kantoortuinen aangeeft waar die gebruiker het best kan gaan zitten. Veel monitoring verloopt draadloos via de cloud, maar onze resellers moeten op locatie ook de benodigde vaste netwerkinfrastructuur installeren. Het is logisch dat dit soort nieuwe systemen voor energiemanagement als eerste in hele grote kantoorlocaties wordt toegepast – daar is de winst immers het grootst – maar de technologie sijpelt ook naar kleinere locaties door.”

Microsoft Surface
Een nouveauté in het kader van de digitale werkplek is de door APC by Schneider Electric samen met Microsoft en Steelcase ontwikkelde mobiele oplossing voor teamwork en samenwerking op afstand met de Microsoft Surface Hub 2, het all-in-one digitale whiteboard, vergaderplatform en samenwerkingscomputer voor teamwork in Windows 10. De APC Charge Mobile lithium-ion batterij levert genoeg stroom voor ruim anderhalf uur werken en is vrijwel onzichtbaar weggewerkt in de Steelcase Roam mobiele standaard.

NetBotz

Tegenwoordig zitten er steeds meer IoT-toepassingen in een pand. Dat vraagt om meer computing op locatie, maar ook de connectiviteit wordt belangrijker voor de verbinding naar de cloud. Je ziet tegenwoordig steeds vaker (kantoor)gebouwen die wel in het IT-netwerk van een organisatie hangen, maar waar geen IT-beheer op locatie meer plaatsvindt. Wilden: “Als dan de ruimte waar je netwerkapparatuur staat ook als opslagkast door de schoonmaker en anderen wordt gebruikt, komt de veiligheid van je netwerkruimte onder druk te staan. Voor onze edge-oplossingen gaan we voor een zo professioneel mogelijke netwerkruimte, die in beschikbaarheid bijna kan concurreren met centrale datacenters. Naast beveiligde deursensoren zetten we daarbij de recent gelanceerde APC NetBotz Rack Monitor 750 en de APC NetBotz Camera Pod 165 in. Gebaseerd op een nieuw softwareplatform en vereenvoudigd sensormanagement geeft NetBotz IT-beheerders de middelen om om te gaan met de fysieke en omgevingsgevaren in edge-datacenters, zoals temperatuur en vochtigheid, waterlekkages, rook en vuur, diefstal en menselijke fouten. Met ons DCIM-platform ExoStruxure IT wordt het beheer eenvoudig gecentraliseerd.”

IoT en industrie

Wilden: “In de industrie is er geen nieuwe machine meer die zonder sensoren is uitgerust en die grote hoeveelheden data genereert. Ik kom als datacenterinfrastructuur specialist dan ook steeds vaker in fabrieken, niet alleen voor de UPS, maar ook voor de datakast bij productielijnen. Die is essentieel om het productieproces gaande te houden. Dat vraagt niet alleen om temperatuurbeheersing en een noodstroomvoorziening, maar ook om monitoring. Productielijnen in moderne fabrieken worden niet meer bemand – de ouderwetse operator is een uitstervend ras – maar vanuit een centrale bedieningsruimte door twee of drie medewerkers in de gaten gehouden. IoT is daarbij onmisbaar.

Samenspel met partners

Schneider Electric levert de geklimatiseerde behuizing, de stabiele stroomvoorziening en ontsluiting naar de computerruimte. Wilden: “Maar het zijn onze channelpartners die moeten zorgen voor de apparatuur die de gebruiker de gewenste ervaring geeft. Dat vraagt om switches, servers en storage die onze partner samen met software als totaaloplossing kan aanbieden aan zijn klant. Wij leveren weliswaar belangrijke basisbouwstenen, maar de partner is verantwoordelijk voor de eindoplossing.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 2019, nummer 4/5]

Lees het artikel hier in PDF