Column Sales: De laatste der Mohikanen – Mark Hekkelman

Mobiliteit is een onderwerp dat vanuit heel veel invalshoeken kan worden belicht. Voor mij, met een jarenlange achtergrond in de retail en B2C-markt, is de associatie met de term mobiliteit in deze periode volledig gericht op het nieuws over PhoneHouse. Met de faillissementsaanvraag van deze mooie retailformule eindigt een tijdperk. Ruim 10 jaar werd het straatbeeld gedomineerd door 3 bekende telecom retailers: t for telecom, BelCompany en PhoneHouse.

Eén voor één zijn deze iconische merken uit ons straatbeeld verdwenen. Met PhoneHouse dus als een laatste der Mohikanen. En eigenlijk is dit best contrasterend: de behoefte aan mobiliteit bij de gebruikers neemt alleen maar toe, dus een ideale positie voor deze mobiliteitswinkels, zou je zeggen…

Helaas spreken de recente feiten dit tegen. En vallen alle experts over elkaar heen om de vinger op de zere plaats te leggen: zijn deze formules meegetrokken in het moeras van de lege winkelstraat? Is de opkomst van online spelers de voornaamste reden van minder bezoekers? Hebben de mobiele aanbieders het spel zelf zo goed in de vingers dat het podium voor de onafhankelijke winkel beperkter is geworden? Of heeft alle recente regelgeving, zoals de WFT, een zeepbel doorgeprikt?

Ik laat het antwoord aan de echte experts over, maar zoals zo vaak, zal de waarheid een optelsom van ontwikkelingen zijn.

Rest de vraag, hoe nu verder met ‘mobiliteit’? Wie gaat de klant(behoefte) bedienen? Zoals zo vaak, zullen op de resten puin van vervallen bolwerken weer mooie nieuwe mooie concepten herrijzen. Zowel voor de consument, als voor de zakelijke gebruiker. Al blijft het eigenlijk vreemd dat we dit nog steeds ‘traditioneel’ als twee doelgroepen zien. Terwijl dit vaak één en dezelfde persoon is. En waarbij juist dankzij mobiliteit er steeds minder een scheiding is. We gebruiken 24 uur per dag onze smartphone, laptop en tablet. En doen dit op kantoor, flexplekken, de keukentafel en op zaterdag langs de lijn op het sportveld. Waarbij LinkedIn, Whatsapp en Facebook de hele dag door elkaar heen gebruikt worden. En alles lokaal én in de cloud wordt beheerd.

Mobiliteit biedt veel gemak voor de gebruikers en veel kansen voor ons als resellers en dienstenleveranciers. De universele gebruiker zoekt een helpende hand in de zoektocht naar alle (onbegrensde) mogelijkheden omtrent mobiliteit. Met het sluiten van – wederom – veel winkeldeuren met enthousiaste adviseurs is de klant op zoek naar een nieuwe specialist in mobiliteit. Is dat een mooie uitdaging voor u?

Column HekkelmanMark Hekkelman is eigenaar van Value2sales.
Reageren? mark@value2sales.nl

[Deze column is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 1-2017]

Lees hier het artikel in PDF