‘We willen een grotere rol spelen in de datacenter markt’

Het van oorsprong Nederlandse verhuurbedrijf Aggreko levert al sinds 1962 tijdelijke energievoorzieningen, op basis van in eigen productie vervaardigde aggregaten, voor vrijwel alle marktsegmenten. In de loop der jaren werden daar verschillende producten aan toegevoegd, waaronder koelmachines, airconditioners, loadbanks, warmtewisselaars en het leveren van kennisdiensten.

Sinds begin deze eeuw is het bedrijf in toenemende mate actief in de datacentermarkt, die wordt gekenmerkt door een wisselende behoefte aan (nood) stroom- en klimaatvoorzieningen en contingency planning bij calamiteiten. Daarnaast levert het bedrijf apparatuur voor tijdelijke belasting voor stroomafname of periodieke testen van klant installaties.

Sinds enkele maanden is Dheeraj Lachman, al ruim vijftien jaar actief als Sales Engineer bij Aggreko, vrijgemaakt om zich als Accountmanager Datacenters Benelux volledig op de markt voor datacenters te kunnen focussen. “Deze sector kent ons weliswaar al jaren als verhuurder van tijdelijke capaciteit bij calamiteiten en tijdens onderhoudswerkzaamheden, maar dat betekent wel dat we daar als ‘last resort’ achteraan in de keten staan”, zegt Lachman. “Maar we hebben zoveel meer te bieden dan dat, en het is mijn taak om die boodschap samen met ons team luid en duidelijk in de markt te verkondigen. We willen graag naar binnen door de voordeur!”

Wereldmarktleider in verhuur
Aggreko is met een historie van ruim vijftig jaar, in de afgelopen jaren van een puur Nederlands tot een globaal opererend bedrijf uitgegroeid. Met 240 vestigingen in ruim honderd landen wereldwijd is het bedrijf marktleider in de verhuursector. “Dat is vanzelfsprekend een aardige steun in de rug”, vervolgt Lachman, “net als het feit dat wij al onze hoofdapparatuur in eigen huis ontwerpen en assembleren. Onze (grotere) generatoren draaien op Cummins motoren, zowel gas als diesel, waarvan we wereldwijd een van de grootste afnemers zijn. We kunnen naadloos inspelen op elke behoefte en met een verhuurbare vloot van ruim 17.750 units wereldwijd kunnen we voldoen aan vrijwel elke vraag, voor zowel korte als middellange verhuurperiodes of supersnelle inzet na calamiteiten. Om een paar aansprekende voorbeelden te noemen: Aggreko was officieel leverancier van het Eurovision Songfestival 2016 en het WK voetbal in Brazilië. We zijn wereldwijd actief bij het Cirque du Soleil, leveren al 25 jaar de energievoorzieningen bij de Superbowl in de VS en ook de Formule 1 wereld vertrouwt geregeld op onze aggregaten. Ook mogen we een aantal van de grootste datacenters tot onze klanten rekenen. Om dit soort projecten binnen te halen moet je zeer beslagen ten ijs komen, de selectieprocedure is zeer streng. Daarmee vergeleken is een grote Europese aanbesteding haast kinderspel. Wat zeker ook meespeelt in het verwerven van dit soort mega-opdrachten is, dat we niet alleen de juiste apparatuur kunnen leveren, maar ook dat we de benodigde expertise – op zowel technisch vlak als uitvoering, maar ook op het gebied van wet- en regelgeving – in eigen huis hebben.”

Van reactief naar pro-actief
Lachman: “Zoals gezegd zitten we historisch gezien bij datacenter projecten nog vaak ‘in de staart’, waarbij onze units worden ingehuurd bij onderhoud of calamiteiten. Vanzelfsprekend blijven we dat doen, maar we willen graag uitbreiden naar de nieuwbouwsector, waar we vanaf de planningfase tot en met het opleveringstraject van een nieuw datacenter een belangrijke rol kunnen spelen met onze expertise en (test)apparatuur. Zo voeren we onder andere FAT (Factory Acceptance Test) en SAT (Site Acceptance Test) uit op de vaste noodgeneratoren, koelmachines, switch gear en busbar van het datacenter in aanbouw. Door ons in een zo vroeg mogelijk stadium in te schakelen, kunnen opdrachtgevers een flinke tijd- en geldbesparing realiseren. Zodra we een nieuwbouwproject hebben gesignaleerd onderzoeken we welke partijen betrokken zijn bij de verschillende fasen van een nieuwbouwproject, zodat we vanaf het begin kunnen informeren en adviseren over onze uitgebreide test- en simulatiemogelijkheden voor de datacenter infrastructuur op het gebied van stroomverdeling en klimaatbeheersing. Afhankelijk van de situatie en de vraagstelling van de klant zetten we daar één of meer experts voor in. Maar als het nodig is kunnen we ook beschikken over een op maat samengesteld projectteam voor klantondersteuning in brede zin.”

Focus en internationaal formaat
Grotere datacenterpartijen zijn vaak op Europese of zelfs mondiale schaal actief. “En als je in die markt wilt groeien, zoals wij, dan moet je je daar in de eerste plaats serieus aan committeren. Daarom heeft Aggreko dan ook mijn functie gecreëerd”, zegt Lachman. “Maar in deze sterk internationaal georiënteerde sector moet je ook van goeden huize komen om een voet tussen de deur te krijgen. Bij vrijwel alle grote projecten wordt er cross boarder gewerkt en zien we met enige regelmaat contractors van buiten de Benelux werkzaam in de Benelux. Voor dit soort grensoverschrijdende activiteiten kan ik terugvallen op de steun van mijn collega Billy Durie, die binnen Aggreko Europees verantwoordelijk is voor de datacenters en die ervoor zorgt dat de cross-boarder communicatie soepel verloopt. Aggreko heeft de ambitie om op termijn óók in de datacenterwereld de belangrijkste verhuur- en kennispartner te worden. Ik heb er alle vertrouwen in dat ons dat met ons state-of-the-art portfolio en ons uitgebreide kennisnetwerk zal gaan lukken ook”, zo besluit Lachman.

Aggreko, feiten en cijfers
– Opgericht in 1962 door de Nederlander Koopmans, in 1984 overgenomen door de Schotse Christian Salvesen Group. In 1997 verzelfstandigd en als plc. Beursgenoteerd op de Londense beurs. In 2006 wordt GE Energy Rentals ingelijfd.
– 6.350 ervaren medewerkers wereldwijd, 130 in de Benelux – Omzet 1,5 miljard Britse Pond (2015)
– Actief in meer dan 100 landen op ruim 240 locaties. In sectoren zoals: olie- & gaswinning, petrochemische
industrie, industriële productie, bouw, mijnbouw, scheepvaart, energiebedrijven, (grootschalige) evenementen, facility management, datacenters
– Grootste verhuurvloot ter wereld, 17.750 generatoren, capaciteiten 15 kW tot 2 MW, totaal beschikbaar elektrisch vermogen 9.700 MW, totale koelcapaciteit 1.080 MWW

Calamiteitenverzekering
Met de tijdelijke stroomvoorziening- en klimaatbeheersingsaggregaten van Aggreko kunnen datacenters, maar ook andere ondernemingen, zichzelf beschermen tegen de (financiële) risico’s van een (langdurige) stroomstoring, brand of natuurgeweld. Door standby apparatuur te reserveren beschikt de klant op afroep 24/7 over de gewenste noodvoorziening(en) waardoor bedrijfskritische systemen binnen enkele uren weer in de lucht kunnen zijn.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 3-2016]