Brocade: Intelligente automatisering essentieel in datacenters

Sander Bakker, channel manager van Brocade

De bouwstenen van een digitale organisatie zijn netwerk-centrisch. Een traag netwerk of tijdrovend beheer, vertragen de digitale transformatie. “Intelligente automation van infrastructuur voorkomt deze problematiek in datacenters”, denkt Sander Bakker van Brocade.

 

Digitale Transformatie maakt IT-infrastructuur noodzakelijk waarmee bedrijven snel kunnen inspelen op veranderende omstandigheden. Datacenters zijn daar een exponent van. “In het data- centernetwerk zijn drie eigenschappen van belang”, opent sales manager Sander Bakker van Brocade zijn betoog. “Infrastructuur moet kunnen schalen door de toename van virtualisatie en het aantal virtuele servers. Het moet open zijn, want openheid accelereert innovatie, reduceert vendor lock-in en reduceert kosten. En het datacenternetwerk moet geautomatiseerd zijn. Handmatig beheer van devices is in het digitale tijdperk volstrekt achterhaald.” We moeten volgens Bakker dus toe naar een situatie waarbij dagelijkse routinetaken worden geautomatiseerd en direct in lijn zijn met de doelstellingen van de organisatie. Dit heet ‘Intent-based networking’ door middel van network lifecycle management. Dit beheer bestaat uit provisioning, validation, troubleshooting en remediation.

Vier netwerklagen

Bakker legt uit dat een datacenternetwerk bestaat uit vier technologielagen. De eerste laag is de high performance switching en routing met daarboven een laag 2 fabric (Brocade: een VCS ethernet fabric) die schaalt naar 10.000 servers of een laag 3 fabric op basis van BGP (IP fabric) die schaalt naar meer dan 500.000 servers. De derde laag bestaat uit automation en visibility waarbij de automation afhankelijk is van de juiste input: de visibility. Die visibility maakt het mogelijk dat netwerkverkeer kan worden geoptimaliseerd en hiervoor heeft Brocade de Flow Optimizer. Er kan ook actie worden genomen op basis van de Brocade SLX Insight architecture, waarbij een Guest VM het mogelijk maakt om monitoring- en analyse applicaties in de switch zelf te draaien. De bovenste laag in het netwerk is een netwerkvirtualisatielaag ofwel network overlay.

Ethernet- of IP-fabric?

De belangrijkste keuze is het soort fabric dat men wil implementeren, stelt Bakker. “Brocade biedt de keuze tussen een VCS Ethernet fabric en een IP fabric. Een Ethernet Fabric, onze VDX switching lijn, kenmerkt zich door ware democratie”, vervolgt Bakker. “Elke switch is gelijk aan de andere switch. De architectuur is plat, er is geen hiërarchie en er is geen single point of failure. Het is self forming en self healing. Alle paden zijn gelijk en beschikbaar. Verder kenmerkt het zich door gedistribueerde intelligentie. Elke poort is op de hoogte van elke andere poort in het fabric. Dit betekent dat workloads automatisch kunnen worden verplaatst zonder tijdrovende, handmatige werkzaamheden.”

‘Datacenternetwerken automatiseren kan alleen met juiste infrastructuur en tools’

Automatisering zit dan ook ingebakken in het fabric. Wanneer een poort uitvalt, kan de workload automatisch worden verplaatst naar een andere poort. Wanneer een bedrijf de bandbreedte wil verdubbelen, hoeft het niets te configureren anders dan een extra kabel tussen twee switches te pluggen via self forming trunks. Daarnaast integreert het met VMware vCenter. Dit zorgt voor zero -touch VM discovery, configuratie en mobility. Zero touch provisioning en zero touch scale out maken de automatisering compleet. Door het gebruik maken van een Ethernet Fabric wordt dus een groot aantal taken standaard ‘ontzorgd’ en daarom noemt Brocade dit ook wel ’on-box automation’.

