AFIBER: Optisch datatransport met SDN is de nieuwe norm

Jochem de Gruyter, Managing Director AFIBER

Netwerken virtualiseren en automatiseren voor simpeler, efficiënter en flexibeler beheer is voor IP-niveau tegenwoordig de norm. Voor optische verbindingen moet dit nog handmatig gebeuren, maar dit gaat veranderen. “Met dynamische DWDM kunnen we verbindingen provisionen en beheren via Software (SDN)”, zegt Jochem de Gruyter van AFIBER.

 

Het Nederlandse AFIBER, voorheen A-Fiber, bestaat pas sinds 2015, maar kan zich op het gebied van connectiviteit al tot concurrent rekenen van partijen als Eurofiber en Relined. Anders dan bestaande leveranciers, biedt AFIBER, naast standaarddiensten als dark fiber, vooral actieve verbindingen met Dense Wavelength Division Multiplexing (DWDM). “Daar onderscheiden we ons in”, zegt managing director Jochem de Gruyter van AFIBER. “Traditionele DWDM is op statische paden gebaseerd. Maar wij kunnen met onze actieve apparatuur en software dynamische DWDM inrichten. Dat betekent dat eindgebruikers lichtpaden en verbindingen kunnen aanmaken en beheren met SDN.”

Opbouwen vanaf het begin

Dit klinkt heel standaard, en dat is Laag 2 of 3 ook wel. Maar bij optisch datatransport is het compleet nieuw. Pas sinds een paar jaar zijn er dynamische optische componenten verkrijgbaar die dit mogelijk maken. “Er zijn misschien twee bedrijven die het doen wereldwijd, en dan alleen voor hun eigen netwerken. Niemand biedt dit soort services aan als optische transportdienst, zoals wij dat doen”, vervolgt De Gruyter.

‘Wij leveren de laatste generatie optisch datatransport’

Volgens hem zijn daar drie redenen voor. “Je moet de fysieke optische netwerken speciaal hiervoor inrichten. Dat zal echt vanaf het eerste begin moeten. Veel infrastructuren zijn ontworpen voor transmissie van point-to-point, multipoint of als ringnetwerk. Maar voor optisch datatransport is het nodig een mesh-ontwerp te hebben om de apparatuur optimaal te benutten.” De investering in een bestaand fibernetwerk is daarmee voor andere leveranciers een rem om het uit te voeren.

De tweede reden is de beschikbaarheid van de apparatuur. Omdat de speciale filters nog niet zo lang commercieel verkrijgbaar zijn, beschikken slechts weinigen over de juiste technologie. AFIBER koopt zijn apparaten bij de Israëlische fabrikant ECI Telecom, marktleider op het gebied van apparatuur voor optische dataoverdracht. De derde reden is dat het bovendien niet alleen een kwestie van producten afnemen is, maar dat deze op de juiste manier tot totaaloplossingen moeten worden geïntegreerd. “Samen met ECI en optisch designer Tallgrass hebben we innovatief totaalomgeving gebouwd van netwerk-, hardware-infrastructuur en softwarecomponenten”, geeft de managing director aan. Dat alles maakt de diensten van AFIBER niet bepaald haalbaar voor iedereen, zo erkent hij. Het instapniveau in de markt ligt nu op 1Gbps of 10Gbps en daar voegen wij 100 en 200Gbps Gbps aan toe. “We richten ons echt op grootzakelijke gebruikers, de echte high-end.”

Security

ChannelConnect AFIBER Jochem de Gruyter
Jochem de Gruyter

Een extra voordeel dat AFIBER kan bieden ligt op het gebied van netwerkbeveiliging. Net als bij virtualisatie en beheer, vindt encryptie traditioneel nog op een lager netwerkniveau plaats, terwijl de fiber zelf relatief onbeveiligd is. AFIBER kan dus ook sterke encryptie toepassen op de optische laag zelf. “Fotonische encryptie wordt de nieuwe norm”, stelt De Gruyter. “Mocht je in de lagen daarboven iets vergeten te versleutelen, gaat er dankzij de fotonische encryptie geen plain tekst het pand in en uit. Wij vouwen al het verkeer daarin.” In theorie is encryptie op hoger niveau helemaal niet meer nodig, want completer versleuteld dan op de diepste laag van het netwerk bestaat niet. “MAC-headers gaan nu bijvoorbeeld vaak onversleuteld over het netwerk heen. Het is voorstelbaar dat fotonische encryptie interessant is voor onder meer organisaties als de overheid, hulpdiensten of ziekenhuizen.” Maar, zo zegt de directeur van AFIBER erbij, in de praktijk zullen organisaties daarbij ook ‘traditionele’ encryptie en zaken als logische toegangsbeveiliging moeten blijven toepassen, “Het is dus nog echt niet van doe lekker fotonische encryptie en je bent klaar.”

Direct provisionen

De techniek van AFIBER verbetert daarnaast de beschikbaarheid door automatische omleidingen te definiëren. “Je kunt instellen dat als a-route eruit ligt, dat het systeem automatisch overschakelt op de b-route zonder dat het een laag hoger over de switch moet. Dat noemen we protective links.”

Alles is dus geautomatiseerd en De Gruyter stelt daarnaast dat AFIBER zich 100 procent op haar klanten richt. “Natuurlijk zegt iedereen dat”, merkt hij op. “Maar in het slechtste geval wachten klanten in dit marktsegment drie tot vier weken op een compleet voorstel met servicevoorwaarden. In het beste geval is het ‘maar’ anderhalve week. Bij ons is het een kwestie van een paar routes bij elkaar klikken om meteen de juiste documentatie te ontvangen. De volgende dag kunnen wij het meteen provisionen.”

Nationaal gevoel

Dat AFIBER een Nederlands bedrijf is, blijkt voor veel klanten een belangrijke pre, zo merkt managing director. Ondanks dat de Europese Unie met onder meer de GDPR voor harmonisatie gaat zorgen op het gebied van gegevens- bescherming, willen klanten toch het liefst in zee met een binnenlandse partners. “Dat doen ze vanuit compliance of extra redundancy ten opzichte van bestaande optische transportnetwerken, maar het is ook grotendeels een kwestie van gevoel. Wij zijn één van de twee puur Nederlandse carriers.”

De corporate sales voor grotere internationale partijen en telco’s voert AFIBER direct uit, andere saleskanalen gaan via geselecteerde salespartners. “Onze partners kunnen realtime in onze voorraad kijken en configuraties bestellen. “Daar zitten geen barrières tussen.” AFIBER zoekt bovendien naar een uitbreiding van haar partnernetwerk, van MSP’s tot aanbieders van fibre-to-the-business. “We hebben nu rond de tien partners en we zetten vanaf augustus een nieuw partnerprogramma op de markt”, zo besluit De Gruyter. «

Informatiebalk AFIBER

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 4/5-2017]

Lees het artikel hier in PDF