Fujitsu: Vergrijzing en ontgroening binnen de ICT

HCI: DE TECHNISCHE OPLOSSING VOOR ORGANISATORISCHE UITDAGINGEN?

We zien het allemaal om ons heen gebeuren: het ICT-team wordt ouder, gaat zelfs binnen enkele jaren met pensioen (vergrijzing) en er is geen nieuwe aanwas van jonge, afgestudeerde ICT’ers (ontgroening). De reden? ICT wordt als vanzelfsprekend ervaren en het is niet ‘cool’ om verantwoordelijk te zijn voor ICT-infrastructuren in het algemeen. Hoe gaan we dit oplossen?

 

Nog maar relatief kort geleden was de ICT-branche, jong, nieuw en uitdagend. De innovaties werden ingezet door ‘jonge honden’ die van aanpakken wisten. De jonge honden van toen zijn de vergrijzende medewerkers van nu. En hoewel de jonge honden van nú nog genoeg uitdagingen herkennen in de ICT, vinden ze die niet meer in de infrastructuren, de computers en aanverwante componenten en werkzaamheden. Die tak van sport heeft te maken gekregen met een wat stoffig imago. Hier ligt dus een grote uitdaging voor HRM- en marketing afdelingen.

Technische oplossing

Maar zolang HRM het imagoprobleem niet opgelost heeft, zal de oplossing ergens anders gevonden moeten worden: en dat is in de techniek. De infrastructuur moet immers blijven draaien. Zonder concreet te worden, weten we dat in de afgelopen periode diverse keren pijnlijk duidelijk is geworden wat de impact van verstoringen is. Al jaren beloven hard- en softwarefabrikanten dat hun  producten eenvoudiger en stabieler worden, maar door de toegenomen functionaliteiten van beide komt hier in de praktijk niets van terecht.

Wat moet er gebeuren?

Het is duidelijk dat er nu het een en ander moet gebeuren voordat het echt te laat is. Want uiteindelijk moet met minder mensen (minder kennis) hetzelfde werk gedaan worden.
• De infrastructuur moet overzichtelijker
• Het beheer moet intuïtiever en eenvoudiger
• Er moet één oplossing komen die alle gewenste functionaliteiten in zich heeft; we moeten af van het silomodel
• Uitbreiding (maar ook krimp) moet eenvoudig mogelijk zijn zonder verstoring van de productie
• Oplossingen moeten ‘off the shelve’ zijn
• De infrastructuur moet ‘self-learning’ en geïntegreerd herstellend vermogen hebben.

HCI

Het bovenstaande lijstje met eisen lijkt een reclameboodschap voor een op Hyper Converged Infrastructure (HCI) gebaseerde oplossing. Maar is HCI werkelijk de oplossing voor het structurele probleem van vergrijzing en ontgroening waar veel organisaties mee te maken hebben? De meest HCI-oplossingen bieden inderdaad exact datgene waar behoefte aan is: een eenvoudige, overzichtelijk omgeving die betrouwbaar, stabiel en efficiënt te beheren is.

Ruime keuze

Inmiddels is er ruime keuze in HCI-oplossingen. Maar hoe weet je nu wat de beste is? Dat is helaas niet eenvoudig te zeggen en afhankelijk van veel factoren. Een gevaar is bovendien dat organisaties met veel kennis geneigd zijn de meest geavanceerde of flexibele oplossing te kiezen. Daarbij wordt vergeten dat de hiervoor benodigde kennis waarschijnlijk de komende jaren met pensioen gaat. Er wordt te snel voorbijgegaan aan het oorspronkelijke probleem, namelijk de vergrijzing en ontgroening.

Hoe te kiezen

Nemen we die vergrijzing en ontgroening echter als beslissingscriteria, dan kom ik tot de volgende overdenkingen en aanbevelingen:
• Kies een oplossing die zo goed als ‘off the shelve’ werkt. Hiervoor kom je dan vaak uit bij de voorde hand liggende (hard- en software-) aanbieders. Deze garanderen support en een stabiele ontwikkeling waarbij je niet afhankelijk bent van eigen ontwikkeling of ‘public’ input.
• Kies een standaard processorarchitectuur voor een zo groot mogelijke flexibiliteit.|
• De voorkeur heeft een oplossing die geen bindende relatie heeft tussen hard- en software. Met andere woorden: de oplossing moet op ieder hardwaremerk kunnen draaien en de oplossing kent een brede ondersteuning vanuit meerdere hardware-vendoren. Een HCI-oplossing kiezen van één hardware- vendor creëert meestal een onwenselijke lock-in.
• Kies een hard- en softwarecombinatie, waar beide ondersteuning bieden (geen vingerwijzing in geval van problemen).
• Gaat de organisatie de cloud in (vroeg of laat gaan we allemaal – gedeeltelijk – de cloud in)? Kies een oplossing die hierop is voorbereid.

Fujitsu biedt met het Primeflex Integrated Systems- portfolio oplossingen die aan deze voorwaarden voldoen. Primeflex is de naam voor reference architectures, waarbij er onder andere de keuzemogelijk is voor HCI-oplossingen op basis van VMware VSAN, Nutanix Enterprise Cloud en Microsoft Azure HCI (voorheen Storage Spaces Direct).

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 2019, nummer 6]

Lees het artikel hier in PDF