500.000 servers

Een IP fabric uit de VDX en SLX switching lijn van Brocade kenmerkt zich door de schaalbaarheid tot wel 500.000 servers. Tegelijkertijd worden failure domains verkleind, de redundancy verhoogd en biedt het multivendor support. “Met een IP fabric brengen we, op basis van BGP, routing naar de Top of Rack in het datacenternetwerk. Dit zorgt voor de Equal Cost Multi-Pathing (ECMP) in het datacenter”, stelt Bakker. “Veel applicaties in het datacenter hebben ook laag 2 connectiviteit nodig tussen de racks. We gebruiken VxLAN dan als een schaalbare Laag 2 overlay over Laag 3. Dit kunnen we verder automatiseren met behulp van BGP EVPN dat fungeert dan als control plane voor de VxLAN-tunnels. Het biedt dan controllerless VxLAN-tunnels die schalen, redundant zijn en snel convergeren.”

Brocade Workflow Composer

Bakker: “Om een IP fabric verder te automatiseren kunnen we gebruik maken van de Brocade Workflow Composer. Deze zorgt in combinatie met de Brocade Automation Suites voor het network lifecycle management. De Workflow Composer is een cross-domain automation platform die taken reduceert van weken of dagen tot minuten of seconden via open workflows. Deze vertalen handmatige werkzaamheden in IT-services en doen dat cross-domain. Dus niet alleen voor het netwerk maar ook voor computing, storage en security. De Workflow Composer ontvangt informatie uit de verschillende domains via sensoren. Op basis van geïmplementeerd ‘rules’ kunnen volgens het ‘if this, then that’ principe bepaalde acties worden uitgevoerd. Workflow Composer integreert gemakkelijk met elk datacenterproces en beschikt over meer dan 2.000 pre-built cross domain integraties van onder meer Amazon Web Services en Ansible tot VictorOps en Zendesk ticketing. Zo hoeft het wiel niet telkens opnieuw te worden uitgevonden.”

Automation Suites

Om snel gebruik te kunnen maken van de kracht van Brocade Workflow Composer zijn er ook Automation Suites die turnkey automation bieden voor de meest uitgevoerde netwerk lifecycle management taken. Ze bieden alles voor het automatiseren van netwerk provisioning, validation, troubleshooting en remediation. Bakker: “Automation suites zijn ideaal voor IT-organisaties die beginnen met automation maar over beperkte resources beschikken. Elke suite is specifiek ontwikkeld om een veelvoorkomende set taken in een door Brocade geteste ‘set’ bij elkaar te brengen en zo een DevOps manier van werken te introduceren zonder zelf een ontwikkelaar te hoeven zijn.”

De beschikbare automation suites zijn momenteel de Network Essentials suite die zorgt voor basale netwerkautomatisering. De suite Datacenter Fabrics biedt netwerk lifecycle automation voor laag 2 en laag 3 fabrics, en dan is er nog de suite Internet Exchange Points die automatisering voor Internet Exchanges biedt. “Elke suite bevat workflows, services, sensors, actions, rules en documentatie. De BWC Automation Suites bieden out-of-the-box network lifecycle automation”, zegt Bakker.

Goede visibility

ChannelConnect-Brocade-Sander-Bakker
Sander Bakker

Om automation direct in lijn te brengen met de doelstellingen van organisaties moet deze beschikken over realtime informatie. “De Brocade SLX Insight architecture kan hier binnen de switch voor zorgen maar we kunnen ook gebruikmaken van onze packetbroker, dan wel virtuele packetbroker”, legt Bakker uit. “Informatie wordt hierbij verzameld vanuit diverse TAP’s, vTAP’s en spanpoorten in het netwerk en die vervolgens kopiëren naar analyse tools, zoals network performance monitoring tools, application performance monitoring tools, intrusion detection/prevention tool mirror en forensics. Informatie kan hierbij worden gefilterd zodat alleen relevante informatie wordt doorgegeven aan een analysetool. De analysetools kunnen vervolgens weer worden geïntegreerd met de Brocade Flow Optimizer om dynamisch netwerkverkeer en flows aan te passen op basis van de gedane analyse. Kort en goed: intelligent automatiseren van datacenternetwerken is alleen mogelijk met de juiste netwerkinfrastructuur en tools. ”Brocade en haar partners bieden organisaties daarbij graag een professionele helpende hand”, zo besluit Bakker.

ChannelConnect-Brocade-Contactinformatie

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2017]

Lees het artikel hier in PDF