Convergentie op alle gebieden – Mark Hekkelman

Het thema van deze editie van ChannelConnect is convergentie. Dat is een prachtige term, niet om het minst omdat we op dit moment in een soort convergentie-evolutie zitten op veel verschillende terreinen.

Zo hebben we de technische convergentie. De technieken omtrent data en spraak worden meer en meer gebundeld en versterken de mogelijkheden naar de gebruikers toe. Dat biedt de ICT-specialisten onder u voortdurend kansen, omdat de innovatie hiervan een continue versnelling is. Innovaties volgen elkaar zo snel op, dat kennis en toepasbaarheid tot onderscheidend vermogen worden.

Maar zoals de vaste lezers van mijn column weten, ligt mijn passie niet aan de kant van de techniek. Mijn hart gaat pas sneller kloppen als we praten over toepassingen, marktpartijen en marktbenaderingen.

Ten aanzien van bovenstaande zijn er de afgelopen tijd enkele ontwikkelingen ingezet, die ik graag met u wil delen. Allereerst is er het nieuws dat energie-aanbieder NLE ook gaat starten met het aanbieden van breedbandinternet. Dit is een prachtig voorbeeld van convergentie tussen markten. Een tweetal ‘low interest’ diensten die beide de huiskamer dan wel het kantoor binnengebracht worden, gaat gebundeld worden aangeboden. Volstrekt logisch. Namelijk, alle ‘slimme apparaten’ die we tegenwoordig gebruiken hebben twee basisbehoeften: stroom én data.

Een ander mooi voorbeeld van convergentie (en evolutie) is de convergentie tussen de werelden van mobiel en vast. Echter, niet op de manier zoals we die tien jaar geleden hadden verwacht. Ruim tien jaar geleden was KPN de eerste aanbieder die de ontwikkeling in gang zette om de wereld van ‘mobiel’ en ‘vast’ te gaan bundelen. In die tijd nog vanuit de invalshoek dat mobiel en vast bellen de dragers voor deze convergentie zouden worden. Dat is nu achterhaald. Het zijn uiteindelijk niet de netwerken geworden die de convergentie hebben gerealiseerd, maar de toepassingsmogelijkheden van het device: de smartphone! Onze behoefte aan informatie en communicatie via één apparaat heeft de werelden van ‘mobiel’ en ‘vast’ nu echt samen gebracht. Of het nu Wifi of 4G is waarmee je je data ontvangt, is niet meer relevant voor de gebruiker. En voor diensten als (online) tv-kijken en het bedienen van de slimme apparaten in je huis is de smartphone onmisbaar geworden. Oftewel: convergentie van toepassingen in plaats van techniek.

Niet alleen diensten als energie, internet en telecom zijn volop in ontwikkeling. Zakelijke klanten zoeken voortdurend naar ontzorging voor al hun niet-core activiteiten. Denk maar eens aan printing en koffie. Op het eerste oog wellicht niet twee markten die direct bij elkaar horen, maar echter wel door veel aanbieders onder één dak worden aangeboden. Waarom? Omdat onze klanten ontzorgd willen worden én niet voor iedere dienst een andere gesprekspartner willen hebben. Oftewel: convergentie tussen markten wordt mede bepaald door de behoefte van klanten aan maximale klantontzorging.

En ja, ook deze diensten draaien weer op stroom en data. Ik wacht dus met smart op de eerste partij die mij een concept aanbiedt waarin mijn zakelijke energie, telecom, internet, printing én koffie gefaciliteerd worden. Op naar de totale convergentie.
Mark Hekkelman
Mark Hekkelman is eigenaar van Value2sales.
Reageren? mark@value2sales.nl[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 6-2016]