‘Adoptie clouddiensten neemt hoge vlucht’

Valentijn Borstlap, CEO Yourholding

Microsoft heeft met Office 365 een belangrijke bijdrage geleverd aan de acceptatie van clouddiensten bij MKB-bedrijven, vindt CEO Valentijn Borstlap van Yourholding. Azure en Azure Stack zijn de volgende stap. Daarom werkt dochterbedrijf Resello nauw samen met Microsoft aan de bètarelease. “IT-partners uit binnen- en buitenland staan in de rij om mee te mogen doen aan ons bètaprogramma van Azure Stack.”

Ook Valentijn Borstlap van Yourholding erkent in een gesprek dat er de laatste twee jaar veel is gebeurd in het ICT-kanaal. Als CEO van het bedrijf achter onder andere Yourhosting en Resello kan hij het weten. Hij wijst erop dat niet alleen Amazon Web Services (AWS) en Google maar vooral Microsoft de markt flink heeft opgeschud. Het omzetten van Office 365 naar het Cloud Solution Provider-model en daarmee een recurring revenue model, maar ook door de hybride mogelijkheden van Azure verder te ontwikkelen, zijn daar volgens hem voorbeelden van. “Op die manier kan nog beter worden ingespeeld op de behoefte van ondernemers”, denkt Borstlap. “Bedrijven willen graag overstappen van IT-diensten gebaseerd op Capex naar Opex en profiteren zo van schaalbaarheid en flexibiliteit.”

Regelgeving en emotie

Valentijn Borstlap

Hoewel hij de rol van Microsoft beoordeelt als een positieve ontwikkeling, wijst Borstlap er ook op dat Europa bij de adoptie van cloud nog steeds achterloopt op Amerika. Bij andere technologieën is dat minder het geval. Voor een bedrijf als Yourholding is dat een punt van aandacht. Yourholding is internationaal actief en werkt voor internationaal georiënteerde klanten. “Dat de adoptie van cloud in Europa al jaren moeilijk op gang komt, heeft deels te maken met de versnippering van wet- en regelgeving”, denkt Borstlap. “Zo willen Spanje, Frankrijk, Duitsland en Nederland dat de data van overheidsinstellingen binnen de landsgrenzen blijft. Groot-Brittannië en de Scandinavische landen stellen zich flexibeler op. De nationale regels voor persoonsgegevens en vertrouwelijke data zijn ook een voorbeeld van complex Europees beleid. De effecten hiervan op organisaties zijn duidelijk zichtbaar.

Ook als er geen sprake is van wetgeving of compliance, is er toch betrekkelijk weinig enthousiasme voor publieke clouddiensten. Soms is er zelfs duidelijk wantrouwen. Helemaal als het gaat om Amerikaans gelieerde publieke clouddiensten. Zelfs met de nieuwe Privacy Shield tussen de EU en de VS zijn oplossingen nog lang niet in zicht.”

Is de zorg om privacy en veiligheid dan ook de verklaring waarom private cloud zo vaak wordt genoemd?
“Beveiliging van gegevens en zorgen over privacy zijn belangrijke factoren waarom bedrijven kiezen voor een private of hybride cloudoplossing. En ook het kunnen krijgen van lokale support is een van de drijfveren. We constateren overigens regelmatig dat private en publieke clouddiensten in het hybride model niet naadloos op elkaar aansluiten. Dat is lastig voor gebruikers omdat de gehoopte volledige transformatie van traditionele kantoorautomatisering naar de cloud daardoor vooralsnog niet mogelijk is. Het gaat daarbij met name om de beperkte mogelijkheden op het gebied van connectiviteit en de wens om bepaalde toepassingen te splitsen tussen on premise, private en public cloud. Er is dus nog ruimte voor verbetering, onder andere in de infrastructuur.’

‘IT-partners hebben veel belangstelling voor de bètarelease van Azure Stack’

De komende twee jaar zullen volgens Borstlap een forse groei van cloud en dan vooral hybride toepassingen laten zien in Europa. De rol Microsoft is daarin van grote betekenis. “Office 365 heeft het ‘cloudbewustzijn’ bij kleinere ondernemingen vergroot. Additionele diensten zoals backup, analytics en storage vinden inmiddels ook gretig aftrek. De introductie van Microsoft Azure Stack als revolutionair cloudplatform neemt veel argumenten weg om data en bedrijfsapplicaties buiten de cloud te houden. Doordat het Azure Stack platform een exacte kopie van public Azure is, sluiten de worksloads in een publieke Azure naadloos aan op de opslag van data binnen een private of shared cloud van lokale hostingbedrijven waar Azure Stack draait. Daarnaast houdt Microsoft bij de ontwikkeling van applicaties al rekening met een hybride installatie.”

Deze hybride strategie van Microsoft is voor Resello reden vol in te zetten op Azure Stack als aanvulling op het Microsoft CSP-portfolio, Acronis Backup, VPS, SSL, domeinnamen en andere clouddiensten. Resello gaat daarmee een volledig Nederlandse Azure Stack locatie lanceren en een toekomstbestendig platform bieden voor onder andere
hostingproviders, telecomoperators en kantoorautomatiseerders. “Via dit platform kunnen ze hun klanten maatwerk- oplossingen bieden waarmee men altijd weet waar de data is zodat men aan compliance voorschriften kan voldoen”, zegt Borstlap. “Een lokaal hostingbedrijf krijgt hiermee meer mogelijkheden zich ook te positioneren als trusted advisor. In de markt is daar veel belangstelling voor.”

Voorop lopen

Microsoft Azure Stack zal naar verwachting medio dit jaar worden gelanceerd. Resello werkt op dit moment nauw samen met de ontwikkelaars van Microsoft aan een eerste bètarelease. “Er is ook internationaal veel belangstelling. De eerste Europese IT-partners hebben zich al gemeld voor ons Azure Stack bètaprogramma. Zij willen als eerste profiteren om zo een concurrentievoordeel op te bouwen. We krijgen aanvragen van twee groepen ‘traditionele’ IT-dienstverleners. De eerste groep zijn traditionele kantoorautomatiseerders die hun businessmodel willen omturnen van fysieke goederen en diensten naar service georiënteerde en abonnement gebaseerde. Zij zoeken naar mogelijkheden om hun cloudportfolio aan te vullen om zoveel mogelijk ISV’s op één factuur te bundelen naar klanten”, vertelt Borstlap. “De tweede groep zijn traditionele hostingproviders die te maken hebben met een verzadiging van de domeinnaam- en webhostingmarkt. Zij willen het portfolio uitbreiden met clouddiensten uit ons portfolio om nieuwe kansen te pakken. Beide verticals zien dat er een enorme kans ligt een rol te vervullen in deze cloud revolutie.”

Borstlap verzekert dat deze partners kunnen rekenen op begeleiding bij hun stappen in die transitie. “Met onze ervaringen vanuit zusterbedrijf Yourhosting zijn wij daar als geen ander toe in staat. Of het nu gaat om het ontvlechten en migreren van oude hostingomgeving, het delen van do’s en don’ts op het gebied van cross selling en upselling of het uitleggen hoe je succesvol nieuwe producten procesmatig integreert in je bestaande business en organisatie. We helpen hen graag.

YourHolding

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in Channel Connect magazine nummer 8-2016]

Lees hier het artikel in PDF