Sinds 1 april is Paul van Boerdonk Managing Director bij IT-dienstverlener Claranet Benelux. De afgelopen jaren groeide het internationale bedrijf flink, onder meer door overnames. “Deze onderneming maakt echt impact.”
Om bij het gloednieuwe kantoor van Claranet in Eindhoven te komen, reden we eerst verkeerd en belandden we op een parkeerplaats die gereserveerd was voor ASML. Aangekomen bij het lichte en moderne pand van de dienstverlener blijken ook daar de nodige parkeervakken voor de chipmachinebouwer gereserveerd te zijn. Is ASML de nieuwe mastodont in het zuiden des lands? Wellicht, maar de nieuwe Managing Director voor de Benelux bij Claranet, de op 1 april in dienst getreden Paul van Boerdonk, werkte tot voor kort voor die andere Eindhovense gigant: Philips. “Ik heb, zoals dat vaker gaat bij Philips, een mooi carrière-pad gevolgd binnen de onderneming en er veel van geleerd voor de rest van mijn loopbaan”, geeft Van Boerdonk aan.
Hij werkte de afgelopen 8,5 jaar voor de voormalige gloeilampenfabrikant en zijn functies bewogen mee met de transformatie die Philips doormaakte. Naar eigen zeggen had de nieuwe Claranet MD daar een mooie en leerzame tijd. “Je kon daar op dat moment echt het verschil maken. Het heeft altijd impact als je jouw bedrijfsonderdeel en de mensen met wie je werkt, kunt laten groeien.” In zijn laatste functie, de afgelopen 2,5 jaar, stuurde Van Boerdonk de echografie business aan, zowel commercieel als klinisch. “Dat was een mooie en uitdagende opdracht, midden in de coronaperiode waar we ons goed doorheen hebben gewerkt. Echter, naarmate ik langer bij Philips werkte, realiseerde ik me dat ik graag eens bij een kleinere organisatie wilde werken waar ik mezelf meer autonoom verder kon ontwikkelen in een technologische en innovatieve branche.”
Belangrijke branche
De functie bij Claranet bleek in het plaatje te passen dat Van Boerdonk als ideaal zag: tussen de 1.000 en 10.000 medewerkers, in een branche die ertoe doet. Veel autonomie als leidinggevende van de Benelux-divisie, maar toch ook onderdeel van een bedrijf dat met een jaaromzet van 600 miljoen euro en ruim 3.000 medewerkers een stevige internationale partij is.
“De doelstelling is gelegen in het feit dat niemand zonder IT kan”, geeft Van Boerdonk aan. “Het is een sector die ertoe doet. Soms zijn we onszelf niet voldoende bewust hoe IT onze dagelijkse activiteiten thuis en op het werk beïnvloedt, maar de medewerkers die ik de afgelopen weken heb leren kennen, zijn hier heel duidelijk in. Ze hebben passie voor het vak, ze leven en ademen innovatie en IT. Dat is een prachtig gegeven en een mooie basis om op verder te bouwen. Daarnaast zijn er enorme kansen omdat wij internationaal opereren. Hierdoor kunnen we innovaties en kennis vanuit andere landen inzetten en lokaal een loyale partner zijn voor onze klanten. Het gaat erom de uitdagingen van onze klanten weg te nemen en hen te laten profiteren van onze kennis en technologie. Op deze manier zijn we wendbaar en innovatief tegelijk en kunnen we inspelen op de veranderende vraag van de markt. Het vertrouwen dat we van de klant krijgen en waarmaken, is onze drijfveer.”
Het vertrouwen dat we van de klant krijgen en waarmaken, is onze drijfveer
Vertrouwen is de basis voor Claranet
Naast de IT-branche in het algemeen en de omvang en activiteiten van Claranet in het bijzonder, sprak ook de betrokkenheid van de directie in Londen Van Boerdonk direct aan. “De internationale directie kwam meermaals naar Nederland om echt kennis met me te maken. Dat vond ik beslist een teken van vertrouwen.” Sterke betrokkenheid van die directie zou autonomie van het team in Eindhoven in de weg kunnen staan, maar zo ervaart Van Boerdonk het niet. “Natuurlijk zijn er kaders, bijvoorbeeld bij het doen van een overname, maar verder kunnen we met eigen beleid inspelen op de lokale uitdagingen. Daarbij kunnen we dan natuurlijk profiteren van de kennis en ervaring van de organisatie die immers in veel landen actief is.” Een voorbeeld van een dergelijke samenwerking is de Cyber Security Business Unit die Claranet een aantal jaar geleden opzette, waarbij gebruik gemaakt wordt van internationale teams. “Mooi is ook de fase waarin het bedrijf zich bevindt. Er is sprake van sterke groei en doorontwikkeling. Sommige landen groeien heel hard, andere landen staan aan het begin van een dergelijke versnelling. We kunnen hier, zeker ook naar onze klanten, impact maken.”
Talent binden
Van Boerdonk stapt op een bijzonder moment in: corona is weliswaar voorbij, maar de oorlog in Oekraïne volgde er meteen op. Er is onrust op de financiële markten en de arbeidsmarkt is enorm krap. “Laat ik met dat laatste item beginnen”, reageert de Managing Director. “De arbeidsmarkt is een uitdaging voor iedereen, voor elke sector en zeker als je IT’ers zoekt in de omgeving van Eindhoven.” Aan de andere kant is het ook een kans. “De schaarste zorgt er ook voor dat ondernemingen zich willen richten op hun core-activiteiten en hun IT uitbesteden, daar springt Claranet op in.” Dat zorgt er ook voor dat de medewerkers aan interessante klussen kunnen werken.
