Wifi, de spil in elk bedrijfsnetwerk, maar ook daarbuiten

WIFI: DE BELANGRIJKSTE TRENDS OP EEN RIJ

Draadloze verbindingen beheersen de moderne maatschappij. Draadloos verbinden zorgt voor onafhankelijkheid en flexibiliteit, zonder te hoeven inboeten op veiligheid en snelheid. De beweging richting kantoortuinen en het zakelijk gebruik van mobiele apparaten zoals laptops, tablets en smartphones zijn koren op de molen van de industrie. Om de klant steeds verder ter wille te zijn, gaan de ontwikkelingen in rap tempo verder.

 

De mobiele industrie werkt aan 5G, de wifi- industrie heeft net versie 6 in de markt gezet. Beide netwerken sluiten naadloos op elkaar aan en acteren in elkaars verlengde. De Chinese aanbieder Huawei is de stuwende kracht achter zowel de ontwikkeling van 5G als WiFi 6; dat onderstreept de krachtige samenhang en de onderlinge versmelting. Het gebruik van hogere frequenties voor wifi brengt meer bandbreedte met zich mee, nieuwe communicatieprotocollen realiseren efficiëntere toegang tot de netwerkresources. De voordelen van draadloze netwerken elimineren alle potentiële nadelen. Wifi is een draadloze netwerktechnologie op basis van het ethernetprotocol. Ondanks het feit dat iedereen wifi kent en gebruikt, blijft de groei in de vraag naar deze producten nog steeds onstuimig. De vraag naar wifi-systemen vinden we zowel in de consumenten-, de mkb- en de enterprisemarkt maar ook in het publieke domein (city-wifi).

Integratie

Daar waar wifi-netwerken voorheen eilandjes waren, zijn ze nu diep geïntegreerd in de bedrijfs-IT. Dit betekent ook dat het management van de netwerken steeds gebruikersvriendelijker wordt. De bekende commandline interface (CLI) verliest nu rap terrein en wordt vervangen door een webbased console in de cloud. Volgend jaar zal volgens marktonderzoekers twintig procent van de zakelijke wifi-netwerken vanuit de cloud beheerd worden. Werd twee jaar geleden nog 75 procent van de netwerken door de beheerders via CLI beheerd, nu zakt het gebruik van CLI door de beheerders al rap tot 40 procent of minder.

Het gebruik van wifi beperkt zich al lang niet meer tot datatransmissie voor laptops. Laptops, tablets en smartphones zijn de grootverbruikers, maar ook infrastructuur zoals sensoren, slimme meters, IP-camera’s, gebouwbeheersystemen en andere smart devices melden zich op het netwerk aan. Bedrijfstelefonie gaat steeds vaker via het wifi-netwerk. Daarmee is wifi de digitale levensader van elk kantoor aan het worden.

Ook operators van mobiele netwerken zien in wifi een perfect hulpmiddel om hun netwerk verder te verdichten en klanten op steeds meer locaties diensten aan te bieden. Daar waar de mobiele netwerken geen of een matig bereik hebben – bijvoorbeeld in ruimtes die met veel beton afgeschermd zijn – blijkt wifi als last resort het ultieme hulpmiddel te zijn. De recent geïntroduceerde feature wifi-bellen, waarbij wifi als vervanger van 4G gebruikt wordt voor spraakdiensten, is daarvan een helder voorbeeld. Het gebruik van EAP SIM (Extensible Authentication Protocol Subscriber Identity Module) maakt een naadloze overgang tussen beide domeinen mogelijk. Ook steeds meer steden en bedrijfsterreinen zien het aanbieden van wifi als een primaire voorziening.

WiFi 6 verzet de bakens

WiFi 6 of IEEE 802.11ax is de nieuwste generatie wifi die nu de markt bereikt en introduceert een aantal belangrijke verbeteringen. De datasnelheden zijn wederom hoger, de capaciteit van het netwerk is verder toegenomen. Zelfs als er veel devices op het netwerk zijn, worden betere snelheden gerealiseerd dankzij het efficiëntere protocol en de krachtigere modulatie. Een hoge bezettingsgraad heeft dus beperkte invloed op de performance door een betere technologie. Ten slotte is ook de energie-efficiency verder verbeterd. Dankzij deze eigenschappen zal WiFi6 de netwerkervaring flink verbeteren op drukke locaties zoals kantoren, winkelcentra, stations en luchthavens.

WiFi6 gebruikt in de uplink- en downlink-transmissie Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA). Het verhoogt daarmee de efficiëntie van de radiokanalen en verlaagt gelijktijdig de latency. Het aanvullende gebruik van MIMO (Multiple Input Multiple Output) vergroot het aantal beschikbare datakanalen en daarmee de capaciteit in het communicatienetwerk. Per accespoint kunnen dan bij gelijkblijvend spectrum meer transmissiekanalen worden benut, dankzij een uitgekiende antenneconfiguratie en het benutten van reflecties in de ruimte. Het gebruik van beamforming zorgt ervoor dat radiosignalen direct op de ontvanger worden geconcentreerd, terwijl de 1024 kwadratuur-amplitudemodulatie (1024-QAM) de coderingsefficiency verhoogt, waardoor er meer bits per megahertz van het beschikbare spectrum kunnen worden verzonden.

Ook aan het energieverbruik is gesleuteld. Dankzij Target Wake Time (TWT) verbetert de levensduur van de batterij in wifi-apparaten; dit is extra belangrijk voor IoT-systemen met een beperkte batterij- capaciteit. Daarmee zal ook deze toepassing een vaste plaats verwerven naast LTE-M en NB-IoT die de mobiele operators ontwikkelen. Het zijn allemaal sleutelcomponenten voor de connected society van de toekomst.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 2019, nummer 4/5]

Lees het artikel hier in PDF