CHIP: Ecoracks opent eerste datacenter op basis van Immersed Computing Technologie

Op 20 april opende EcoRacks in Eindhoven het Datacenter van de Toekomst, het eerste groene datacenter met een dedicated datacenterruimte op basis van Immersed Computing. EcoRacks wil met name een regionale functie vervullen voor het mkb in en rond Eindhoven.

Bij Immersed Computing hangen de servers in de olie. Deze wijze van koeling bespaart vooral veel energie in vergelijking met de koeling en ventilatie in traditioneel gebouwde datacenters. De technologie is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Asperitas.

CTO Willem Jan Withagen en CEO Lizette van Broekhoven (foto links) van EcoRacks verwelkomden de ruim 70 geïnteresseerde bezoekers en nodigden iedereen uit voor een kijkje in dit unieke groene datacenter. Willem Jan is een oudgediende in de datacenterbusiness, die dit groene initiatief betitelde als ‘bevlogenheid met realiteitszin’. Maar er kan nog heel veel meer energiewinst worden geboekt.

Ook de oprichters van Asperitas, CEO Rolf Brink en CFO Markus Mandemaker toonden zich trots op de opening van hun eerste site, die samenviel met het eenjarige bestaan van hun bedrijf. Na taart en champagne vertelde Brink meer over de Duitse pilotklant Jumatech GmbH, die tien Asperitas-units in gebruik genomen heeft met respectievelijk 24 moederborden/ servers en daarop 288 GPU’s, volgens Brink een wereldrecord in aantal GPU’s per m2.

Datacenter EcoRacks in Eindhoven
Datacenter van de Toekomst van EcoRacks in Eindhoven

Dankzij de nieuwe hal maakt EcoRacks zijn ‘groene’ ambities en de doelstelling om het honderd procent groene energieverbruik tot een minimum te beperken meer dan waar.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 3-2018]

Lees het artikel hier in PDF