Intronics: Datacenters vragen om hoogwaardige bekabeling

Marc Swolfs, CEO van Intronics

Datacenters worden vaak geschetst als functionele gebouwen vol racks met hardware en apparatuur voor stroomvoorziening en koeling. De grote hoeveelheid benodigde bekabeling wordt vaak onderschat. “Glasvezel is tegenwoordig onmisbaar in datacenters”, zegt Marc Swolfs van Intronics.

 

Intronics uit Barneveld bestaat 35 jaar en is sinds 1999 onderdeel van TKH Group. Het bedrijf heeft een aantal USP’s. Belangrijk is dat de leverancier beschikt over eigen productiefaciliteiten. Het bedrijf heeft een strakke focus op bekabeling en het schakelen van signalen. In veel sectoren, waaronder de datacentersector, is het bedrijf een van de bekendste leveranciers van elk soort bekabeling. Het is zelfs mogelijk dat elke kabel die medewerkers van datacenters tegenkomen, van de monitorkabel bij de ingang via de bekabeling bij de werkplekken tot en met de glasvezel in de hallen, van Intronics afkomstig is. Het bedrijf levert dat standaard via een netwerk van ruim 3.000 partners. De bekende system integrators die verantwoordelijk zijn voor het inrichten van datacenters horen daar ook bij.

Omdat de leverancier primair via partners levert, krijgt het van hen ook feedback en informatie. Daarmee blijft het op de hoogte van marktontwikkelingen, wat nodig is om de producten optimaal te laten blijven aansluiten op de marktbehoefte. Kennis wordt niet alleen op die manier vergaard. CEO Marc Swolfs van Intronics geeft aan dat er via het team van accountmanagers ook rechtstreeks contact is met de datacenters. Die korte lijn maakt het uitwisselen van informatie makkelijk en stelt de bekabelingsspecialist nog beter in staat de trends te volgen. Het stelt het bedrijf uiteraard ook in staat de markt te informeren over het portfolio.

Trends

Op de vraag wat tegenwoordig in de datacentersector de belangrijkste ontwikkelingen zijn, heeft Swolfs een uitgebreid antwoord paraat bestaande uit vier punten. “Absoluut het belangrijkste op dit moment is de verdere verglazing in de datacenters en ook in serverruimtes. De reden daarvoor is simpel, er wordt steeds meer data gecreëerd, bewerkt, opgeslagen en opgevraagd. Streaming heeft trouwens ook de nodige impact. Om dit allemaal te kunnen blijven doen, is een bekabeling vereist die hogere snelheid en meer capaciteit biedt. Dit kan in de datacenter- en serverruimtes niet langer met bijvoorbeeld Cat6- of Cat6a-bekabeling worden gerealiseerd. Glasvezel is daar gewoon onmisbaar. Daarbij is het ook meer toekomstgericht dan koper, omdat er amper capaciteitsbeperkingen zijn bij het gebruik van glasvezel.”

Wat verder steeds meer naar voren komt, is dat de afnemers het belang in zien van hoogwaardige bekabeling. Ook hiervoor heeft de CEO een logische verklaring. “Een slechte verbinding kan tot verstoringen van de dienstverlening en downtime leiden. Dat valt niet te rijmen met een samenleving die in steeds meer facetten echt afhankelijk is van de beschikbaarheid van digitale diensten. Downtime of falende verbindingen zijn evenmin goed, omdat daarmee de SLA’s in het gedrang komen. Dat kost datacenters hun reputatie en vooral geld. We zien dan ook steeds vaker dat klanten bij het vinden van de juiste balans tussen kwaliteit en prijs bij bekabelingsvraagstukken, het eerste toch meer aandacht geven.”

De toenemende aandacht voor kwaliteit door de eindgebruikers ziet Intronics als een logische ontwikkeling waar het nadrukkelijk verder op inspeelt. Het bedrijf beschikt over meerdere productiefaciliteiten in Nederland, Europa en het Verre Oosten.

‘Bekabeling is de achilleshiel van elk datacenter’

Daar voert het vanzelfsprekend zelf constant controles uit op de processen en worden periodiek ook factory audits uitgevoerd. De glasvezel bekabelingsproducten van het in eigen huis ontwikkelde merk ACT worden zelfs 100 procent driedimensionaal geïnspecteerd en zijn voorzien van individuele testrapporten. Dit alles leidt er toe dat Intronics constante en hoge kwaliteit levert.

ChannelConnect-Intronics-Marc-Swolfs
Marc Swolfs

De derde trend die de bekabelingsspecialist signaleert, heeft alles te maken met de wijze waarop datacenters worden geëxploiteerd. Bij nieuwbouw, maar ook voor bestaande gebouwen, zijn schaalbaarheid en flexibiliteit belangrijke begrippen. Er wordt steeds vaker ingericht en uitgebreid op basis van reële vraag. Het gevolg daarvan is dat de doorlooptijden van projecten anders zijn dan jaren geleden. Omdat er steeds meer glasvezelbekabeling wordt gebruikt, is dat wel een punt van aandacht. Vroeger konden de system integrators de koperen bekabeling zelf op locatie op maat maken. Bij glasvezelbekabeling is dat veel minder het geval, daar wordt vooral gewerkt met prefab. Dan is het dus noodzakelijk de juiste lengtes bestellen en dat ook op tijd te doen. De meeste bedrijven weten dat ook, maar het is welhaast onvermijdelijk dat er een last minute wijzigingen worden doorgevoerd. Dan kan Intronics de helpende hand bieden, want het bedrijf beschikt in Nederland over voorraden van standaard lengtes en eigen fabrieken waar maatwerk opdrachten snel kunnen worden uitgevoerd.

Wat nauw verbonden is met de manier waarop datacenters tegenwoordig uit breiden, is de wijze waarop partijen met elkaar samenwerken. Swolfs ziet duidelijk de ontwikkeling dat datacenters slechts een centraal aanspreekpunt willen hebben, dat kunnen adviesbureaus of system integrators zijn. De partijen die daaraan leveren en elk specialist op hun vakgebied zijn, moeten ook onderling meer nog dan voorheen met elkaar afstemmen. Dat vergt een andere instelling van de partijen, maar het leidt wel tot hogere kwaliteit. Deze vierde trend is belangrijk, omdat het de nodige impact heeft op zowel de datacenters als de partijen die bijdrage aan ontwerp, bouw en onderhoud.

Zorg voor de partners

De vier trends die Swolfs benoemde, geven aan dat de ontwikkelingen in de datacentersector niet stil staan. Ook niet als we focussen op bekabeling dat maar een klein onderdeel is van een bouwproject. Het beslaat in de regel minder dan 10 procent van het gehele budget. Toch is het zonder overdrijven te beschouwen als de achilleshiel van elk datacenter. De bekabelingsspecialist weet dat als geen ander. Het levert naast uitstekende producten ook de nodige ondersteuning. Of het nu gaat om een POC, meedenken, documentatie of trainingen, Intronics zorgt er voor dat de partners in staat zijn elk type datacenter in Nederland te voorzien van hoogwaardige en toekomstgerichte bekabeling.

ChannelConnect-Intronics-Contactinformatie

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2017]

Lees het artikel hier in PDF