“Daarmee trek je niet alleen talent, maar kun je ze ook langer boeien en binden. Naast klanttevredenheid en financiële successen, vind ik het enorm belangrijk dat mensen werken met plezier en zichzelf kunnen ontwikkelen. Het gros van je leven mag je werken, maak daar dan alsjeblieft een mooie en leerzame periode van. Arbeidsvoorwaarden en trainingen zijn belangrijk en die moeten goed zijn, maar een team dat voor elkaar door het vuur gaat, elkaar steunt in moeilijke tijden en successen viert, is onoverwinnelijk. Dat maakt ons de Claranet-familie.”
De personeelsschaarste zorgt er ook voor dat ondernemingen zich willen richten op hun core-activiteiten en hun IT uitbesteden, daar springt Claranet op in
Het andere punt ‘onrust op de financiële markten’ ziet hij als een kans voor het bedrijf. “In tegenstelling tot veel andere bedrijven, zijn wij nog steeds en private onderneming, eigendoom van de oprichter Charles Nasser. Dit betekent dat we gezonde eigen middelen hebben en minder last hebben van bijvoorbeeld de rentestijgingen. Wij zitten echt voor lange termijn in de wedstrijd, met een stabiele en gezonde groei.”
Groei bij security en meer
“Als je echt inzoomt op waar ondernemingen qua IT nu behoefte aan hebben, dan valt natuurlijk cybercriminaliteit op. Er liggen kansen voor een bedrijf als Claranet bij het veilig houden van gegevens. Op dat gebied hebben we echt hele mooie diensten. Met, zoals gezegd, een eigen business unit die volop potentie heeft om te groeien.” De zorg voor IT wegnemen is meer dan ooit een uitdaging voor ondernemingen en daarmee een kans voor IT-dienstverleners. Claranet heeft een enorm stevig fundament als netwerk- en cloudpartij. De kracht van de organisatie is dat ze meebewoog met de vraag van de klant en de innovatie die plaats heeft gevonden binnen de IT.”
Dit meebewegen met de markt zorgt ook voor keuzes in portfolio en expertise. “We hebben een eigen datacenter in Eindhoven gehad, maar heel bewust de keuze gemaakt om hier afscheid van te nemen. Een eigen datacenter was niet duurzaam meer en met oog op de toekomst is er toen gekozen voor een cloudoplossing.”
Naast het eigen cloudplatform heeft Claranet de hoogste accreditatie voor zowel AWS, Google Cloud als Microsoft Azure. “Dat combineren we met onze digitale werkplekken en een netwerk dat zich ver over onze landsgrenzen uitstrekt, waardoor we letterlijk een grenzeloze IT-beleving kunnen geven aan onze klanten. Ons complete portfolio, dat we wereldwijd kunnen leveren, is dan precies de meerwaarde waar onze klanten echt van profiteren.”
Continu innoveren, inspelen op markt- en technologische trends en goed samenwerken met de klant zijn fundamenten van onze organisatie
Zo wil Claranet zich ontwikkelen van ‘één van de IT-leveranciers’ naar de positie van ‘IT-partner’. “Onze insteek is dat we dat vertrouwen moeten terugbetalen waardoor we in beweging blijven. Continu innoveren, inspelen op markt- en technologische trends en goed samenwerken met de klant zijn fundamenten van onze organisatie geworden.”
Kansen bij verticals
Van Boerdonk ziet voor de nabije toekomst meerdere kansen voor Claranet Benelux. “Allereerst hebben we al sterke verticals, zoals woningbouwcorporaties, accountancy en industrie. Daarin willen we nog sterker worden.” Daarnaast ziet hij kansen bij het partneren met ISV’s. “Dat doen we al, maar daar is beslist nog ruimte voor groei.”
Ook noemt hij Cyber Security. “In 2025, zo is de verwachting, zal wereldwijd één persoon meer dan tien apparaten aan het internet gekoppeld hebben. Sterker nog, terwijl jij dit artikel leest, wordt er iedere 11 seconden een organisatie getroffen door een cyberaanval. Onze doelstelling is duidelijk, dit moeten we en willen we voorkomen door de inzet van technologie en innovatie, een sterk portfolio en gecertificeerde medewerkers met passie voor de branche.”
Clarabel Internet
Charles Nasser startte in 1996 een onderneming in Londen. Hij was al langer werkzaam als consultant, maar tijdens een vakantie in Frankrijk besloot hij voor zichzelf te beginnen in een nieuwe en veelbelovende sector: internet. Zijn onderneming wist niet alleen de .com crisis aan het begin van deze eeuw te overleven, maar het bedrijf groeide ook fors. Onder meer door overnames. Zo begonnen ook de activiteiten in de Benelux, namelijk na de overname van een hostingbedrijf. Toen Nasser besloot een bedrijf te starten moest hij een naam verzinnen. Zijn oog viel op de naam van het gebouw waar hij op dat moment zijn kantoor hield: Clarabel House. Nasser, nog steeds de CEO, zegt er zelf over: “Ik hoopte dat mijn bedrijf ooit groot genoeg zou zijn om zo’n compleet pand te vullen.” Omdat Clarabel Internet niet lekker klonk, korte hij de naam in tot Claranet.