Voor middelgrote ondernemingen die met veel vertrouwelijke data werken is de keuze voor de meest geschikte opslagomgeving soms lastig. All-flash storage kan een geschikte oplossing zijn.
Omwille van de privacy van (klant)data zouden mkb-bedrijven bepaalde data aan de ene kant in huis willen houden. Maar aan de andere kant wel over een hoge beschikbaarheid en snelle verwerkingscapaciteit willen beschikken. En natuurlijk moet efficiënt beheer (door de MSP) mogelijk zijn.
Advies door MSP
Het vinden van een on-premise opslagoplossing die aan al deze vereisten voldoet, kan al snel een lastige taak worden. Er zijn verschillende redenen waarom het nu, meer dan in het verleden verstandig is als een MPS de klant adviseert voor een all-flash array te kiezen.
Het is bekend dat de hoeveelheid data die we gezamenlijk genereren niet alleen enorm is, maar ook nog steeds explosief stijgt. Dat ‘gezamenlijk’ moeten we daadwerkelijk breed zien: van individu tot multinational nemen het datagebruik en de datageneratie sterk toe. Mensen en computers genereerden in 2020 maar liefst 64,2 zettabytes aan data. Dat is het equivalent van 70.588.646.503.219 gigabyte. Dat was twee jaar geleden. Prognoses voor 2025 voorspellen drie keer zoveel gegevens, namelijk 181 zettabytes aan gegenereerde data wereldwijd, stelt Statista.de.
Relatief kleine ondernemingen verwerken soms heel veel data.
Waar enterprises kunnen terugvallen op hun IT-afdeling en consumenten vaak aan publieke cloud-omgevingen genoeg hebben, daar is de keuze voor mkb’ers niet zo voor de hand liggend. Zeker in het geval van, bijvoorbeeld, advocatenkantoren of gezondheidscentra in een stadswijk is het zo dat relatief weinig personeelsleden veel data verwerken. Gegevens die niet alleen vertrouwelijk moeten worden behandeld, maar waarvoor vaak ook een bewaarplicht geldt.
All-flash voor permanente opslag
Een goede back-up voorziening buiten de deur voorziet waarschijnlijk al in de gewenste redundancy. De MSP zal daar een goede service voor leveren. Maar welke systemen zijn het meest geschikt voor het dagelijks gebruik in de middelgrote onderneming? Een oplossing die vaak vergeten wordt is een on-premise all-flash array. Een all-flash array (AFA), ook wel een solid-state opslagschijfsysteem of een solid-state array genoemd, is een opslagomgeving die alleen flash-media gebruikt voor permanente opslag. Flash-geheugen wordt gebruikt in plaats van de traditionele draaiende mechanische harde schijven.
Voordelen all-flash storage
All-flash heeft verschillende voordelen. Ten eerste, en vaak heel belangrijk voor kleinere kantoororganisaties: een all-flash server neemt weinig ruimte in, maar heeft een hoge capaciteit. Waar bijvoorbeeld in een servereenheid ‘traditioneel’ slechts 12 Hard Drive Discs (HDD) plaatsvonden, biedt een all-flash array al ruimte voor 24 SSD’s.
Daarnaast kent SSD heel lage responstijden, ook als meerdere mensen op hetzelfde moment veel data opvragen. Denk aan een kleine medische praktijk waar veel met foto’s wordt gewerkt.
Efficiënt beheer door MSP
Het monitoren en beheren kan makkelijker dan bij fysieke harde schijven remote worden verzorgd door IT-dienstverleners. Die daarbij doorgaans ook minder tijd voor nodig heeft. Herstarten en “eerste hulp” verlenen zijn op afstand geen probleem.
Het prijsverschil tussen HDD en Flash is kleiner geworden
Hoewel de prijzen van flash-systemen al langere tijd dalen, zijn de oplossingen vaak nog wel duurder in aanschaf dan traditionele systemen. Daar staat tegenover dat flash beduidend minder energie per hoeveelheid data gebruikt. En dat het minder onderhoudsgevoelig is dan HDD. De gebruikskosten zijn daarom minder hoog dan veel klanten (en MSP’s) verwachten.
Betalen naar gebruik ook voor mkb
Daarnaast bieden steeds meer fabrikanten hardware-as-a-service aan. Dat kan ook gunstig zijn voor mkb-ondernemingen. Ze geven zo invulling aan de Capex-Opex verschuiving die we bij software al veel langer zien. Als je dan werkelijk gaat betalen naar gebruik, zouden de kosten van all-flash wel eens lager kunnen zijn dan die van traditionele HDD-omgevingen.