Column: Circulair wordt steeds noodzakelijker – Pim Hilferink

In deze eerste uitgave van jaargang 2020 van ChannelConnect besteden we op verschillende vlakken aandacht aan circulaire IT als onderdeel van de circulaire economie.

De markt voor gebruikte en refurbished apparatuur – smartphones, tablets, notebooks, maar ook desktops, routers en switches – is ook vorig jaar weer flink gegroeid. Alle grote, maar ook kleinere distributeurs hebben vormen van lifecyclemanagementservices in hun portfolio opgenomen, waarbij het mes aan twee kanten snijdt: in de eerste plaats is er geld mee te verdienen en ten tweede past een gecontroleerd retoursysteem binnen het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Verantwoord omgaan met schaarse grondstoff en en milieubescherming krijgen tegen de achtergrond van het groeiende leger ‘klimaatstakers’ een pregnante lading richting toekomstige generaties, onze klanten van morgen en overmorgen.

Consumenten en bedrijven profiteren van de voordelen van de aanschaf van refurbished ICT als alternatief voor nieuw. De aanschafprijs is lager, de kwaliteit van apparatuur die door professionele bedrijven is gerefurbisht staat buiten kijf en de invoering van een onafhankelijk kwaliteitskeurmerk laat niet lang meer op zich wachten. Een steeds populairder alternatief binnen de wereld van circulaire ICT is HaaS, ofwel hardware-as-a-service. Diverse distributeurs bieden deze service al aan, waarbij de reseller de apparatuur levert en onderhoudt. Bij vervanging zorgt de distributeur voor een tweede leven of verantwoorde recycling. In deze context is de eindgebruiker niet langer de bezitter van de hardware, maar gebruikt die tegen een vast bedrag per maand. Dat spreekt met name de jongere generatie ondernemers en managers aan, die vooral geïnteresseerd zijn in de functionaliteit van hun ICT en niet in het eigendom ervan.

Benieuwd of deze trend ook terug te zien is op het Mobile World Congress dat eind februari als vanouds plaatsvindt in Barcelona. Overkoepelend motto is dit jaar ‘Limitless Intelligent Connectivity’, terwijl ‘Our Planet’ een van de zeven hoofdthema’s is. “De wereld van nu heeft meer dan ooit behoefte aan een ICT-sector die een fundamentele bijdrage levert aan een veilige, schone wereld waarin iedereen gelijke kansen heeft”, zo stelt de organisatie. De tech-sector draagt onder andere verantwoordelijkheid voor een verantwoorde omgang met schaarse grondstoff en en bescherming van onze leefomgeving. Voor onszelf, maar vooral ook voor de volgende generaties. De circulaire economie is geen vrijblijvende optie meer, maar gewoon een must!

Reageren? pim@channelconnect.nl, @pimhilferink

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 1-2020]

Lees het artikel hier in PDF